cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. augusztus 26., 09:01

Folytatódnak a nagysikerű Vízsodorta históriák

Elkészült Zalka Lóránt helytörténész, rendező és Kósa Lőrinc operatőr Vízsodorta históriák című kisfilmsorozatának újabb négy epizódja. A bemutatót augusztus 26-án 19.30 órától Csicsón tartják. A Pro Media Alapítvány támogatásával 2019-ben indult forgatást a koronavírus-járvány miatt két évre megszakították. Az új évad filmjei kapcsán Zalka Lóránttal beszélgettünk.

Vízsodorta históriák

Idézzük fel az első évadot, illetve azt, hogy milyen cél, szándék mentén fogalmazódott meg a filmsorozat ötlete?

A Vízsodorta históriákkal az volt a célunk, hogy megőrizzük a következő nemzedékek számára az idős emberek által átélt érdekes történeteket. Az oral history-t (elbeszélt történelem) szereplőkkel eljátszott jelenetekkel ötvöztük. 2019 őszén 5 csallóközi településen, Csiliznyáradon, Medvén, Kolozsnémán, Kulcsodon és Bősön összesen 12 kisfilmet mutattunk be a kultúrházakat megtöltő közönségnek. Egyes nézők több helyszínre is elkísértek bennünket, és ezt ösztönzésnek vettük, hogy folytassuk a munkát. Persze akadtak olyanok is, akik szerint mi csak a felvidéki magyarok kitelepítésével és deportálásával foglalkozunk, ami féligazság. Tény, hogy ezek a történelmi traumák megkerülhetetlenek, de a két világháborúval és a nagy dunai árvízzel kapcsolatos élettörténetek, családi tragédiák és tréfával átszőtt emlékek is megjelentek a filmszalagon. Több hazai és magyarországi lap, portál nagyon pozitívan viszonyult a filmjeinkhez, sok jót írtak rólunk. A filmek és a pozitív sajtókritika eredményeként egyre többen megismertek bennünket és egyre gyorsabban megnyíltak előttünk az ajtók. Hadd jegyezzem meg, hogy én a tartalomért felelek, írom a forgatókönyvet és rendezek, a formát, a képi világot Kósa Lőrinc operatőr biztosítja. Kettőnk barátságát már korábban is sok élmény színesítette, s a közös forgatás is súrlódásmentes volt, mindig könnyen egymásra hangolódtunk. Örvendetes, hogy ezek a filmek a munkánkat támogató Pro Media Alapítvány tulajdonában megmaradnak az utókornak.   

A munkát azonban jelentősen befolyásolta a Covid–19 járvány. Hogyan készültek az újabb epizódok?

Mivel mi a saját otthonukban szoktunk beszélgetni a javarészt idős emberekkel, a pandémia alatt ezt más formában kellett folytatnunk. Ezért az időnként enyhülő járványügyi helyzetben a csapatmunkába bevontuk a kevésbé veszélyeztetett középkorú interjúalanyokat is. Az egyenként 18-30 perces 12 epizódot összesen 40 beszélgetésből állítottuk össze. Az 1965-ös árvízről a katasztrófa által legnagyobb mértékben sújtott Csicsón és Komáromfüssön is forgattunk. Egy bősi lakostól kaptunk olyan korabeli, fekete-fehér árvízi filmanyagot, amelyet Kulcsodon és Füssön helikopterről vettek fel, de eddig még sehol sem vetítették le. Lőrinc digitalizálta az értékes kordokumentumot, és bekerült a sorozatunkba. A korábbi 40 interjún kívül további 140 beszélgetést rögzítettünk, amelyek a második vetítési évad kisfilmjeiben lesznek hallhatók. Feljebb tettük a lécet magunk előtt, vagyis egy-egy új részben az addigi 3-5 nyilatkozó helyett akár 20 emlékező is szót kapott. Előfordulhat, hogy ha majd egy-egy bemutatóra valamennyi interjúalanyunk rokonai eljönnek, be sem férnek a terembe! Valószínűleg azt is észreveszik majd a nézők, hogy időközben Lőrincnek és az ő műhelyének köszönhetően műszaki fejlődésen is átment a csapatunk.  

Augusztus 26-án, pénteken este fél nyolckor Csicsón indul az új vetítési évad. Kedvcsinálóként árulja el a folytatás részleteit!

Úgy tudom, hogy a csicsóiak a kultúrház helyett a spotpályán felállított, méretes sátorban akarják megtartani a négy, egyenként 20-25 perces csicsói kisfilmünk bemutatóját. Az egyik arról szól, hogy a helyi lakosság hogyan vészelte át a második világháború előtti és alatti mélyszegénységet. A másikban a csicsói katolikusok és reformátusok történetét és egymáshoz fűződő pozitív viszonyát mutatjuk be. Példaértékű, ahogy a katolikus Kálnoky grófi család is segítette a helyi református templom felújítását, miközben sok településen e két vallás hívei hadakoztak egymással. Nagyon érdekes a grófi család és a kastély története, amit a harmadik részben taglalunk. A negyedik témakör pedig az árvíz. Ezekkel a csicsói epizódokkal együtt a második évad újabb 12 kisfilmjét készítettük el, s további bemutatót tervezünk Komáromfüssön és Nagykeszin. A filmbemutatók alkalmával Lőrinccel együtt köszöntjük a jelenlevőket. Adatközlőink, vagyis beszélgetőtársaink mindig az első sorban kapnak helyet. Sajnos, időközben már többen elhunytak, de az utódaik el szoktak jönni a bemutatókra. Rövid szüneteket tartva vetítjük le a filmeket. A vetítések legmeghatóbb percei mindig azok, amikor az interjúalanyainkat megkérjük, hogy álljanak fel, s forduljanak a közönség, a földijeik felé. Szem sosem marad szárazon...

 

A filmekben megörökített csicsói történetek közül önben melyek hagyták a legmélyebb nyomot?

 Az egyik ilyen történet a mai fiatalok által már nehezen elképzelhető, hiszen a hajdani szegénységet, nélkülözést mutatja be. Egy bácsi idézte fel gyermekkorát, amikor éjszakánként gyakran kínzó éhségre ébredt. Az egyik éjjel anyukáját korgó gyomorral, sírva arra kérte, hogy adja neki a kamrában látott kenyérdarabot. Az anyukája szomorúan azt felelte, hogy aludjon tovább, mert már a kenyér is alszik, nem lehet felébreszteni. Ezt azért tette, mert a reggel munkába induló apukának akarta útravalóul adni a kenyérszeletet, hogy legyen ereje dolgozni. Ezt a jelenetet szereplőkkel is eljátszattuk. A másik mellbevágó történet akkor játszódott, amikor a II. világháború után szlovák partizánokat telepítettek a helyi Kálnoky-kastélyba. Ők a tenyészállatokat felvitték a második emeletre, s a trágyát eszeveszetten az ablakon át dobálták ki... Nos, azért is, mert az efféle megdöbbentő cselekedetek kimaradtak a történelemkönyvekből, a Vízsodorta históriákkal pótolni akartuk a hiányt. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a pénteki filmbemutatóra, ahol majd a nézői kérdésekre is szívesen válaszolunk!

Megjelent a Magyar7 2022/34.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.