Folyamatosak az oltások a dunaszerdahelyi kórházban

2021. január 15., 09:47
Reczai Lilla

Az egészségügyben, a szociális intézményekben és a kritikus infrastruktúrában dolgozók nagy részét már sikerült beoltani a dunaszerdahelyi kórházban.

A dunaszerdahelyi kórház igazgatója, Bock Sylvia portálunknak elmondta, hogy az oltásokat a múlt héttől kezdve gyakorlatilag minden nap végzik. A kórház egészségügyi alkalmazottai közül (akik igényelték az oltást) már mindenkit sikerült beoltaniuk.

Ezen a héten 720 embert oltottak be, a múlt héten pedig (csütörtöktől) 85 egészségügyi dolgozó kapta meg az oltást.

Azon egészségügyi dolgozók, akik később regisztráltak, vagy eddig még nem kapták meg az oltást, azokra pénteken, illetve jövő hét kedden vár a folyamat. A jövő hét alkalmával, az eddigi előzetes adatok szerint, körülbelül 250-300 oltóanyagra van igény.

Általában a hétfői nap folyamán ékeznek meg a kórházba az egész hétre szóló vakcinák, és öt napunk van arra, hogy azokat felhasználjuk. Mi csupán oltópont vagyunk, vagyis nem raktározzuk az oltóanyagot, csak tároljuk 2-8°C-on. A Nagyszombati Megyei Kórház bocsátja rendelkezésünkre a heti adagot, így biztosan nem megy kárba egyetlen vakcina sem

– számolt be Bock Sylvia.

Minden személy, aki a kórházban megkapja az oltást, 15 percet tölt el egy úgynevezett pihenőszobában, ahol megfigyelik az állapotát. A visszajelzések alapján egyelőre nem tapasztalt senki súlyos mellékhatásokat:

Egy-két kollegina az oltás másnapján hidegrázás tüneteit érzékelte, de hasonló előfordulhat bármilyen oltás után

– nyilatkozta Bock Sylvia.

Szerdán már az igazgatónő is megkapta a vakcinát, csupán az oltás helyét fájlalta, ami állítása szerint teljesen normális reakció.

A kórház igazgatója egyáltalán nem tartja jó ötletnek az országos tesztelést, mivel nincsen elég egészségügyi személyzet.

Ha csak a dunaszerdahelyi kórházat vesszük alapul, mi biztosítunk antigén és PCR tesztelés helyét is, valamint autópontként is működik az intézmény. Nem utolsó sorban ellátjuk az egész régió covid-pácienseit és az akkut egészségügyi ellátásra szorulókat is.
Hivatalosan az oltóanyagért még nem regisztrálhat a lakosság, hiszen a kórház is megfelelő algoritmus szerint dolgozik. A korona.gov.sk/hu/ oldalon informálódhat a lakosság a fejleményekről.