2018. augusztus 9., 21:09

Gyűjtik a felvidéki búzát a Magyarok Kenyeréhez

Serényen gyűjtik a búzát Gútán is a Magyarok Kenyeréhez. Az egész Kárpát-medencére kiterjedő jótékonysági megmozdulás keretében magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogatnak a kezdeményezők Magyarország határain innen és túl, kenyérrel és annak alapanyagával, liszttel. A program során a Kárpát-medence magyarlakta területeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtenek a segítőkész adományozóktól – a felvidéki gazdáktól legalább tíz tonna búzaadományt várnak.

Magyarok kenyere - búza
Fotó: MTI / Sóki Tamás

Pikáli Róbert, a felvidéki koordinátor elmondta, felfelé ívelnek a mutatóik, úgyhogy minden évben egy, vagy két tonnával megfejelik az egy évvel előtti mennyiséget. "A magyar emberben benne van az a jó tulajdonság, hogy szeret adományozni, úgyhogy lehet látni a gazdáinkon, hogy ebben az évben is, mivel, hogy nem volt olyan jó az aratási mutató, de mégis, szívesen adnak. Ha csak egy tíz kilót, de akkor is."

A búza kétharmada a Felvidéken marad. Helyi magyar gyermekközösségeket támogat majd a pozbai adomány is. Az Érsekújvári járás kis falucskájának teljes népessége alig haladja meg az ötszázat, mégis egy mázsa búzát adományoztak a jó cél érdekében a helyi gazdák. 

"Tavaly voltam itt először és nagyon tetszett, hogy ez az összefogásról szól, a magyarság összetartozásáról, és ha csak egy ilyen kicsivel is, de ha hozzá tudunk járulni, akkor nagyon szívesen csatlakozunk ilyen megmozdulásokhoz" - mondta el a pozbai Kiss Pál.

A Kárpát-medence egyes szegleteiből Pécsig utazik majd a búzaadományok egy-egy része, ahol a szemeket összeöntik, majd augusztus 20-án a Központi Kenyérünnep keretében Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Korinek László professzor, a mozgalom elindítója jelenlétében megáldják azt. A megőrölt búzából készült Magyarok Kenyerét szeptember 20-án, a Gyermekek Világnapján, az Adományozási Nap keretében osztják majd szét a rászorulók között.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.