Gyógynövénygyűjtő túra Gömörpéterfalán

Szvorák Emese 2018. augusztus 12., 18:51

A gyógynövények gyűjtésének, termesztésének hagyománya, illetve azok felhasználása az emberi civilizáció kezdeteire nyúlik vissza. Az emberek minden korban igyekeztek a betegségeket a természet eszközeivel gyógyítani.

A természethez és a gyógynövényekhez való visszatérés az utóbbi időben ismét egyre népszerűbb, hiszen sok hétköznapi panaszra jelenthetnek gyógyírt, ahogyan a kozmetikumokban is egyre gyakoribb a növények felhasználása. A bodza-, hársfa- és kamillatea köhögés- és lázcsillapító. A mezei zsurló a veseműködés javítására szolgál, a diólevél gyomorjavító. A csalán az egyik legjobb vértisztító növény. Csak néhány példát említettünk a számtalan gyógynövény közül.

A gömörpéterfalai gyógynövénygyűjtő túra megálmodói is hasonlóan gondolkodtak, amikor elhatározták, hogy szeretnék tágítani az emberek tudatát, kicsit visszavezetni őket őseik tudásához.

– Visszagondolva a gyerekkoromra, a nagymamámnál még természetes volt, hogy köhögésre hagymateát főzött nekünk, a sebeinket pedig lándzsás útifűvel, bojtorjánnal kezelte – meséli Szvorák Bratyinka Zsuzsanna, a gyógynövénygyűjtő túra elindítója. – Anyukám már elhatárolódott a természetes gyógymódoktól, és a gyógyszerekben bízik. Egy generáció kiesése elég volt ahhoz, hogy elfelejtsük nagyanyáink gyógyító tudását. Amikor Budapesten éltem, megtapasztaltam, hogy az ott élő emberek bizalmatlanabbak a gyógyszergyári termékekkel szemben, és előnyben részesítik a természetgyógyászatot. Így kezdtem kinyílni magam is a homeopátia és a gyógynövények irányába. Minél több információ birtokába jutottam, annál inkább meggyőződésemmé vált, hogy napjainkban a gyógyszeripar indokolatlanul tartja félelemben az embereket, miszerint gyógyulásukat csak a gyógyszerekkel érhetik el. Pedig körülvesz minket a természet gyógyító ereje.

Zsuzsit egyre jobban érdekelte a gyógynövényekkel való gyógyulás titkainak megismerése. Ennek kapcsán hívta meg Szabó Gyuri bácsit Medvesaljára, hogy tartson előadást a témában. Ennek folytatásaként indult el a gyógynövénygyűjtő túra is, Gáspár Hedvig Hesse vezetésével, amely augusztusban immár negyedik alkalommal valósul meg.

– A témát fontosnak tartó stabil kis csapat gyűlt össze. A főútvonaltól félreeső helyen, Gömörpéterfala környékén gyűjtünk. A túra során vezetőnk személyre szabott tanácsokkal lát el, hogyan készítsünk teakeveréket, tinktúrát, kenőcsöt – meséli Zsuzsi.

Képgalériánk:

Gáspár Hedvig régóta érdeklődik a természetben fellelhető gyógyszerek iránt. Vallja, nem kell azonnal az orvoshoz rohanni a legkisebb bajainkkal, hisz nem feltétlenül a szintetikus anyagok jelentik a megoldást.

– Fontos, hogy tudatosítsuk, a legkülönfélébb gyógynövények nőnek körü-löttünk, amelyek valóban gyógyítanak – magyarázza Hedvig. – Hiszen manapság minden téren mérgeznek minket. Rengeteg a tartósított, színezékkel teli élelmiszer, de szennyezett a levegő és a víz is. Ezért fontos, hogy a gyógyszerek helyett legyen más alternatíva. A túrák során nemcsak összeszedjük a gyógynövényeket, hanem rengeteg recepttel, ötlettel látom el a résztvevőket. Például, hogyan lehet elkészíteni egy légúti szirupot, de krémet, testápolót, testolajat, keverékeket, szappant is. Elmondom, a gyógynövényeket hogyan kell összekeverni ahhoz, hogy mindenkinek a saját konstitúciójának megfelelőek legyenek. Én szél–tűz–víz konstitúcióba csoportosítom az embereket, ennek alapján segítek megtalálni, hogy kinek milyen gyógynövényt érdemes gyűjtenie, ami megfelel a saját testének, egészségének. Mert nem minden gyógynövény jó mindenkinek.

Hedvig azt is elmondja, örömére szolgál, hogy a túrák iránt nemcsak az anyukák, de az apukák is érdeklődnek, akik magukkal hozzák a csemetéiket. Tudatosan terelgetik őket, hogy miért érdemes a növényeket előnyben részesíteni, mi mire jó, és rámutatnak a természet csodájára. A gyógynövények gyűjtése ráadásul költséghatékony is, mert a természetben minden megtalálható. Szárítva, por alakban, krémben, tinktúrában el lehet rakni őket, így télen is elővehetőek, hiszen megőrzik a hatóanyagakat. Nem az a cél, hogy az emberek más által készített termékeket vásároljanak, hanem hogy mindenki maga készítse el a sajátját. Ezáltal sokkal több erő és energia lesz benne.

– Megpróbálom nagyon egyszerűen és laikusan átadni a recepteket, amiket otthon bárki el tud készíteni. Amondó vagyok, hogy egy tudatos édesanya ki tud alakítani olyan szintet, hogy a gyerekeit nem kell orvoshoz vinni. Ez működik, hiszen jómagam is kétgyermekes édesanya vagyok.

Nyáron a legjellemzőbb betegség az allergia, ami sok embernek okoz gondot. Hedvig erre is ajánl gyógymódot.

– Mindenképpen jó, ha egy allergiás ember természetközelivé válik. Legutóbb például nagyon sok parlagfüvet szedtünk, és készítettünk kimondottan az allergiára tinktúrát, vagy keveréket, és elmagyaráztam, hogyan kell használni. Mert a parlagfű csak akkor allergizál, ha virít, maga a növény nem káros. Az fogyasztható. Úgyhogy a túra során jókat ettünk belőle, ahogyan más növényekből is.

Szúnyogok és egyéb rovarok ellen hajlamosak vagyunk különféle rovarűző spréket használni, amivel jócskán mérgezzük a szervezetünket. Amikor a bőrre fújjuk őket, bekerülnek a nyirokkeringésbe, és a nyirokcsomóknak kell ezt átszűrniük. Tehát veszélyes. Ezért szoktam ajánlani, hogy mindenki maga készítsen ellenszert. Például tiszta vízbe keverjünk egy nagyon sűrű gyógynövényteát. A tea lehet kakukkfű, zsálya, menta. Ezek igen erős aromájú és nagyon magas esszenciális olajtartalmú növények. Ezt az erős teát megspékelhetjük különféle olajokkal, levendula vagy teafaolajjal. Összerázzuk, és már használhatjuk is. Hűtőben akár 3-4 napig is eláll, érdemes elkészíteni, és minimális befektetést igényel.

Aki szeretne jó társaságban hasonló tudásra szert tenni, az csatlakozhat a következő túrához, amelyre augusztus 25-én kerül sor. Ezt követően valószínűleg még egy szeptemberi és egy októberi túra várható. Télen pedig elméleti előadásokat terveznek, így egész évessé válnak a foglalkozások.  

   

0 HOZZÁSZÓLÁS