2023. április 29., 15:27

Gólyafészkek a mátyusföldi láthatáron

A mátyusföldi Nádszegen tavaszünnepként tekintenek a két magyar gólya, Samu és Sári hazatérésére. Pozsonyvezekényen új gólyafészket telepítettek, a kis településre is érkezett egy hím gólyamadár, valószínű elindult feleséget keresni magának.

gólya
Samu, a nádszegi gólya mindig József napjára tér haza a Mátyusföldre
Fotó: Elek László

A gólya költöző madár és a hosszú élet szimbóluma. Az egyik legtovább élő faj, megélheti akár a negyven évet is. A néphit szerint ismeri az élet forrását, onnan hozza a gyermekeket, illetve a lelküket.

A gólya lelke a teremtés vizeihez kapcsolódik - a gyerekeket a halászó gólya találja meg a Földanya méhéhez tartozó teremtő vizekben.

A kereszténységben az óvatosság, éberség, jámborság szüzesség és tisztaság madara. A gólyapárok korábban főleg a kis falusi házak széles, oldalnyílású kéményein építették nagy gallyfészkeiket, a régi épületek eltűnése után a villanypóznákra költöztek.

Samu és Sári

A Galántai járásbeli Nádszegen szinte ünnepnek számít a két „nádszegi magyar gólya” – Samu és Sári hazatérése.

Nádszegen a Szent István templom és a Bence-házként ismert kúria között magaslik egy hatalmas kémény, annak tetején pedig egy gyönyörű, tágas gólyafészek díszeleg. Ebbe a fészekbe tért haza Szent József napjára dél-afrikai átteleléséből Samu, majd rövid időre rá Sári is.

A helyi plébános, Elek László minden évben figyeli a plébánia ablakából a gólyák érkezését, az idén már egy játékot is hirdetett a gyerekeknek, aki kitalálja, milyen különlegese ismertetőjegyet hordoz magán Samu, az gólyás ajándékot kap.

Samunak nagyon pontos órája van, sosem késik el, évek óta Szent József napjára tér haza Nádszegre. Elkezdi megigazgatni a fészket, megbúbolja az elszemtelenedett galambokat, akik a tél folyamán összerondították és beköltözték a „gólyarezidenciát”, majd elfoglalja az otthont

– mesélte még régebben az atya. A közeli idősotthon lakói is szeretettel figyelik nap, mint nap a gólyapár életét, a faluban szeretik Samut, Sárit és a fiókáikat, a tavaszt, a kikeletet, a reményt hozzák el minden évben. 

Fotó:  Elek László

Samu kedvenc pihenőhelye egyébként a templomkereszt, ami szintén egy szép szimbólum. Kacz Éva, Nádszeg polgármestere megjegyzi, emberi kéz még nem nyúlt hozzá a gólyafészekhez, nem akarnak beleavatkozni a természet rendjébe. Próbáltak már egy kisebb műfészket telepíteni, de a gólyákat nem lehetett „átverni”. A gólyafészek alatti teret szépen beparkosították, és idén tervezik a fiókák meggyűrűzését is.

Már Sári is megérkezett, bár idén késett, Samu el is tűnt pár napra, gondoltuk, hogy az asszony elé repült megnézni, nem történt- e vele valami baj az úton

– tette hozzá a polgármester.

Új fészek a fedélzeten

Pozsonyvezekényen is nagy volt az öröm, amikor a falu frissen telepített gólyafészkében megjelent egy apagólya. Az ötlet, hogy telepítsenek gólyafészket, a helyi nyugdíjasklub új elnökétől, Énekes Gábortól származott, akinek már régi vágya volt egy gólyafészek telepítése.

gólya
Így telepítettek gólyafészket Pozsonyvezekényen
Fotó:  Facebook
Ausztriai útjaim során mindig láttam a gólyafészkeket, és ezek nekem nagyon tetszettek. Természetbarát ember vagyok, úgy véltem, Vezekényen is lehetne gólyafészket csinálni, de ez hosszú éveken át nem jött össze. Először kicsi lett a fészek, nem jött a gólya. Később az ágak potyogtak ki”

– magyarázta Gábor bácsi, aki a közösségi összefogásnak és a civil szféra hozzájárulásának köszönhetően megszerezte és összehegesztette az új gólyafészekhez szükséges póznát. A községi munkások segítségével felállították a fészket. A helyi Csemadok pedig a hegesztési munkálatokhoz járult hozzá anyagilag. A vezekényi fészekbe be is költözött egy hím gólya, aki a napokban eltűnt, de a helyiek úgy vélik, csak feleséget ment keresni magának.

gólya
Vezekényen két hetet vártak a gólya megérkezésére, reménykednek abban, hogy marad a madár
Fotó:  Facebook

Becses érték

Takács Árpád, Alsószeliből származó ornitológus elárulja, hogy a gólya monogám faj, az élete során csak egyszer választ magának párt, ahhoz elpusztulásáig hű marad, tehát nem csoda, hogy mindig együtt térnek haza a fészekbe Dél-Afrikából.

A gólyák termikelnek, vitorlás szerűen, szinte szárnycsapás nélkül repülnek, siklanak a légáramlatokkal a levegőben. Dél-Afrikában áttelelnek, majd egyfajta evolúciós berögződés által vezéreltetve térnek haza Európába a már meglevő, saját fészkükbe. Ezt a fészket évente bővítik, ezért a gólyafészek súlya egy idő után óriásira gyarapodhat, helyenként a több mázsás súlyt is elérheti.

A gólyák hozzászoktak az emberi jelenléthez, az autók zajához, költési időben azonban már ne zavarjuk meg őket a fészekben. A gyerekeknek is meg kell tanítani, hogyan vigyázzanak ezekre a becses értékű madarakra, hogy a komplex rendszert kell megvédeni a természetben. Elsősorban azonban az a fontos, hogy a falu, az adott település becsülje meg és szeresse a gólyáit.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.