magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2018. április 7., 13:02

Garamkövesd példásan őrzi Gyurcsó István emlékét

A rendezvény délelőtti szakaszában az összegyűltek elhelyezték koszorúikat nemcsak az élete végén Kövesdre visszavágyó költő,  Gyurcsó István sírján, hanem Keszegh Pál és Szliva Judit síremlékein is, akik kezdeményezői és éveken át szervezői voltak a Gyurcsó-napnak.

Gyurcsó István

Huszonnegyedik alkalommal rendezték meg Garamkövesden a Gyurcsó István-emléknapot.

Hagyományosan megtartották a szavalóversenyt is, amelyre szlovákiai magyar költők verseivel lehetett nevezni. Keszegh Ágnes a szervezők nevében elmondta, hogy az idén nőtt a versenyen részt vett diákok száma, 32 tanuló 3 kategóriában mérte össze tehetségét. Egészen távoli településekről is érkeztek versenyzők.

A rendezvényt Seres Róbert háromkötetes szőgyéni író Az utolsó harapás című könyvének filmes bemutatója, a Dilitúra gazdagította. A szerző ezt az utolsó könyvet már vakon írta. Beszélt a könyv születéséről, a vakon írás mibenlétéről, és arról, miért is készült film a könyv részleteiből.

Hizsnyai Zoltán ünnepi köszöntőjében kitért arra is, hogy példaértékű, ahogy Garamkövesd őrzi és ápolja Gyurcsó István emlékét, hagyatékát. "A szlovákiai sorskérdések hiteles poétájának, az emberséges embernek mindenkor kijár a főhajtás és a tisztelet" - hangsúlyozta.

A rendezvényen részt vett és koszorúzott Molnár Imre, a pozsonyi Magyar Intézet igazgatója.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.