Ha beáll a katasztrófa, munka vár a tűzoltókra

2021. január 14., 10:28
Bokor Klára

…éneklik egy tűzoltódalban. Hogy ez így van, tudják a dunamocsi önkéntes tűzoltók is, hiszen a húsz éve újraszervezett testület tagjai alapos tudással és felszereltséggel rendelkeznek ahhoz, hogy a bajban a károsultak segítségére tudjanak sietni.

Járási gyakorlat Ekecsen

Dunamocson az önkéntes tűzoltószervezet 1883-ban alakult. A helyi múzeum még őriz két tűzoltó lovaskocsit, 1909 és 1910-ből, a falon a tűzoltók fényképei, kitüntetései és egyenruháik sorakoznak. Valaha még tűzoltózenekarral is büszkélkedett a falu.

Orosz Jenővel, az önkéntes tűzoltószervezet elnökével nézünk vissza az elmúlt két évtizedre.

Elmondta, Dunamocsra nősült és látta, nincs a faluban működő tűzoltószervezet. Mivel már a szülőfalujában, Jászón is a tűzoltócsapat tagja volt egészen gyerekkorától, ezért Mocson is fel szerette volna éleszteni a szervezetet. Amikor egy húsz év előtti húsvétvasárnap leégett egy családi ház tetőszerkezete, elérkezettnek látta az időt a cselekvésre. A polgármester támogatásával nekilátott a toborzásnak és ősszel már be is jelentkezett 80 tag. 

Dunamocsi tűzoltók
A járási Láng verseny résztvevői, ahol az ifjú tűzoltók a harmadik helyen végeztek.

„Állt a szertárban egy öreg AVIA, forgalmi nélkül, hasznavehetetlen tömlőkkel. Az autót működőképessé tettük, lefestettük, a tömlőket támogatóink ajándékozták nekünk. Mivel jó kapcsolatot ápolunk a komáromi tűzoltókkal kaptunk tőlük egy 148-as Tatrát, melyet szintén használható állapotba hoztunk. Alpolgármesterként oda tudtam figyelni a szervezet növekedésére, fejlesztésére” – idézi Orosz a kezdeteket.

Megpályázták szertáruk felújítását egy uniós nagyprojekt keretében, amit el is nyertek.

Így lett a szertárból egy exkluzív épület a község főterén. A szertár háromemeletes, toronnyal, három garázzsal, iroda és mellékhelyiségekkel. Mindehhez bútorok, laptop és adóvevő is járt. Emellett a környezetvédelmi minisztériumnál is megpályáztak egy árvízvédelmi csomagot, komoly felszereléssel.

dunamocsi szertár
A szertár exkluzív épülete

„A 2013-as árvíznél becsülettel helyt álltunk, ekkor a belügyminisztertől 49 dunamocsi tűzoltó kapott névre szóló kitüntetést aktív részvételéért az árvízi védekezésben” – emelte ki az elnök.

Kivételesen jó a szervezet felszereltsége. Áramfejlesztő, vízelterelők, öt motorfűrész, búvárpumpa, ágalófűrész, a harmadik emeletig érő létra, irdatlan mennyiségű tömlő, bevetési ruha, cipő, combig érő csizmák, sisak és sok egyéb.

Mikor a belügyminisztérium úgy döntött támogatja az önkéntes tűzoltószervezeteket, 2020-ban a dunamocsiak is kaptak egy új IVECO tűzoltóautót. Mivel a 2018-as év elején a régebbi Tatrát is felújították pályázati pénzből, most már három tűzoltóautóval rendelkeznek.

Dunamocsi tűzoltók
Gyakorlaton Komáromban

Az elnök elmondta, bevetésekből sincs hiány. 2019-ben tizenkét bevetésen voltak nem csak helyben, de a környékbeli településeken is. 2020-ban ez hét esetre csökkent, talán a vírusjárványból adódó kevesebb aktivitás miatt. A tűzesetek mellett az árvízvédelem, és a baleseteknél való segítségnyújtás is a feladataik közé tartozik.

Jelenleg 77 tagot számlál a dunamocsi testület, öt női taggal büszkélkedhetnek, valamint aktív ifjúsági szakosztállyal. Rendszeresen járnak továbbképzésekre és versenyekre.

„Sajnos 2020-ban nem voltak versenyek, de 2019-ben a süttői ifjúsági tűzoltóversenyt megnyertük, a járási Láng versenyben harmadikok voltunk és Dunaradványon is megnyertük a honvédelmi versenyt” – sorolta Orosz Jenő, aki maga készíti fel a fiatalokat a megmérettetésekre.

Dunamocsi tűzoltók
A süttői Barátság versenyen ahonnét az ifjú dunanocsiak az első díjat hozták haza

A versenyek mellett gyakorlatokra járnak, brigádoznak, kirándulnak, szórakoznak együtt, de a fiataloknak volt már pizsamaparti is a szertár emeletén. A tűzoltók párjai is rendszeresen belekapcsolódnak az akciókba, segítkeznek, sütögetnek, parkosítanak. Támogatóik közül kiemelkedik a helyi önkormányzat, az F-Petrol benzinkút és a Minor cég.