2023. január 31., 19:23

Folytatódnak a postabezárások: Komáromban is csökken a fiókok száma

Két évvel ezelőtt szintén január végén borzolta a kedélyeket a Szlovák Posta Rt. bejelentése: a 2021-es évben összesen 100 olyan postafiókot szüntet meg, amelyek környékén a többi posta elegendő kapacitással és lefedettséggel rendelkezik. Az ügyben az ugyancsak érintett Örsújfalu városrész képviselője által akkor indított petíció nem volt sikeres. Március 1-től országszerte újabb postabezárásokra kerül sor. A komáromi II. lakótelepen működő fiók tervezett bezárása ellen január 30-án EtheyKatz Tímea magánszemélyként indított petíciót.

Folytatódnak a postabezárások: Komáromban is csökken a fiókok száma
A bezárásra ítélt II. lakótelepi postafiók
Fotó: Archívumi felvétel

„2022 őszén a Szlovák Posta Rt-hez levélben azzal a kérdéssel fordultam: igaz-e a híresztelés, hogy bezárják a komáromi II. lakótelepen, vagyis az Építők utca 37. szám alatt működő, 3-as számú postafiókot. Akkor azt a választ kaptam, hogy 2022-ben nem tervezik annak megszüntetését. Majd arra is rákérdeztem, hogy a bezárására 2023-ban sor kerül-e, amire ez a kitérő válasz érkezett: „2022.9.30-ig nem hagytunk jóvá a komáromi postafiókjaink bezárására vonatkozó javaslatot“.

Az elmúlt hét végén olvastam a Szlovák Posta Rt. tájékoztatását, hogy 2023. március 1-től takarékoskodási okokból, országszerte további postafiókokat zárnak be. Nagyon megdöbbentem azon, hogy a II. lakótelepi postafiók is ezen intézkedés áldozatává válik.

Oda sokan azért szeretnek járni, mert a környékén nagyon kedvezőek a parkolási viszonyok s az ott dolgozó hoölgyek is nagyon kedvesek és ügyesek“ – mondta el a Ma7-nek az újabb petíció kezdeményezője, EtheyKatz Tímea.

Hozzátette: ellenben a Selye János Gimnázium melletti postafiók közelében csúcsidőben szinte esélytelen üres parkolóhelyet találni, s a Damjanich utcai nagyposta környékén sem jobb a helyzet.

„Akik a belvárosban laknak, oda gyalog könnyebben eljuthatnak, de az autós ügyfelek szívesebben keresik fel az Építők utcai, kisebb postát, amit a bezárás réme fenyeget. A II. lakótelepen élők többsége idősebb, mozgáskorlátozott ember, akik autó hiányában kénytelenek lesznek taxit fizetni, ha tényleg megszűnik ez a közeli kisposta. Annak nagy a vonzáskörzete, hiszen az I. és II., valamint az lakótelepről és Örsújfaluról is sokan oda szoktak járni, tehát a megmaradása közérdek“ – egészítette ki az elmondottakat.

A petícióban a Szlovák Posta Rt-t és Komárom várost is arra kérik, hogy ha nem hosszabbítható meg a bérleti szerződés az adott épület tulajdonosával, akkor az érintett kisposta számára, kölcsönös megegyezéssel találjanak valamelyik II. lakótelepen levő, városi tulajdonú ingatlanban új helyiségeket.

„Akár a régi székhelyére is visszaköltöztethetnék a kispostát. A pozitív fejlemények érdekében hétfőn, magánszemélyként annak ellenére indítottam egy petíciót, hogy korábban megfogadtam: a családomat ért támadások miatt ilyet már többet nem teszek. Mivel azonban ezt más nem tette meg, megváltoztattam a döntésemet. Azt február 15-ig bárki, aki már elmúlt 16 éves, aláírhatja.

Az elektronikus forma megtalálható a Facebookon: Zachovanie pobočky Slovenskej pošty na ul. Budovateľskej v Komárne - Peticie.com, a kinyomtatott petíciós ívek pedig aláírhatók a II. lakótelepen levő postán és a gyógyszertárban.

Aki azok terjesztésébe akár máshol is besegítene, keressen meg, s kap tőlem üres íveket. Az aláírt íveket pedig majd a Szlovák Posta Rt. vezetőségéhez s az illetékes közlekedési és építésügyi miniszterhez is eljuttatjuk. Ha a 85/1990 számú petíciós törvénnyel összhangban meg sem próbálnánk megakadályozni a postabezárást, azt később bánnánk...“ – nyilatkozta végül Tímea.

Az ügy kapcsán Keszegh Béla polgármestertől is tájékozódtunk az eddigi lépéseikről.

Miután nemrég értesültünk a postabezárási tervről, ez ügyben írásban fordultunk a Szlovák Posta Rt. vezetéséhez, hangot adva az elégedetlenségünknek.

Majd a társaság vezetői személyesen is ellátogattak a Városházára, s elmondták, hogy további érintett településeket szintén körbejárják, miközben több petícióról is tudomásuk van. Ahogy két évvel ezelőtt, úgy most is hangoztatták: nem csak ez a komáromi postafiók szűnik meg, hanem készítettek egy országos listát a veszteségesen működő fiókjaikról, amelyeket a kiértékelésük alapján bezárnak“ – fogalmazott Komárom első embere.

Majd hozzátették: valójában ez nem ugyanolyan, teljes értékű posta, mint a központi posták, hanem csak két munkatárssal működő, kis részleg, ahol mindazt a szolgáltatást nem nyújtják, mint a nagyobb postákon. „A kis mértékű kihasználtságáról számadatokkal érveltek, amelyekkel nehéz vitatkozni. Nem járnak oda olyan sokan, mint azt egyesek állítják“ – fejtette ki Komárom polgármestere.

Viszont pozitívumként említette, hogy a Szlovák Posta Rt. bővíteni akarja a csomagküldő szolgálatát automatákkal, ún. „BalíkoBOXokkal“, amelyeknél a számlák is befizethetők, miközben a postai munkatárs helyett a géppel kommunikálunk.

„Mivel a Szlovák Posta Rt-nek a legnagyobb kiadást a bérek jelentik, inkább ebbe az irányba mozdulnak el. A lakosok figyelmét arra is felhívták, hogy többféle ügy elintézhető online módon, akár mobiltelefonról is vagy a postással, tehát nem kell mindig postára menni. Megígérték, hogy a széleskörű szolgáltatást nyújtó, Király püspök és Damjanich utcai központi postákat meghagyják, ami törvényből adódó kötelezettségük is. Érthető, hogy szűk körnek nem kifizetedő olyan postai szolgáltatásokat nyújtani, amelyek másutt vagy más módon is pótolhatók. Tiltakoztunk, ám ez ügyben mást nem tehetünk ilyen nehéz időszakban, amikor kormányválság van, a Szlovák Posta Rt. élén vezérigazgatót cserélnek, és mindenütt takarékoskodni kell“ – zárta tájékoztatását Keszegh Béla.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.