2019. augusztus 29., 10:26

Fürdésre alkalmas a Duna vize

A Mi vizünkért polgári társulás aktivistái mérések tucatjait végezték el az elmúlt hetekben, most nyilvánosságra hozott eredményeik alapján azt állítják, a folyó teljes hazai szakaszán alkalmas a fürdésre.

Régi Duna-meder_csónak
Fotó: Pixabay-Lubos Houska

A PT munkatársai ugyanakkor arra figyelmeztetnek, a glifozát nevű mezőgazdasági vegyszer koncentrációja Pozsonytól Komáromig folyamatosan növekszik, bár az egészségügyi határértékeket sehol nem haladja meg. Könnyen belátható, hogy ennek oka a Csallóköz intenzív mezőgazdasága, ugyanakkor a szennyeződés arra figyelmeztet, oda kell figyelnünk a csallóközi ivóvizek tisztaságára.

A Duna a csallóközi ivóvízkészlet egyik fontos komponense, hívta fel a figyelmet Tóth Tibor, a társulás alelnöke. Glifozát-szennyeződése aggodalomra ad okot, hiszen egy olyan vegyszerről van szó, amelyet már több országban betiltottak (például a szomszédos Ausztriában), az Unióban pedig korlátozták a használatát.

A Mi vizünkért PT méréseik eredményét eljuttatta a környezetvédelmi szaktárcához is, amely azt állítja, a nemrégiben elfogadott Lex Csallóköz biztosítja majd a régió ivóvízkészletének biztonságát. A minisztérium kéri a lakosságot, ha szennyeződést tapasztalnak, értesítsék a környezetvédelmi hatóságokat, akik hivatalból eljárnak majd az ügyben.

Az aktivisták sem a pozsonyi, sem a komáromi mintákban nem találtak határértéken felüli nehézfém-koncentrációkat, kőolaj-szennyeződést vagy halogénezett szénhidrogéneket (vinil-kloridot, szén-tetrakloridot, stb.). A bakteriális szennyeződés is bőven a biztonságos zónán belül volt, közölte a PT.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!