2023. szeptember 13., 15:40

Gondoskodás a nyelvhatáron. Hetvenéves a Kosúti Szociális Otthon

Hét évtizede áll fenn a Nemeskosúti Szociális Otthon. Az intézményt, amely egy kastélyban kezdte meg a működését Nagyszombat megye önkormányzata tartja fenn, az elmúlt időben is nagyszabású beruházásokra került sor.

A kosúti szociális otthon hetven éve
Galéria
+2 kép a galériában
A hetvenéves kosúti szociális otthon ünnepségén Berényi Józsefet is vendégül látták
Fotó: Beke Zoltán

A hetvenéves jubileum alkalmából a kosúti szociális intézmény vezetősége, dolgozói és lakói díszünnepséget tartottak a település kultúrházában. A jelenlevőket Beke Zoltán, az otthon igazgatója köszöntötte, öt éve áll az intézmény élén. A családtagok részéről mindig pozitív visszhang érkezik, ha hasonló rendezvényen vehetnek részt a lakók, szeretik a kicsi, családias hangulatú ünnepségeket, ilyenkor saját díszekkel, apró ajándékokkal is készülnek – tudtuk meg Beke Zoltántól.

Az otthonban nagy hangsúlyt fektetnek a többnyelvűségre. Az ott dolgozók is kétnyelvűek, szinte mindenki beszéli a magyar és a szlovák nyelvet is az ápolók, gondozók közül. A bürokrácia és az online felületek terén is odafigyelnek a szlovák-magyar nyelvhasználatra.

„Rengeteg magyar lakónk van. Jelenleg amúgy 69 gondozott lakja az otthont” – magyarázta Beke Zoltán, aki 51 másik dolgozóval tölti együtt a mindennapokat a gondozói és ellátási munka terén. Az otthon 18 éves kortól vesz fel lakókat, jelenleg a legidősebb gondozott 86 éves.

A kosúti szociális otthon hetven éve
A hetvenéves kosúti szociális otthon ünnepségén Berényi Józsefet is vendégül látták
Fotó:  Beke Zoltán
A Nemeskosúti Szociális Otthon intézetként kezdte meg működését hetven évvel ezelőtt az Ábrahámfy kastélyban. Az intézet teljes kialakítása 2006-ban fejeződött be, a nagyszabású felújítási munkálatoknak 2021-ben láttak neki. Nagyszombat megye 360.000 euróval támogatta a rekonstrukciós munkálatokat, megtörtént többek közt az új parkolóhelyek kialakítása vagy a konyharész modernizációja.

Az ünnepségen jelen volt Nagyszombat megye első alelnöke, Berényi József is, aki a Szövetség párt listájának 20. helyéről indul az előrehozott parlamenti választásokon. Berényi elmondta portálunknak, a magyar frakciónak van mit csinálnia a megyén, hogy egyenes arányban jussanak el a támogatások a magyarlakta vidékekre, a Mátyusföldre és a Csallóközbe is, ne csak az Erdőhátra vagy Nagyszombatba.

Egy a nyelvhatáron található megyei intézményről van szó, ami már komoly hét évtizede működik. Igyekszünk modernizálni, bővíteni, az elmúlt időszakban nagyon sok beruházásra került sor. Megújultak a kapuk, a járdák, új szellőztetőrendszer kiépítése is szükséges volt. Nyilván igyekszünk megyei szinten odafigyelni az otthonok vezetőinek kéréseire. Mivel kis községről van szó, a munkahelyteremtés szempontjából sem elhanyagolható ez az intézmény. Nagyon fontosnak tartom, hogy minden lakó anyanyelven kommunikálhat az alkalmazottakkal”

– nyilatkozta Berényi, aki örül annak, hogy a kosúti otthon szakavatott kezekben van. A legtöbb Nagyszombat megyei szociális otthon a Galántai és a Dunaszerdahelyi járásban van, így a magyar képviselők feladata igazságosan, elegendő anyagi javakat juttatni ezekhez az intézményekhez.

A megye alelnöke többször is hangsúlyozta már kampánya során, hogy a döntéseknél és az elosztásoknál jelen kell lenni, csak akkor lehet elérni, hogy a déli régiók számára is előnyös döntéshozatal szülessen.

A kosúti szociális otthon hetven éve
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.