2020. október 11., 14:12

Folytatódnak a felújítások Tornalján

Több felújítás van folyamatban, és egy hosszabb távú projekt is befejezés előtt áll Tornalján. A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait a helyi önkormányzat is érzi, ennek ellenére egyfelől próbálják a helyi lakosokat is segíteni, másfelől a további fejlesztések számára is szeretnének forrásokat találni.

 

A legnagyobb beruházás, amelynek végére hamarosan pont kerülhet, a szennyvízelvezető csatornarendszer kiépítése. A munkák befejeztével Beje kivételével Tornalja összes városrésze rákapcsolódik az újonnan megépülő csatornarendszerre.

Év végére elkészül a hálózat

A teljes csatornahálózat 21 kilométer hosszú lesz, és ez év decemberére kell elkészülnie. Ezután egyéves tesztelés és próbaüzemeltetés következik. Az eredeti terv szerint már 2015-ben el kellett volna kezdeni a projekt megvalósítását, ám végül csak 2017 szeptemberében indultak az adminisztratív munkák, s maga a tényleges építkezés két évvel ezelőtt vette kezdetét.

A költségek javát, 13,2 millió eurót európai uniós támogatásokból állják, az önrész több mint 700 ezer euró, amit azonban nem a város, hanem a beruházó, a Közép-Szlovákiai Vízgazdálkodási Vállalat fizet.

– A vezetékek már kiépültek, jelenleg a felásott területek aszfaltozása folyik. A kivitelezők be fogják tartani az ütemtervet. Nagy volumenű beruházásról van szó, hiszen egy európai színvonalú, nagyon komoly víztisztító épül, amelynek a kapacitása nagyobb lesz, mint a város igénye. Ennek kimondottan örülünk, mert több évtizedes hátrányt sikerül ilyen módon ledolgozni, valamint csökkentjük a környezeti terhelést is – közölte Nagy László, a városi hivatal vezetője.

autobusova-stanica-tornala-2.jpg

Szögedi Anna tornaljai polgármester elmondása szerint négy alvállalkozó egyszerre dolgozik a csatornahálózaton és a szennyvíztisztítón. A beruházásra több évtizede vártak a városban, ezért alapvetően pozitív fogadtatása volt, bár elismerte, hogy az ezzel járó földmunkák, a zaj és az aszfaltozás okoztak némi kellemetlenséget a lakosságnak. Októberre és novemberre még számos utca aszfaltozása maradt hátra. A polgármester reményei szerint a projekt lökést adhat további beruházások számára, mint amilyen az ipari park létesítése, vagy a fürdőkomplexum bővítése.

Több projekten dolgoznak egyszerre

A 7500 lakosú városban ezzel egyidejűleg további projektek is futnak. A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola udvarán egy korszerű, többfunkciós sportjátszótér épül, ahol a csúszdák, a hinták és a mászókák mellett kültéri fitneszgépek is helyet kapnak. A mintegy 45 ezer eurós költséget az SPP Alapítvány (Nadácia SPP) állta. A szlovák tannyelvű alapiskolában a teljes elektromos hálózat felújításán és a villanyvezetékek cseréjén dolgoznak. Mint azt a városi hivatal vezetőjétől megtudtuk, már ezek a munkálatok is az utolsó fázisukhoz érkeztek.

Ugyancsak befejeződött az új városi autóbusz-pályaudvar megépítése, amelynek átadása a napokban esedékes.

A Losonci SAD közlekedési vállalat beruházásaként modern és komfortos buszállomás készült, amely az eredeti, központi megállótól pár száz méternyire költözött, de továbbra is közel maradt a város központjához. A várótermen kívül kisebb üzlethelyiségek, újságárus és nyilvános illemhely is a korszerű komplexum részét képezi, amely ezentúl kényelmesebb utazást és várakozást biztosít az ingázóknak.

autobusz_02.jpg

A buszpályaudvar elköltöztetésével pedig sikerült tehermentesíteni a város főterének északi részét, melynek a felújítása ezáltal szintén megkezdődhet, amint a körülmények lehetővé teszik. Itt új parkolóhelyeket, valamint kávézót és turisztikai információs központot terveznek létrehozni.

A vészhelyzetjelző rendszer kiépítésére szintén elnyert 241 ezer eurót a város, amelyhez 10 ezer euró önrészt biztosítanak, a hangosbemondó-rendszer létesítését pedig nagyrészt az önkormányzat költségvetéséből térítik. További fejlemény, hogy a Lidl üzletközpont áruházat épít a déli lakótelepen, amelynek környékén ezzel együtt több új üzlethelyiség is nyílhat a jövőben.

Folyik az engedélyeztetési eljárás a hulladékgyűjtő udvar létesítésére, és zöldet kapott az autók műszaki vizsgálatát (STK) végző állomás megépítése is, amelynek a tervek szerint jövő év végéig kellene megépülnie.

Költséges a koronavírus elleni védekezés

– Sajnos a helyi önkormányzat is nagyon megérzi a koronavírus által okozott gazdasági károkat. Az adóbevételünk havi 20 ezer euróval lett kisebb, nagyjából ennyivel kevesebb a város jövedelme a részesadó csökkenése miatt. Ezenkívül azzal is találkozunk, hogy a polgáraink nehezebben fizetik be a szemétdíjat és az adóikat, ami szintén megmutatkozik a város költségvetésében. Próbáljuk ezt is korrigálni ahogy lehet, adóhalasztási lehetőséget adtunk a rászorulóknak, amit sokan ki is használtak, ezért az egyes anyagi tételek, amelyekkel számoltunk, később fognak befutni a város számlájára – mutat rá Nagy László.

Hozzátette, nem könnyű a gazdálkodás ebben az időszakban. A városnak a megszokott költségeken túl a Covid–19 elleni védekezésre és a megelőzésre is pluszforrásokat és anyagi fedezetet kell biztosítania.

A tavaszi karantén alatt a városi hivatal alkalmazottai hordták ki az idősebbeknek a maszkokat, a védőeszközöket, gyógyszert, élelmiszert vásároltak nekik.

szennyviztisztito_02.jpg

A korlátozások miatt számolnak vele, hogy hasonló szolgáltatásokra esetleg a jövőben is szükség lehet. Ezenkívül a köztereket, a játszótereket, a városhoz tartozó intézményeket, az iskolákat, az óvodákat rendszeresen fertőtleníteniük kell. Ezeknek a költségeknek egy részét már kompenzálta az állam, árulta el a városi hivatal vezetője hangsúlyozva, hogy még több minden van folyamatban, amit szeretnének teljesíteni a választópolgárok felé.  Foglalkozni a város útjainak a felújításával, a buszmegálló környékének és a főtérnek a rendbetételével. Sok terv és elképzelés van, amelyekhez a lehetőségekhez mérten próbálnak anyagi fedezetet biztosítani. 

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/41. számában.   

Megosztás
Címkék