2019. március 2., 10:38

Gömör-Nógrádi Összetartozás Napja: „Összenő, ami összetartozik”

A Tompa Mihály Központ, a Gömöri Ifjúsági Csoport, a Via Nova ICS, a Baráti Körök, a Femaro és a Magyar Közösség Pártja március 1-jén negyedik alkalommal rendezte meg az idén Nógráddal kibővült Gömöri Összetartozás Napját. A Fülekpüspökiben megvalósult esemény célja a két régió magyarságának egybekovácsolása, valamint a Hogyan tovább? kérdésre adott közös válaszok, megoldások megfogalmazása volt.

osszetart3.jpg
Médialapozó
Fotó: Tóth Enikő

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a rendezvényen a Rimaszombati, a Nagyrőcei és a Rozsnyói járás képviselői jelentek meg, akik mellett a nógrádi és a honti régióból is érkeztek érdeklődők. Cziprusz Zoltán megyei képviselő, szervező elmondta: eredetileg is az volt a fő cél, hogy a "művileg" szétválasztott, itteni magyarságot egybekovácsolják.

„Gömör-Nógrád, a négy járás egy természetes régiót alkot, ezt szerettük volna szervezeteken és generációkon átnyúló összefogássá bővíteni. Közép-Szlovákiában, Gömör-Nógrádban mintegy 80 ezer magyar él. Ez egy nagyon erős bázis, országosan a második legnagyobb a Csallóköz után. Szanaszét, négy járásra bontva, sajnos nem tudunk erőt képviselni, együtt viszont előbbre tudjuk vinni ezt a régiót”- hangsúlyozta.

Fotó:  Tóth Enikő

Ezt a célt segíti a héten megalakult Gömör-Nógrádi Vállalkozók Klubja is, amely a négy járás vállalkozóit hivatott összefogni.

Közösségépítés, gazdasági megerősödés, munkahelyteremtés, ezekre kell helyezni a hangsúlyt, hogy a régiót is sújtó, nagyméretű elvándorlást mérsékelni lehessen - hangzott el.

„A legnagyobb problémánk, hogy a fiatalok elmennek, mert nincs mód érvényesülni. Ezért is köszönjük a Baross Tervet, Magyarország kormánya támogatását, mert ez a lehetőség az itthon maradást, a szülőföldön való boldogulást segíti” - nyilatkozta Csúsz Péter, az MKP Losonci helyi szervezetének elnöke. Kiemelte: a palócság vidéke a legvékonyabb magyarok által lakott vidék a Felvidéken, ami a Nagykürtösi Járástól egészen a Rozsnyói Járásig tart.

Fotó:  Tóth Enikő

„Minden lánc olyan erős, amilyen a legvékonyabb, a leggyengébb láncszeme. Mi nem szeretnénk a leggyengébb láncszem lenni. Ezért is tartom fontosnak ezt a kezdeményezést, mert ezáltal összefogva tudjuk egymást erősíteni” - mondta.

Az est folyamán a járási elnökök, valamint Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke a közelgő választásokon való részvételre buzdítottak.

„Államfőválasztás következik. És, ahogy az elmúlt hetek mutatták, egy erős, jobboldali, új Szlovákiát akaró politikai közösséget tudhatunk a magunkénak, amelyből a Magyar Közösség Pártja is kivette a részét. Úgy gondolom, hogy úgy az első, mint a második körben olyan jelöltet kell támogatni, amely nem a jelenlegi regnáló kormányt erősíti, hanem valóban Szlovákia megerősödésében gondolkodik” - emelte ki Menyhárt József. 

Fotó:  Tóth Enikő

Az elnökök felszólalását gömöri és nógrádi fellépők műsora tette színesebbé. Színpadra lépett a fülekpüspöki Pro Musica és a ragyolci Jázmin Nőikar, Miko Lilianna, Szobonya Lilla Zsuzsanna, Simon Bódis Enikő és a füleki Pro Kultúra Férfikar.

Egyperces néma csenddel emlékeztek meg a tavaly elhunyt Molnár Zsuzsannára, az MKP Rimaszombati járási titkárára. Majd a közelgő Nőnap tiszteletére, minden jelenlévő hölgyet egy szál vörös rózsával ajándékoztak meg.

Fotó:  Tóth Enikő

osszetart3.jpg
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.