2020. december 5., 20:00

Freskótöredékek a gombaszögi kápolnában

Gombaszögben néhány napja bemutatták a pálos monostorhoz tartozó, nyolcszögletű kápolna falának alsó részén talált freskótöredékeket. A fennmaradt részleteknek köszönhetően a kápolna lábazati zónájának teljes festése rekonstruálható.

Médialapozó

A falképtöredékek már a 2019-es ásatás során előbukkantak, de a megóvásuk érdekében nem bontották ki azokat. 2020 őszén a földréteg leomlott, láthatóvá váltak a szinte sértetlenül fennmaradt festés részletei. Szakálos Éva művészettörténész, az esztergomi Balassa Bálint Múzeum munkatársa szerint művészettörténeti szempontból ez az eddigi legnagyobb gombaszögi felfedezés, mivel a töredékeknek köszönhetően a kápolna lábazati zónájának teljes kifestése rekonstruálható.

Orosz Örs, a Sine Metu Polgári Társulás elnöke elmondja, hogy a 6,8 méteres belső átmérővel rendelkező, félköríves szentéllyel kiegészített nyolcszögletű kápolna ritkaságszámba megy a Kárpát-medencében, ez a harmadik ilyen ismert középkori épület. Mordovin Maxim régész, az ELTE Régészettudományi Intézete docensének feltételezése alapján elképzelhető, hogy Bebek György királynéi tárnokmester temetőkápolnája lehetett.

A freskók újabb bizonyítékot szolgáltatnak ehhez az elmélethez, ugyanis azonosak Bebek György nemzetségi templomának, a pelsőci templomnak a freskódíszével, amely a szentély keleti falán, a jelenlegi orgonakarzat alatt maradt fenn. Valószínű, hogy ugyanannak a műhelynek a termékéről van szó.

03.jpg

– Bebek Györgyről tudjuk, hogy többször járt Itáliában, valószínűleg az egyik pádovai útjáról hozott magával olyan mestereket, akik a pelsőci templomot, illetve a gombaszögi templomot és kápolnát kifestették – jegyzi meg Orosz Örs.

Lezárulhat egy vita

Szakálos Éva szerint a gombaszögi kolostortemplom gazdag falképdíszítéséről csak halvány elképzelésünk lehet, de a feltárt töredékek, az italianizáló stílusú zárókő, az aranyozott részletek és a kápolna lábazati zónája kézzelfogható bizonyítékai annak, hogy Bebek György nemcsak nemzetségi templomának díszítésére fektetett kiemelt hangsúlyt, de hasonlóan fontos volt számára az általa alapított kolostor, valamint kápolnájának a díszítése is.

– Talán a frissen feltárt lábazati zóna kifestése pontot tehet annak a vitának a végére is, hogy a György sírkövén található évszám valóban a gombaszögi pálos kolostor alapításának dátumát jelzi-e. Mivel a pelsőci templom kifestése kétségtelenül a nevéhez köthető, így bizonyosságot nyert az is, hogy a gombaszögi templom és kápolna is az ő támogatói tevékenységének az eredménye – fejti ki a művészettörténész.

Konzerválják a feltárt részeket, múzeumot alapítanak

Orosz Örs szerint a kolostor területének jelenleg nem egészen a 20 százaléka van feltárva. A magyar kormány 30 millió forintos támogatásának köszönhetően a következő szezonban konzerválják a templom és a kápolna már feltárt részeit, megemelik a falakat, amelyekre egy takaróréteg is kerül. Mindkét épület az eredetivel megegyező talajburkolatot kap, visszaállítják a templom lábazati párkányát, elkészítik Bebek György tornagörgői sírkövének kőből készült másolatát, valamint folytatják a megkezdett kutatást.

Egy sikeres Interreg-pályázatnak köszönhetően megújul a közelben található Andrássy-kúria és a Hamelli virágkertészet tulajdonában levő, szintén műemléki besorolású intézőlak. A Sine Metu múzeumot alapít, és a kúriában egy állandó kiállítást hoz létre. A tárlat bemutatja majd Gombaszög és a gombaszögi pálos kolostor középkori történetét, illetve az Esterházy-, majd az Andrássy-uradalom, az itteni vasgyártó hámorok újkori történetét.

01-3.jpg

A tervek szerint itt kap majd helyet annak a tavaly feltárt középkori cserépkályhának a másolata is, amelynek zöld csempéin a címer, illetve magyar szentek és királyok is láthatók. Balogh Árpád, a Kassai Műszaki Egyetem (TUKE) régésztechnikusa szerint azt tervezik, hogy a leletanyagot, amelyet egyelőre az egyetemen őriznek, visszahozzák Gombaszögbe, itt kellene folytatódnia a feldolgozásnak, restaurálásnak. Végezetül Orosz Örs elárulja, több nagy projektjük fut párhuzamosan. A középkori romokkal kapcsolatos terveik, az Andrássy-kúria felújítása és a múzeumalapítás mellett jelenleg engedélyezés alatt áll az a drótköteles csúszópálya (zipline), amely összeköti a két gombaszögi helyszínt: a gombaszögi fesztiválok színhelyét, az UNESCO-s védettséget élvező cseppkőbarlangot a néhai középkori Gombaszög településsel, a pálos kolostorrommal.    

A kápolna lábazati zónájában vörös és okker függőleges sávok váltják egymást, ezeket a falsáv törésvonalánál egy kék színű sáv tagolja.

Az egyes függőleges sávok találkozásánál, az alsó részen medalionba foglalt rozetták láthatók. A kék alapon lévő 10 ágú rozetta sárga és rózsaszín színezetű. A két központi sávban töredékesen fennmaradt a két szabályos körből álló központi díszítés, amely valószínűleg az összes sávban megismétlődött. 

Megjelent a Magyar7 2020/49.számában.            

+5 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.