2019. július 16., 11:11

Hagyománnyá vált a zempléni Múzeumok Fesztiválja

A regionális múzeumok fesztiválja második alkalommal is sikeres lett. Egy éve még Sárospatak főterén rendezték meg ezt az eseményt, ezúttal a változatosság kedvéért a múzeumigazgatók közös megegyezés alapján a Kazinczy egykori lakhelyén lévő Magyar Nyelv Múzeuma lett a helyszín.

zempleni-muzeumok-fo.jpg
Médialapozó

Egy helyen összegyűlve 15 zempléni múzeum, kiállítóhely mutatta meg a közönségnek a régióban őrzött értékeket, és azt a gazdag kínálatot, amellyel részt vesznek a magyar kulturális életben. A fesztivállal igyekeztek minden korosztályt megszólítani, beleértve a gyerekeket is. Játékos, interaktív feladatokkal ismertették meg velük többek között a magyar irodalmat és történelmet.

Az az egésznek a lényege, hogy lélek van ebben az eseményben. Minden kiállítóhelynek van egy sajátos területe, ezt kell felmutatni, és ezzel erősíteni a magyar nemzeti identitást. 

- mondta el a Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója, Nyiri Péter.

A nemzeti identitás erősítése érdekében határon túli közgyűjtemények is színesítették a palettát. Tokaj, Regéc, Sárospatak bemutatóhelyeiről, de a szlovákiai Terebesről, Királyhelmecről is érkeztek múzeológusok, és hozzáértő pedagógusok, hogy megosszák tudásukat.

A magyar nyelv és történelem csodálatos világában megmerítkezni az épületen belül, és azon kívül is lehetőség nyílt. Az Arany János tiszteletére rendezett Aranyul – Toldi Miklós és a magyar nyelv című audiovizuális kiállításban a vendégek a költő nyelvhasználatának jellegzetességeit csodálhatták meg. A honfoglalás kori Jurtában élők ruházatát, fegyverzetét, de Magyarország egyetlen börtönmúzeumának eszközeit is szemügyre vehették az érdeklődők a Kazinczy kertben.

 A fesztiválon résztvevő múzeumok köre a tervek szerint tovább bővül majd a jövőben több határon túli magyar területről érkező kiállítással.

A szerző a Pro Media Alapítvány újságíró-utánpótlásképzésének gyakornoka.

 

zempleni-muzeumok-fo.jpg
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.