2024. április 10., 13:43

Gömör és a Szepesség a 20. század első felében

Schermann Szilárd botanikus, biológus, a Kárpátok egyik legalaposabb ismerőjének fényképei által ismerhetik meg az érdeklők, hogy milyenek voltak Gömör és a Szepesség természeti szépségei a 20. század első felében. A fotókiállítás holnap nyílik a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában.

Schermann Szilárd, fotókiállítás, Gömör–Szepes
Galéria
+17 kép a galériában
Dobsina, Csuntava-hegy (1934)
Fotó: Schermann Szilárd, forrás: Fortepan / Schermann Ákos

Az iglói származású Schermann Szilárd (1895-1977) növényrendszertannal, mezőgazdasági növénytannal foglalkozott, de egyúttal a hegyi turisztika szerelmese is volt. Több turistaegyesületben látott el tisztségeket, turisztikai témájú lapokat szerkesztett, idegenforgalommal, természetjárással és természetvédelemmel kapcsolatos cikkeket és köteteket írt. Utazásai során számos fényképet is készített. Ezek egy részét, pontosabban a Gömörben és a Szepességben készült képekből álló válogatást tekinthetnek meg az érdeklődők a 2024. április 11-én nyíló, Gömör–Szepes című tárlaton.

Schermann Szilárd, fotókiállítás, Gömör–Szepes
Zsigra, Drevenyik sziklaváros (1928)
Fotó:  Schermann Szilárd, forrás: Fortepan / Schermann Ákos

Jaroslava Neubauerová, a Rozsnyói Bányászati Múzeum megbízott igazgatója, a tárlat társszerzője elmondta, a mostani kiállításon a gömöri és szepességi tájképek, a régió természeti szépségeit bemutató fotók kerülnek főszerepbe, de a jövőben más témák bemutatását is terveik.

Fényképei nemcsak dokumentumértékűek, hanem jelentős művészi értékkel is bírnak, amit a galéria látogatói is biztosan értékelnek majd”

– fogalmazott.

A tárlat összeállításánál a Rozsnyói Bányászati Múzeum szorosan együttműködött az iglói Szepesi Múzeummal.

A kiállítás megnyitója 2024. április 11-én lesz a bányászati múzeum galériájában, Rozsnyó főterén, a Bányászok tere 25 szám alatt. Itt június 4-ig lesz látható, majd a Szepesi Múzeumban is bemutatják.

Schermann Szilárd, fotókiállítás, Gömör–Szepes
Prakfalva, kilátás a község római katolikus temploma felé (1931)
Fotó:  Schermann Szilárd, forrás: Fortepan / Schermann Ákos

Kedvcsinálóként képgalériánkban Schermann Szilárd fényképeiből láthatnak válogatást.

Schermann Szilárd, fotókiállítás, Gömör–Szepes
Galéria
+17 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.