cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. augusztus 16., 15:14

Folytatódnak a fejlesztések Gombaszögön

Az idei Gombaszögi Nyári Tábor lezárultával sem állt meg az élet a gombaszögi völgyben. Szépen halad előre a pálos kolostor mellett található kúria felújítása, amely múzeumnak ad majd otthont, s végre megkezdődött a cseppkőbarlang parkolóját a kolostorral és a kúriával összekötő zipline, vagyis átcsúszópálya építése is.

 

Az Andrássy-kúria Gombaszögön
Az Andrássy-kúria Gombaszögön
Fotó: Fábián Gergely felvétele

Az átcsúszópálya az első a maga nemében a régióban, építése hároméves előkészítés után kezdődött. A földalappal való huzavona és az áremelkedés miatt az eredetileg tervezett három oszlopból végül csak kettő épül meg. Ezeket egy környékbeli, szilicei vállalkozó gyártja, 12 méter magasak lesznek, s a csúszni vágyók egy 10 méter magas platformról indulnak majd. Az 500 méteres kötélpálya a cseppkőbarlang parkolóját köti majd össze a Bebek-kempinggel, a kolostorral és a kúriával.

Az oszlopok szeptember elejére készülnek el, az átadást októberre tervezik. A kötél kifeszítése is bonyolult művelet, helikopterrel végzik majd, de a legfőbb gond, hogy a zipline áthalad egy 22 kV-os vezeték fölött, s ezt át kell helyezni a földbe. Ez egyrészt költséges, másrészt az áramszolgáltató cég olaszországi anyavállalatánál kell engedélyeztetni. Jelenleg az engedélyre várnak. 

Ennek az attrakciónak a lényege, hogy a látogatóknak egyrészt egy adrenalinos élményt nyújtsunk, másrészt arra ösztönözzük őket, hogy felkeressék a kolostort és az ottani műemlékeket, ahol további látnivalók várják majd őket"

– mondja Orosz Örs, a Sine Metu polgári társulás elnöke.

Andrássy-kúria
Fotó:  Fábián Gergely
Múzeum lesz a kétszázhatvan éves kúria 

Az említett látnivalók közé tartozik majd az Andrássy-kúria, amelyben egyesületi múzeumot hoznak létre. Az épület felújítása az idén januárban kezdődött, ahogy arról lapunkban is beszámoltunk, alapkőletétellel és egy időkapszula elhelyezésével.

Rokokó elemeket hordozó barokk épületről van szó, melyet egy Polcz nevezetű vasgyáros építtetett, s 1768-ban készült el. Erről a fennmaradt mennyezeti stukkó tanúskodik, amelyet viszont az elmúlt, több mint két és fél évszázad alatt annyiszor lemeszeltek, hogy már csak az évszámot és az építtető vezetéknevét lehet elolvasni.

A vasgyáros a Csáky családtól vásárolta meg az ingatlant, tulajdonképpen a néhai pálos kolostor területét, ahol vasgyártó telepet épített ki. Csak néhány évig volt a tulajdonában, a 18. század végén a Csáky család visszavásárolta, majd nem sokkal később továbbadta az Esterházy családnak. Ők a 19. század legelején az ingatlanegyüttest bérbe adták az Andrássyaknak, akik 1853-ban megvásárolták. Egy ideig Andrássy Manó vasbirodalmának része volt, vasgyártás, illetve vasércfinomítás zajlott itt. A vasgyártó telepet a 19. század végén elbontották, ezután a völgy Andrássy Géza ménesének adott otthont. A második világháború után a területet államosították, a pelsőci szövetkezet gazdálkodott rajta. A rendszerváltás után többször tulajdonost cserélt, majd a történelmi ingatlan egy részét a magyar kormány támogatásával a Sine Metu egyesület vásárolta meg.

A felújítás jó ütemben halad, mostanra elkészült a teljesen új, de kívülről az eredetit formázó tetőszerkezet. A tetőtérben egy nagy, száz négyzetméteres egybefüggő kiállítótér jön létre, ahol a pálos kolostor ásatása során fellelt többezres leletanyag legérdekesebb darabjai lesznek megtekinthetők.

A pincében lapidáriumot hoznak létre, itt lesznek kiállítva az ásatásról származó kőtári műtárgyak, ágyúgolyók, a földszinten pedig a történelmi enteriőrt és a vasgyártás történetét mutatják majd be. A lépcsőház úgynevezett orsóterében egy nagy kerék lesz felfüggesztve, amin egy körlánc – a komáromi hajógyár ajándéka – fog forogni, nyikorgásával hangaláfestést ad a vasgyártással kapcsolatos maketteknek, hogy a látogatók könnyebben beleélhessék magukat a kor hangulatába. A lánc mellett megvilágított műtárgyak, a falakon különféle tablók kapnak helyet. 

Gombaszög
Fotó:  Fábián Gergely
A kolostor leletanyaga egy helyen

Az épület jövőre lesz 260 éves. Több eredeti elemét is sikerült megmenteni, például négy, korábban eltulajdonított rokokó ablakrácsot, ezenfelül látható lesz a manzárdtető felső részének peremén egy olyan fa párkánydísz, amit eddig a korábbi felújításkor készült tetőszerkezet egyszerűen eltakart.

Habár a kúria a ‘70-es évektől műemléképület, soha nem restaurálták még szakszerűen. A belső térben található nagyméretű, 2 méter átmérőjű plafonstukkó egy köriratos címert ábrázol, ennek még a szövegét sem ismerjük, csak részben, mert annyiszor lemeszelték, hogy a mész teljesen eltömítette a mélyedéseket, aláfordulásokat, egyáltalán nem látni, mi van oda írva. Abban bízunk, hogy a most egységesen fehér színű címer eredetileg színes volt"

– mondta Orosz hozzátéve, restaurálása után a plafonstukkó bizonyára érdekes eleme lesz a történelmi épületnek. 

"Szeretnénk a kolostor nagyon értékes leletanyagát helyben bemutatni, egyúttal megmenteni egy történelmi épületet. Egy olyan épületet, ahol az Andrássy család jeles tagjai minden bizonnyal megfordultak, itt is éjszakázhattak, hisz ez volt a gombaszögi uradalom legimpozánsabb épülete" – tette hozzá. 

Andrássy-kúria
Az Andrássy-kúria tetőterének felújítása
Fotó:  Fábián Gergely
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.