2019. május 13., 14:37

Gömör Expo a térség fejlesztéséért

A magyar, a szlovák, valamint az Európai Unió közös himnuszának eléneklésével kezdődött a Gömör Expo Putnokon. Az elmúlt hétvégén 21. alkalommal megrendezett kiállítással és vásárral a város önkormányzata hagyományt teremtett, lehetőséget nyújtva a térség vállalkozóinak a bemutatkozásra. Egyúttal a trianoni határok által elszakított Gömör egységes képének kialakítására, bemutatkozására, a közös tevékenységre is nagy hangsúlyt fektetnek.

putnok_xxi_gomor_expo_01.jpg
Médialapozó
Fotó: Majoros Jácint

„Ez már önmagában egy fantasztikus dolog, hogy egy ilyen rendezvény 21 évet él meg. Ezalatt nagyon kinőtte magát, hiszen nemcsak kiállításról és vásárról, hanem fesztiválról is van szó, aminek az az igazi vonzereje, hogy a magyarországi térség, tehát a gömöri régiónak a magyarországi oldalán túl a szlovákiai oldal is mindig képviselteti magát” – mondta Kepecz Zsolt, a Gömör Expo vásárigazgatója.

„Az önkormányzatunknak, Putnok város önkormányzatának két szlovákiai testvérvárosa is van, Tornalja és Tiszolc, közülük a delegációk minden évben megtisztelik a rendezvényünket és a jelen kiállítás alkalmával a tiszolci önkormányzatot a kiállítók között is tudhatjuk” – tette hozzá.

Fotó:  Majoros Jácint

Az idei Gömör Expón közel 50 vállalkozó mutatkozott be. A gömöri térség felvidéki részére eső területéről a hanvai László Ottó iparművész egy-egy alkotását szinte minden évben megcsodálhatjuk a vásárcsarnokban. Ezúttal a hamarosan Rimaszombatban helyet kapó Csodaszarvas szobrát állította ki, amelyet a pozsonyi csata emlékére készített.

„Amikor 2000-ben a műhelyt indítottam Hanván, akkor gyakorlatilag a piacnak meg kellett ismernie a mi munkánkat, ami nagyon igényes. Egyéni tervezésű, gyártású iparművészeti munkákkal foglalkozunk, legyenek azok kapuk, kerítések, akár kisplasztika, vagy térplasztika, vagy köztéri szobrok. A Gömör Expón 2000 után már szinte minden évben itt voltunk és szép, jó sikerrel szerepeltünk. Vásár Díját, a Vásár Nagydíját nyertünk, az emberek megismertek és kezdtek rendelni, nemcsak a szlovák oldalon, hanem a magyar oldalról is – Kazincbarcika, Miskolc környékéről – számos rendelésünk jött ennek a hatására” – árulta el László Ottó iparművész.

Fotó:  Majoros Jácint

Borok, sajtok, termelői méz és sok más egyéb kézműves termék is helyet kapott idén az expón. A Murányi fennsíkot bemutató stand körül szinte állandóan nagy volt a nyüzsgés, hiszen a propagációs anyagok mellett a térség finomságait is elhozták magukkal.

„Első alkalommal vagyunk itt, Putnok város meghívásának eleget téve, és úgy döntöttünk, hogy partnertelepüléseinket is képviselni fogjuk, tehát nemcsak magát Tiszolc városát, hanem az egész Murányi fennsík településeit, illetve azt a 13 községet, amelyek szorosan együttműködnek velünk” – közölte a tiszolci Janka Rončáková.

Fotó:  Majoros Jácint

Az idén már három naposra bővült rendezvényt több kulturális program színesítette.

putnok_xxi_gomor_expo_01.jpg
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.