Folyik az elsősök beíratása a csallóközi iskolákba

2021. április 20., 19:55
Reczai Lilla

A csallóközi településekben működő kisiskolák egy részében már lezajlott a jövendőbeli elsősök beíratása. Az igazgatók szerint biztató az eddig beíratott gyermekek száma.

Fotó: unsplash.com
Képünk illusztráció.
Alistál

Az Alistáli Református Egyházi Alapiskola tizenhárom beíratott kisgyermekéből tizenkettő kezdi meg szeptembertől az iskolát. "Idén a számításainkat kicsit túlszárnyalta a beíratott gyermekek száma, de ennek nagyon örültünk. Összesen 84 diák jár hozzánk, viszont kisiskola vagyunk. Több településről járnak hozzánk a gyerekek, Bögellőről, Padányból, Apácaszakállasból, Ekecsről és Nagymegyerről. Apácaszakállas felől pedig iskolabusszal hozzák a diákokat, mert nincsen másképp buszcsatlakozás” – nyilatkozta Édes Enikő igazgatónő.

Alistáli Református Egyházi Alapiskola
Fotó: Alistáli Református Egyházi Alapiskola hivatalos oldala

Az iskolanyitásnak megfelelően az 1-4. és a 8-9. osztály tanulói visszatértek az alapiskolába, s ha minden a tervek szerint alakul, akkor a jövő hét folyamán a többi osztály diákjai is visszaülhetnek a padokba. "A gyerekeknek vissza kell rázódni az iskolába, mert itt már nem szabad a padon feküdni, vagy az óra alatt játszani, mint ahogy azt az online oktatás közben megtehették (tisztelet a kivételnek)” – tette hozzá az igazgatónő.

Csilizradvány

A csilizradványi Kóczán Mór Alapiskola vezetője, Nagy Judit portálunknak elmondta, huszonöt diákot írattak be hozzájuk, de lesznek közülük, akik halasztanak egy évet, illetve van köztük külföldön tanuló is. "A szülők leginkább az elektronikus beíratási formát választották, egy törvényes képviselő érkezett személyesen az iskolába gyermeke beíratása miatt” – mondta el az igazgatónő.

Patasról, Izsapról is érkeznek kisdiákok a csilizradványi alapiskolába, de az igazgatónő jó jelnek tekinti a gyermekek létszámát.

Elmondása szerint kevés magyar óvodás van a csilizközi régióban, ezért sem tudnak már két első osztályt nyitni az iskolában. "Nagyon sokáig sikerült két első osztállyal indítani a szeptembert, ez lesz a negyedik év, amikor csak egy első osztályt tudunk nyitni” – tette hozzá Nagy Judit.

Csilizradványi Kóczán Mór Alapiskola-biciklitúra-2020
Fotó: Kóczán Mór Alapiskola hivatalos oldala
2020 júniusa - biciklitúra

Az iskolanyitásnak azonban pedagógus és diák egyaránt örült, mert végre viszontláthatták egymást. A pedagógusok nagy része pedig az oltás első adagját is megkapta már, így várták vissza a diákokat. Az iskola összlétszáma 249 diák. Nagyjából húsz évvel ezelőtt 400 diák járt az alapiskolába, az igazgatónő szerint a létszám csökkenése annak is köszönhető, hogy nincs lehetősége a fiatal családoknak ingatlant vásárolni, így inkább elköltöznek a faluból.

Kisudvarnok

Bukta Varga Tünde igazgatónő elmondása szerint harmincegy kiselsőst írattak be szüleik a Kisudvarnoki Magyar Tannyelvű Alapiskolába. "Nagy valószínűséggel sikerül majd két osztályt nyitnunk, mivel maximálisan 22 diák lehet egy osztályban. Eddig úgy tűnik, hogy csak egy gyermek halaszt évet" – nyilatkozta az igazgatónő. A jelenléti oktatás is zajlik (már március 22-től), Kisudvarnokon csupán 1-4. osztályig tanulnak a gyermekek, a felső tagozatot már a dunaszerdahelyi alapiskolákban végzik.

Kisudvarnoki alapiskola
Fotó: Kisudvarnoki Alapiskola hivatalos oldala
Diákok az informatikai teremben

Ha az intézményben sikerül két első osztályt nyitni, akkor mindenképpen fel kell majd újítani egy tantermet, ami nem kis beruházással jár – mondta el Bukta Varga Tünde.

Kövesse facebook oldalunkat is!