2019. november 15., 09:29

Gerlóczy Gedeon, a képmentő építész

Több hónapon át tartó rendezvénysorozat ért véget november 14-én Losoncon. A Phoenix Lutetia polgári társulás emléktábla avatással, tanulmányi kirándulással, konferenciával és előadássorozattal emlékezett Csontváry Kosztka Tivadarról, a festőművész halálának 100. évfordulója kapcsán. A programsorozat utolsó állomása Gerlóczy Gábor, képzőművész előadása volt.  

gerloczy3.jpg
Médialapozó
Fotó: Szvorák Emese

Az előadás során a Csontváry életművet megmentő építészről, a hagyaték sorsáról hallhattak könyvbemutatóval egybekötött előadást az érdeklődők.

„Gerlóczy Gedeon története ott kezdődik, ahol Csontváryé véget ér” – kezdte összefoglalóját Gerlóczy Gábor, a szellemi hagyaték ápolója, hozzátéve: 2019 nem csupán Csontváry halálának századik évfordulója, de a feltámadásának az éve is. Nagybátyja, Gerlóczy Gedeon, 1919 őszén, 24 évesen találkozott először a Csontváry hagyatékkal, a festő Fehérvári úti egykori műtermében. Gerlóczy is műtermet keresett magának és ott szembesült Csontváry remekeivel.

Fotó:  Szvorák Emese

Gábor szerint sorsszerű volt, hogy nagybátyja találkozott a Csontváry hagyatékkal, hisz neki köszönhetően beszélhetünk ma a festőről. Gedeon ettől kezdve 56 éven át fáradhatatlanul küzdött a képek fennmaradásáért, elismertetéséért és méltó helyre kerüléséért.

„A műtermi hagyaték az 1908-as Csontváry által megrendezett iparcsarnoki kiállítás törzsanyaga volt. Azok a képek, amiket Csontváry kiállításra alkalmasnak vélt. Ezt az anyagot Gerlóczy Gedeon kiegészítette később a gácsi képekkel, amiket Székely Sándortól vásárolt” – mondta Gábor, aki gyermekkorában sokat látogatta Gida bácsit – ahogyan ő nevezete – a Galamb utcai lakásában, ahol Csontváry fő művei is helyet kaptak. Gyakran volt részese ennek a miliőnek, mely nagyon megérintette őt. Ennek is nagy szerepe volt abban, hogy maga is képzőművész lett.

Fotó:  Szvorák Emese

Gedeon és felesége, Sarolta halálát követően egy külföldön élő rokon örökölte meg a lakást. S a felújítás következtében ismét pusztulásra volt ítélve a hagyaték. Gerlóczy Gábor édesapjával a szemétből mentette meg azt, és érezte, hogy ezzel neki mindenképpen dolga van.

A Pécsi Egyetemen kulturális örökségvédelmet tanult, ezt követően már hozzáláthatott a történet megírásához. Így született a Gerlóczy Gedeon, a képmentő építész című könyv, melyből a losonci közönség is ízelítőt kapott.

Fotó:  Szvorák Emese

„A könyv hármas szerkezetű, mert úgy gondoltam, hogy fontos bemutatni Gerlóczy Gedeon egyéb irányú tevékenységeit is. Az első tevékenységi köre, ami egész életében foglalkoztatta, az természetesen Csontváryval kapcsolatos. Ezen kívül ő egy elég neves építész volt, így a könyv az ő építészeti munkásságával is foglalkozik. Amit még szerettem volna kiemelni, hogy volt egy elég komoly tanári tevékenysége. A Képzőművészeti Főiskolán tanított építészet történetet. Erről nagyon kevés információ volt, és nem is nagyon publikálták, ezért ezt is beillesztettem a történetbe”- mondta a szerző.

A könyv idén októberben, a Holnap Kiadó gondozásában jelent meg.

gerloczy3.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.