cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. február 7., 16:06

Grace és Gloria a kassai Thália Színházban

2021/22-es évadának harmadik bemutatóját tartja február 10-én, csütörtökön a kassai Thália Színház. Tom Ziegler amerikai író Grace és Gloria című kétszereplős kamaradarabjának főszerepeit Kövesdi Szabó Mária és Varga Anikó játssza el.

Thália Színház, Kassa, előadás, Tom Ziegler, Grace és Gloria
Fotó: Thália Színház

Czajlik József, a színház igazgatója, a darab rendezője rámutatott, az elmúlt időszakban még inkább testközelbe került a hirtelen és váratlan elmúlás, gyakrabban értesülünk szeretteink haláláról. „Azt a közhangulatot, hogy micsoda szörnyűség történik a világban, mennyien halnak meg, megélhető közelségbe akartam hozni, és azt a fölismerést, hogy ha valaki elfogadja, hogy nem sok van hátra számára, akkor sokkal világosabb, tényszerűbb az elválás, az exitus. A darabban ez nagyon jól, pontosan és érthetően van megfogalmazva, nagyon tiszták a szerepek kiindulópontjai. Van egy ember, aki kifelé tart és van egy másik, aki őt ebben segítené. Arra a pontra közelítünk rá, amikor nincs mit takargatni és belátható közelségbe került a vég. A mi esetünkben ez mégis reménnyel teljes, nem a kiúttalanság, a végtelentől való félelem uralja. Annak is, aki tudatosan fölkészül a halálra, csak az tud segíteni, aki életben van, aki életben marad. Ennek a két nőnek a lassan szövődő barátsága és alakuló közössége pedig a lélekemelő része a történetnek” – fogalmazott a rendező.

Thália Színház, Kassa, előadás, Tom Ziegler, Grace és Gloria
Fotó:  Thália Színház

Forgács Miklós dramaturg elmondta, a darab egyszerre érzelmesen és szellemesen feszeget olyan kérdéseket, hogy merünk-e szembenézni a halállal, hogyan éljük meg személyes tragédiáinkat, tudunk-e továbblépni, miképpen tudjuk kezelni a mindennapi banalitásokat és a végső kihívásokat, van-e értelme a szenvedésnek, milyen egy valódi tartalommal megtöltött élet, van-e segítség a halál árnyékában.

„A két nagyon emberien és érzékenyen megírt karakter pazar színészkoncertre nyújt lehetőséget. A két nő, a magára maradt, sokat megélt vidéki öregasszony és az életerős, talpraesett nagyvárosi nő kettőse nagyon árnyaltan, rengeteget apró részleten keresztül van bemutatva, kiderülnek az erényeik, de bizony a gyengeségeik is, a kacagtató epizódokat megható pillanatok követik, a sírást nevetés oldja, a megrendítő jeleneteket humoros helyzetek váltják” – fejtette ki Forgács Miklós.

Thália Színház, Kassa, előadás, Tom Ziegler, Grace és Gloria
Fotó:  Thália Színház

Tom Ziegler amerikai író, forgatókönyvíró kétszereplős kamaradarabját, a Grace és Gloriát 1996-ban mutatták be, majd két évvel később film is készült a történetből Diane Lane és Gena Rowlands főszereplésével. Bemutatása elképzelhetetlen két nagy formátumú, karizmatikus színésznő nélkül, mint Kövesdi Szabó Mária és Varga Anikó. Czajlik József megjegyezte, amikor elolvasta a szöveget, azonnal tudta, ki tudja eljátszani ezt a két szerepet. Egyik színésznő sem tartja lezártnak a pályáját, érzékenyen és erőteljesen, egymás és a munkatársak iránti alázattal dolgoznak a próbálkon.

Kövesdi Szabó Mária, aki a próbafolyamat kezdetén vesztette el férjét, Pólos Árpád színművészt, úgy fogalmazott, ez a darab arról beszél, ami körülvesz minket: a születésről, a halálról és ami eközött van. „Ez pedig az élet maga, amiben benne vagyunk, ami foglalkoztat minket, amiről állandóan gondolkodunk. Konkrétan nem ad választ a kérdésekre, pedig benne van a darabban. Mindenki kiérzi majd belőle a maga válaszát. A darab sejtet, próbál utat mutatni. Muszáj élni. Nem lehet véget vetni neki. Menni kell tovább. Én is egyedül maradtam. Hát mit csináljak? Mit csináljak most? Tovább kell élnem. Nem gubózhatok be. Amikor megtörtént, ordítottam az autóban, állandóan sírtam. Folyton beszélgettem Árpival: Nem erről volt szó! De élni kell! Menni kell tovább!” – mondta.

Thália Színház, Kassa, előadás, Tom Ziegler, Grace és Gloria
Fotó:  Thália Színház

Varga Anikó szerint nagyon erős sorvezető tud lenni, amikor tudatosul az emberben, hogy nem vagyunk halhatatlanok. „Ezen a szűrőn keresztül kell nézni mindent. Ez most igazi probléma vagy szóra sem érdemes? Oldani kell vagy nem kell vele törődni? Megtegyem vagy ne? Megtehetem vagy nem? Ez a tény, hogy nem vagyunk halhatatlanok, ad egy másik szemszöget, ha ezt elfogadjuk. A mai korban mindenhonnan azt halljuk, te halhatatlan vagy! Ha ezt vásárolod, nem fogsz megöregedni, ha ezt veszed meg, nem fogsz meghalni. Van ez a trend, ez a kép könnyen kialakulhat bennünk, szívesen elhisszük. A halál szomorú, ezért inkább nem is beszélünk róla. Amikor meg jön, akkor már nem tudunk beszélni róla” – mondta.

Thália Színház, Kassa, előadás, Tom Ziegler, Grace és Gloria
Fotó:  Thália Színház

Tom Ziegler Grace és Gloria (kegyelem és dicsőség egy felvonásban) című kamaradarabját – Zimmermann Claudia fordításában, Czajlik József rendezésében – február 10-én, csütörtökön mutatja be a kassai Thália Színház. Az előadás light designere ezúttal is a vajdasági fénymester Majoros Róbert, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.