2021. július 5., 10:22

Gyermeklánc a Zoboralján

Gyerekzsivajtól, néptánctól, kacagástól volt hangos az Alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont. A Zoboralján megtartották a Gyermeklánc Gyermek és Ifjúsági Hagyományőrző Fesztivált. A Mátyusföldtől a Zoboraljáig voltak fellépők, csak úgy porzott a néptáncosok lába alatt a színpad.

Gyermeklánc Fesztivál
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A Gyermeklánc fesztivál keretén belül a Mátyusföldtől a Zoboraljáig és még a magyarországi Őrbottyánból is érkeztek fellépők az Alsóbodoki Esterházy Zarándokközpontba.

A szakrális emlékeket őrző hely színpada és a háttérben megbúvó Esterházy harangláb, valamint a Szent Kereszt Felmagasztalása Kápolna különleges, mély élményt nyújtó hátteret adott a fesztiválnak. A néptáncosok, népzenészek, a népi kultúráért és hagyományokért rajongó közönség pedig szívből örült a színvonalas műsor-összeállításnak, de leginkább az egymással való találkozásnak.

Gyermeklánc Fesztivál
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
A Gyermeklánc Gyermek és Ifjúsági Hagyományőrző Fesztivál rendezvény a „Közös kulturális élet és hagyományőrzés Csemadok OV Nitra és Őrbottyán község együttműködésében” projekt keretében valósult meg.

A Csemadok Országos Tanácsának fő céljai között van az ifjúsággal való munka, ez mellett a szórvány közösségek támogatása is a prioritások közé tartozik. A Csemadok Nyitrai Területi Választmánya a nyitravidéki szórványközösség kulturális életét szervezi, koordinálja. Helyzetéből adódóan minden feladat, amit elvégez a szórvány közösséget hivatott erősíteni.

A rendezvénnyel az Országos Tanács által megfogalmazott célkitűzés is teljesül, hiszen a szórványban kiemelkedően fontos a gyermekekkel és ifjúsággal foglalkozni, dolgozni. A közösség megmaradásának alapfeltétele, hogy legyenek olyan magyar gyermekek, akik megismerik ősiek kultúráját és azt elsajátítják, tovább adják

– nyilatkozta portálunknak a Gyermeklánc fesztivál főszervezője, Neszméri Tünde, a Csemadok Nyitrai Területi Választmányának titkára. Hozzátette,

a helyiekkel, a zoboralji Csemadokosokkal öröm rendezvényt szervezni, mert mindig gördülékenyen megy minden.  

Bíznak abban, hogy a korábban a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, Szabó Bodó Renáta által négy évvel ezelőtt elindított gyermek és ifjúsági fesztivál megéri majd, hogy a most fellépő hagyományőrzők, gyermekeiknek és unokáiknak azt mondhatják majd: én is szerepeltem ezeken a rendezvényeken.

Gyermeklánc Fesztivál
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A Gyermeklánc fesztivál fellépői csodálatos műsort adtak felcsendültek a felvidéki régiók legismertebb népdalai, a Zoboraljára összpontosítva, a színpad pora pedig csak úgy szállt és verődött felfelé a néptáncosok, a felsőszeli Mátyus néptánccsoport és az ógyallai Bellő néptánccsoport ifjainak lába alatt.

A zoboralji gyermekek – a Nagycétényi óvodások, a koloni alapiskolások, az alsóbodoki apróságok- elbűvölő, hagyományőrző koreográfiákat, műsorokat tanultak be és adtak elő, és megható volt, amikor Sándor Marianna, koloni hagyományőrző, népdalénekes apró kislányával együtt lépett színpadra, hogy zoboralji énekeket és gyermekjátékokat adjanak elő együtt.

A műsort az Ebedi Citerazenekar zárta, akik a közönséggel együtt énekelték a Csitári hegyek alatt című népdalt zárszóként.

Gyermeklánc Fesztivál
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Sándor Marianna és kislánya
A gyermekfesztivál fellépői:  
a Nagycétényi óvoda, a Nefelejcs – népdalcsoport (Alsóbodok),
Varga Vivien és Viktória (Gímes),
Mátyus Néptánccsoport (Felsőszeli),
Balkó Tímea, szóló (Geszte),
Koloni Alapiskola,
Sándor Marianna és kislánya (Kolon),
Alsóbodoki Alapiskola,
Bellő Néptánccsoport (Ógyalla),
Gyepes Patrícia, szóló (Alsóbodok),
Barna Csenge (Őrbottyán),
Bencz Levente, népmese (Gímes),
Ebedi Citerazenekar    
Gyermeklánc Fesztivál
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Az Ebedi Citerazenekar

A fesztivált kísérőprogramjai is rendkívül szórakoztatóak és színesek voltak. Az érdeklődők a fazekasság és korongozás mesterségének rejtelmeibe tekinthettek be Molnár Imre agyagozómester és Molnár Belány Szilvia segedelmével.
A Zoboralji Örökség Őrzői Hímző és Viseletkészítő Műhely kiállítást tartott a zsűriztett, díjnyertes munkáiból, valamint megtekinthető volt Brath Ella, a műhely tagjának kiállítása és Gyepes Erzsébet népviseletkészítő és a zoboralji népviselet nagymesterének babakiállítása.

Gyermeklánc Fesztivál

A fesztivál végén az éppen Alsóbodokon táborozó Szőttes együttes tartott táncházat, és a gyerekek örömtáncából látni és érezni lehetett, hogy amíg ilyen gyerekek vannak, addig nincs elveszve a magyarság, a magyar kultúra és néphagyomány a Felvidéken.

Gyermeklánc Fesztivál
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!