2022. március 11., 09:28

Háborút? Nem, nem, soha! - KÉPEKKEL

A székesfehérvári Krajczáros Alapítvány a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum kiállítótermébe hozta el nyomasztó tematikájú, mégis eléggé aktuális tárlatát, amelynek címe „Emlékezzünk a hősökre. A Nagy Háború képeken. 1914–1918“. A kiállítás a Csallóközi Múzeum, Székesfehérvár Önkormányzata, Visegrádi Munkacsoport a Katonai Temetőkért, valamint a Nagyszombati kerületi önkormányzat seítségével valósult meg. A tárlatot 2022. április 2-ig látogathatják az érdeklődők. 

Kiállítás2022-Csallóközi Múzeum
Médialapozó
Fotó: Reczai Lilla
Hadifoglyok által készített ereklyék

Németh István, a Krajczáros Alapítvány tagja, valamint a kiállítás főszervezője és egyben kurátora nyitóbeszédében elmondta, még 2013-ban indították el az Ecsettel a békéért című projektjüket, az I. világháború centenáriumának alkalmából.

Az évek alatt nagyjából nyolcszázötven darabból álló kollekciót sikerült összegyűjteniük, amelyek öt ország több mint százötven alkotójának gyümölcse. 

I.világháborús kiállítás-Csallóközi Múzeum
Fotó:  Reczai Lilla

A dunaszerdahelyi kiállítócsarnokban mintegy százhetven festményt lehet megtekinteni. A helyiség adta kitűnő elrendezésének köszönhetően különféle blokkokban tudták elhelyezni az akár tematikusnak mondható képeket.

Számos ismert, illetve kevésbé ismert hadvezér, tábornok, parancsnok portréját figyelheti meg a közönség, valamint olyan katonák, akik az életüket adták a harctéren, vagy szerencsésen hazatértek a háborúból. Külön blokk foglalkozik a hátországban a nők szerepvállalásával, de a különféle emlékhelyekről is készültek festmények. 
I.világháborús kiállítás-Csallóközi Múzeum
Fotó:  Reczai Lilla
Németh István köszöntője

A Szent István csatahajó elsüllyedésének helyét ábrázoló kép is látható a teremben, amelynek a legmeghatározóbb színkompozíciója a kék.

Majdnem mindegyik festményhez van valamilyen háttérinformáció, amelyeket a képek gyűjtése során halmoztunk össze. Azon dolgozunk, hogy ez az emlékezet fennmaradjon, élő maradjon, és átfogó képet kapjon a jövő generációja az első világháború időszakáról"

– hangzott el Németh István beszédében. 

I.világháborús kiállítás-Csallóközi Múzeum
Fotó:  Reczai Lilla
Németh István ajándékot ad Nagy Iván múzeumigazgatónak

A tárlat megálmodója megköszönte a kiállítás szervezőinek és az installálást intéző személyeknek odaadó munkáját, fáradságukért mindegyiküket megjutalmazott emléklapokkal. Nem csupán a festmények voltak jelentősek a kiállításon, hanem a múzeum történelmi könyvgyűjteményéből is helyeztek ki kilenc darab korabeli naptárt és kéziratos dokumentumot, nem utolsó sorban pedig a hadifoglyok által készített tárgyakat tekinthetik meg az érdeklődők. Ilyen fogolytáborok Dunaszerdahelyen, Nagymegyeren és Somorján is voltak.

I.világháborús kiállítás-Csallóközi Múzeum
Fotó:  Reczai Lilla

A kiállításmegnyitón a vendégek közül Lencsés Julianna, Pocsai Julianna és Bene Edit író és képzőművészektől verscsokrot hallhatott a közönség, Tóth Tibor katonazenész pedig katonanótákkal tette különlegessé a megnyitót. 

Nehezen tagadható, hogy komor hangulat lett úrrá a kiállításon, tekintve, hogy a szomszédos országban dúló háború mindannyiunkra hatással van. Mintha a tárlat egyfajta jel lenne arra, hogy a történelem éppen most ismétli meg önmagát.
I.világháborús kiállítás-Csallóközi Múzeum
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.