2022. május 13., 15:03

„Ha szellemisége él, akkor a felvidéki magyarság feltámad!“ Esterházy-emléktáblát avattak Komáromban

Újabb nemzettudatunkat és keresztény hitünket erősítő eseményre került sor május 13-án a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont nemrég felújított főépületénél. A házigazda intézmény, az Esterházy Akadémia, a Felvidéki Értékőrzők és nem utolsó sorban az ajándékozó Turi Török Tibor szobrászművész összefogásának köszönhetően a mártír sorsú gróf Esterházy János emléktábláját leplezték le a főépület bejárati belső falán. A jelenlevők közösen egy hársfát ültettek az új iskolakápolna elé a gyalázatos zsidótörvény elleni 1942. május 15-i „nemmel szavazás“ emlékére és a tábla megszentelése alkalmából.

 „Ha Esterházy szellemisége él, akkor a felvidéki magyarság feltámad!“
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Kiss Róbert atya az emléktábla megáldása és megszentelése közben

A gróf nevéhez-életművéhez méltó rendezvényen, amelyen többek között Venyercsan Pál, a pozsonyi Liszt Intézet igazgatója is megjelent, az ünnepi köszöntőt mondó Madarász Róbert, a Marianum igazgatója hangsúlyozta: "Ha Esterházy szellemisége él, akkor a felvidéki magyarság feltámad!“. Molnár Imre történész, Esterházy-kutató pedig a magvas ünnepi beszédében kiemelte:

Akik magyaroknak születtünk, magyarok akarunk maradni, magyarok és keresztények. Mert minden nemzet elpusztul, amely az Istent megveti, és céljait nem az Istenen keresztül akarja elérni. És azt akarjuk, hogy az itteni szlovák és német testvéreink is boldoguljanak. Együtt kell küzdenünk egymásért. Bízzunk Istenben, aki megsegít bennünket a munkánkban!“.
 „Ha Esterházy szellemisége él, akkor a felvidéki magyarság feltámad!“
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Molnár Imre: "Akik magyaroknak születtünk, magyarok akarunk maradni, magyarok és keresztények..."

Az emléktáblát Kiss Róbert atya, a Nagyszombati Főegyházmegye általános helynöke áldotta és szentelte meg, s annak megkoszorúzása után a szervezők a meghívott vendégekkel, köztük Novák Tamással, a Komáromi Zsidó Hitközség vezetőségi tagjával, Kiss Róbert atyával és Molnár Imrével együtt ültették el az emlékfát. A szabadtéri „Esterházy-műsorfüzér“, amely nívóját két kisdiák előadásában szívmelengető dal és Wass Albert Előhangja is emelte, a Himnusz közös eléneklésével zárult. Azután az érdeklődők az iskola folyosóján megtekinthették a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Esterházy-emlékkiállítását, záróakkordként pedig a Szent András Bazilikában a gimnazisták ballagásával egybekötött szentmisére került sor.

 „Ha Esterházy szellemisége él, akkor a felvidéki magyarság feltámad!“
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Pallag György, Madarász Róbert, Kiss Róbert, Gubík László, Molnár Imre és Novák Tamás az emlékfa elültetése közben

Az avatóünnepségről részletesen beszámolunk a Magyar7 hetilap május 17-en megjelenő számában.

 „Ha Esterházy szellemisége él, akkor a felvidéki magyarság feltámad!“
+15 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!