2019. július 5., 12:43

Ha bor és lekvár, akkor Peszektergenye

2019. július 3-ára újra a Zselíztől 7 kilométerre elterülő Peszektergenyén szervezték meg a nemzetközi bor- és lekvárversenyt.

Bor- és lekvárverseny
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Kováč Klára

A megmérettetés idén is – a peszektergenyei önkormányzat támogatásával – a Palík házaspár vezette Biocentrum Kft. kezdeményezésére valósult meg. Palíkék a 2006 márciusában megalapított családi vállalkozásukban biogazdálkodással és kereskedelemmel foglalkoznak.

Fotó:  Kováč Klára

„Nevezési díj befizetése nélkül magánszemélyek és vállalkozások egyaránt jelentkezhettek az idén is, amennyiben saját kezűleg készítették el a bort vagy a lekvárt. A hét különböző országból, leginkább a Kárpát-medence magyarok által lakott vidékeiről érkező mintákat június 26-án gyűjtöttük össze a peszektergenyei kultúrházban” – árulta el az egyik főszervező, Palík Klára.

Fotó:  Kováč Klára

A nyolc, különálló bíráló bizottság tagjai nem unatkoztak; összesen ugyanis 507 lekvár- és 426 bormintát kóstoltak meg és értékeltek ki. A borverseny zsűrijének elnökeként ezúttal is a világhírű borász, a nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetem oktatója, Štefan Ailer tevékenykedett, míg a lekvárok vetélkedőjének főbírája a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének elnöke, Solti Gábor volt, aki ugyan egészségügyi okokból nem tudott jelen lenni a verseny kiértékelésén, a szövetség irodavezetője, Ziegler Gábor viszont megjelent az ökogazdálkodók hivatalos képviseletében.

Fotó:  Kováč Klára

Ahogy az már évek óta megszokott, a megkérdőjelezhetetlen szakmaisággal munkálkodó zsűri tagjai most is egy 100 pontos bírálati rendszer alapján véleményezték a borok és a lekvárok megjelenését (színét, állagát), illatát (karakterességét, gyümölcsösségét) és természetesen ízét (intenzitását, karakterességét). Az arany-, ezüst- és bronzsávos minősítés mellett a legtöbb pontot elért borok és lekvárok sampion díjban részesültek.

„E rendezvény gondolatának az a különlegessége, hogy összeköti a családban a férfi és a nő hagyományos munkáját, a lekvárfőzést és a borkészítést, és mind a kettő abban közös, hogy készítésük generációkat átívelő tapasztalatokon alapul. Mind a borban, mind a lekvárban, családok, közösségek, települések, térségek hagyománya öröklődik” – fogalmazta meg még a vetélkedő előtt Solti Gábor, aki arra is rámutatott, hogy a világon először Palík Klárának jutott eszébe lekvárversenyt kötni egy borversenyhez, miként erre korábban Sárkány Péter nemzetközi borbíró is felhívta a figyelmet.

Palík Klára
Palík Klára
Fotó:  Kováč Klára

„Számunkra is pozitív visszajelzés, hogy a kategóriagyőztes versenyzők az oklevél és az elismerés birtokában sokkal jobban el tudják adni termékeiket” – fogalmazta meg Palík Klára, aki a verseny lebonyolításával kapcsolatban hangsúlyozta a kiváló csapatmunka fontosságát is.

Peszektergenyén nem akármilyen hagyománya van a borászatnak. A korábbi Esterházy-uradalomhoz tartozó nagypeszeki szőlőültetvényen a főúr pincét is építtetett. Később, 1957-ben itt nemesítették a Peszeki Leányka elnevezésű szőlőfajtát. 2003-tól a pince és az ültetvény is a Palík család birtokába került, itt ma 15 hektáron 60 ezer tőkét művelnek.

A megmérettetést, amit Palík Lászlóék határokon átívelő, nemzetközi jellegű, ugyanakkor családközpontú és generációkat összekapcsoló rendezvénynek neveztek, az idén hatodik alkalommal szervezték meg.

Fotó:  Kováč Klára

Bor- és lekvárverseny
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.