2022. március 18., 16:40

Hagyományteremtés a felvidéki magyar egyetemen: Selye Digitális Nap

A házigazda Selye János Egyetem a Digitális Jólét Nonprofit Kft-vel, a Széchenyi és Edutus Egyetemmel, valamint a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft-vel közösen, március 18-án hagyományteremtő céllal rendezte meg a Selye Digitális Napot.

Hagyományteremtés a felvidéki magyar egyetemen: Selye Digitális Nap
Galéria
+2 kép a galériában
Drónbemutató a Konferencia-központ előcsarnokában 1.
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Délelőtt plenáris előadások hangzottak el, délután pedig két szekcióban (Adatok és hálózatok, ill. Drónok és robotok) folytatódott a rendezvény. Mácz Ákos műsorvezető elmondta: tavaly ősszel Digitális Magyar Napok néven indítottak egy rendezvénysorozatot. Az első konferenciát Szabadkán tartották, majd Komárom következett, jövő héten pedig Marosvásárhelyre utaznak. Céljuk a Kárpát-medencei digitális ökoszisztéma megerősítése, miközben a résztvevők sok újat tanulnak egymástól, szakmai kapcsolatokat alakítanak ki, ezáltal nemzetközi viszonylatban is növelve az egyes régiók versenyképességét.

Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője videóüzenetben szólt az érdeklődőhöz. Elárulta: a programjuk eddigi ötéves működésének sikere abban rejlik, hogy kellő alázattal keresnek partneri viszonyt a digitális ökoszisztéma minden szereplőjével, köztük a határon túl élő magyar közösségekkel, vállalkozásokkal és egyénekkel is. „Remélem azt, hogy a Felvidéken is mielőbb elkezdődik a sűrű digitális érhálózat kiépítése. Annak első lépése ez a Selye Digitális Nap“ – jelentette ki, hangsúlyozva a vonatkozó új ismeretek és tapasztalatok megosztásának fontosságát, saját versenyképességünk növelése érdekében.

Hagyományteremtés a felvidéki magyar egyetemen: Selye Digitális Nap
Juhász György, az SJE rektora
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Juhász György, az SJE rektora elmondta: tavaly akarták megtartani az első digitális napot, de az akkori szigorú járványügyi rendelkezések nem tették volna lehetővé a személyes jelenlétet. Az általa irányított intézmény, főleg a Gazdaságtudományi és Informatikai Kar bemutatása után az Informatikai Tanszéken 2015-ben, több mint 2 millió eurós uniós támogatásból létesített Intelligens Robotikai Központ tevékenységét vázolta. Megköszönte a magyar kormány eddigi támogatását, amivel nagy mértékben hozzájárult az oktatás nívóemeléséhez.

Hagyományteremtés a felvidéki magyar egyetemen: Selye Digitális Nap
Forró Krisztián, a Szövetség párt országos elnöke
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Majd Forró Krisztián, a Szövetség párt országos elnöke hangsúlyozta: a témával kapcsolatos, magyar nyelvű ismeretek és tapasztalatok az egyetlen felvidéki magyar egyetemen összpontosulnak. Mivel azokra a gyorsan változó világunkban nagy szükség van a fejlődéshez, fontosak a digitális naphoz hasonló kezdeményezések. Megragadta az alkalmat, hogy megköszönje Magyarország Kormányának sokrétű anyagi támogatását, ami segíti a külhoni magyarok szülőföldön való maradását és érvényesülését.

Hagyományteremtés a felvidéki magyar egyetemen: Selye Digitális Nap
Pár tucat érdeklődő a hagyományteremtő rendezvényen
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Forró a digitalizáció jelentőségét abban látja, hogy lehetővé teszi a költséghatékony munkavégzést, illetve a különféle munkafolyamatok hatékonyságának növelését. Annak kapcsán kikerülhetetlen az igényfelmérés és a problémák közös megvitatása. Megjegyezte: a szlovák kormány a digitalizáció anyagi támogatása terén nem áll túl jól. Bár újabban azzal az ötlettel rukkolt elő, hogy táblagépeket vásárolna a nyugdíjasoknak, ám az online oktatás kapcsán azokat nem biztosította a rászoruló diákoknak. Ugyancsak fontosnak tartja a kis- és középvállalkozók támogatását, hogy ők is érvényesülni tudjanak a piacon, hiszen régiós szinten többynyire ők biztosítják a munkalehetőségeket. Végül a jelenlevőknek azt kívánta, hogy a rendezvényen megszerzett ismereteiket kellőképpen kamatoztassák, mert „a digitalizáció olyan trend, amiből nem szabad kimaradni, hiszen versenyhátrányba kerül az, aki kimarad“.

Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára élő kapcsolásban beszélt a digitalizáció iparágakban betöltött jelentőségéről, ami jelentősen befolyásolja az ipari átalakulást is. Ecsetelte a gazdaságvédelmi és újraindítási intézkedéseik eredményeit, valamint a 2020-30 közti időszakra vonatkozó iparstratégiai fókuszokat. Örömmel nyugtázta: az IMF előrejelzése biztató – Magyarország GDP-növekedése uniós viszonylatban a legmagasabbak között lehet, s a beruházások GDP-arányos értéke pedig jelentősen meghaladja az uniós és a V3-as átlagot.

Hagyományteremtés a felvidéki magyar egyetemen: Selye Digitális Nap
A saját cégekben is jól kamatoztathatók az új ismeretek
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke a felvidéki vállalkozások aktuális kihívásait ismertette. Az előadása első részében röviden bemutatta az általa irányított SZMVSZ tevékenységét, a második részében pedig konkretizálta a szakmai és gazdasági jellegű kihívásokat. Azok közül legnagyobb a két éve tartó Covid-19 járvány és újabban az ukrajnai háború, illetve az azokkal kapcsolatos korlátozások garmadája, amelyek nagyon megnehezítik a vállalkozások működését. Megtudtuk: a pandémia kapcsán két felmérést végeztek, amelyekbe 1500 vállalkozó kapcsolódott be. Megoldás-javaslatokat is kidolgoztak, s azokat a múlt év végén továbbították az illetékes minisztériumokba.

Hagyományteremtés a felvidéki magyar egyetemen: Selye Digitális Nap
A Digitális Jólét Program és a CED reklámpanelje
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A Selye Digitális Nap további előadásai során egyebek mellett a drónokról és a robotokról, továbbá az adatok hasznosításáról, az okosvárosok előnyeiről, a digitális agrárstratégiáról, ökoszisztémákról és a településszövet kialakításáról is szó esett.

Hagyományteremtés a felvidéki magyar egyetemen: Selye Digitális Nap
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.