Gizella királyné forrására bukkantak a pozsonyi erdőparkban

2021. május 7., 19:57
Radi Anita

A Pozsonyi Városi Erdők közösségi oldalán értesített arról, hogy a Szép úton (Pekná cesta) található egykori lőszerraktár területén végzet munkálatok során bukkantak rá az idillikus hangulatú Gizella-forrásra.

forrás
Fotó: Mestské lesy v Bratislave Facebook

A kövekkel kirakott, névtáblával ellátott forrásra a a fővárosi erdőgazdálkodási vállalat munkatársai találtak rá.

A 130 esztendős forrás egyike annak a hét forrásnak, amelyeket még 1896 és 1907 között létesítettek a pozsonyi erdőparkban a millenniumi ünnepségek idején, amikor Magyarország fennállásának ezredik évfordulója alkalmából országszerte ünnepségsorozatok kerültek megrendezésre.

A pozsonyi erdőparkban található hét forrás egyike Gizella királyné, Szent István királyunk felesége után kapta a nevét. A köveken szépen fennmaradt a bevésett felirat.

A Gizella-forrásra nagyon elhanyagolt és kiszáradt állapotban találtak rá a városi erdők munkatársai, a forrás körberakott kövei már lehullottak.

Az erdőgazdálkodási vállalat szakemberei egy hivatásos restaurátor segítségével a forrást megtisztították az üledéktől, egyben a körberakott köveire kifaragott „Gizella – Forrás” feliratot is gondosan letisztították. A fmunkálatokról fényképeket is töltöttek fel a közösségi hálóra.

forrás2
Fotó: Mestské lesy v Bratislave Facebook
A Gizella-forrás a tisztítás előtt.

Habár a Gizella-forrás nem iható, ugyanakkor meghitt formája szépen kiegészíti a pozsonyi erdőpark új rekreációs területét.

A Pozsonyi Városi Erdők már 2019-ben elkezdte az új erdőút kiépítését a túrázók és kerékpárosok számára az egykori lőszerraktár területén Récse (Rača) - Karasznya (Krasňany) közelében.

A Szép úti, egykori lőszerraktár területén keresztül vezető erdőút a Krasňany erdészlak üdülőterületére fog vezetni. A projekt célja növelni a látogatók érdeklődését az erdei parkok iránt. 

A Pozsonyi Városi Erdők a gondozásuk alá tartozó Szép út területén igyekeznek korlátozni a gépjárművek sebességét 30 km/órára, megjavítják a már meglévő parkolókat, emellett egy zóna kialakításán dolgoznak a gyalogosok számára, és az üdülőterületen levő bútorok (padok, grillek, kijelölt tűzrakóhelyek) javítását is kezdeményezték.

Kövesse facebook oldalunkat is!