2019. június 23., 12:39

Hagyományőrzés és környezettudatosság a csicseri óvodában

Eötvös Lýdia 40 éve óvónő, ebből mintegy 25 évet igazgatónőként dolgozott a csicseri óvodában. 1978-ban, amikor munkába lépett, 43 gyerek járt hozzájuk, most 20 fős a kapacitásuk, és hála Istennek, mindig teljes létszámmal működnek. Remekül felszerelt óvodájuknak és az abban folyó munkának – amely a hagyományőrzésre és a környezettudatosságra helyezi a hangsúlyt –, híre eljutott Csicser határain túlra is, valószínűleg ezért van az, hogy az igényes szülők más településekről is ide járatják gyermekeiket. Ráadásul náluk a hagyományőrzés már akkor is főszerepet játszott, amikor másutt még nem volt „divatban”. Ezért nem csoda, ha Eötvös Lýdia – mint egyetlen keleti pedagógus – 2015-ben elnyerte a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség díját.

az-udvaron.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

"Az, hogy náluk népi játékokkal is játszhatnak a gyerekek, saját ötletből született. Olyan játékokról van szó, amelyek természetes, ráadásul újrahasznosított  anyagokból készülnek. Immár 33 népi játékot készített kolléganőjével, Híres Erzsébettel, akivel 14 éve remekül kiegészítik egymást. Mindkettőjüket közös célok vezérelnek.

Egy többgenerációs családi napra készítettük az első játékokat, mert azt szerettük volna, ha a szülők és a gyerekek közösen szórakoznak. Ráadásul olyan játékokról van szó, amelyek semmilyen magyarázatra sem szorulnak. Valamennyi készségfejlesztő, vagy a koncentrációra, vagy a kézügyességre stb. fókuszál. 2 éves kortól 99 éves korig lehet őket használni, hiszen minden korosztály érdeklődését elnyerik" – kezdte mondandóját az igazgatóasszony.

Ezen a helyi akción annyira népszerűek lettek játékaik, hogy azóta fokozatosan növelték a számukat. Az alapanyagokhoz ingyen jutottak hozzá, a kivitelezésbe pedig férjeik is besegítenek. A játékokat bemutatták már az Ung-vidéki Egyházmegyei Találkozón is Abarán, azóta hétvégenként különböző rendezvényekre járnak és tartanak bemutatót. A szülők nyugodtan szórakozhatnak, mert gyerekeik elfoglalják magukat. Legközelebb július első hétvégéjén Zétényben találkoznak a gyerekkel.

"Százszorszép Óvodaként tartanak számon bennünket, pedig csak az oktatási-nevelési programunk viseli ezt a megnevezést. Az udvaron, az ún. játékszigeten, amint látható, jól megférnek egymás mellett a modern és a klasszikus népi játékok. A gyerekek hol az egyikkel, hol meg a másikkal játszanak. De benn igyekszünk mellőzni a műanyagból készülteket.

Ami pedig a környezettudatosságot illeti, van egy gólya-projektünk, amely a madarak megfigyelésére épül. A gólyák visszaköltözésétől naponta megfigyeljük az életüket, de ha már elrepültek délre, akkor is meg-megemlítjük őket a gyereknek. A virágok gondozására, a faültetés fontosságára,  a kerítéskészítés mikéntjére  és a szelektív szemétgyűjtésre egyaránt  megtanítjuk a kicsiket. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindazt, ami modern, korszerű, elvetjük" - mesélte Eötvös Lýdia.

Eötvös Lýdia
Fotó: Zsebik Ildikó
Eötvös Lýdia

az-udvaron.jpg
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék