Fogyásról, ünnepről, példamutató emberekről ír a Kassai Figyelő

2021. június 29., 19:00
ma7

Nyári virágos réttel a címlapján megjelent a Kassai Figyelő vakációs duplaszáma, mely ezúttal is tartalmas olvasnivalót kínál mindenkinek.

A folyóirat megemlékezik nemzeti ünnepünkről, augusztus 20-ról. Fogyunk, pusztulunk… címmel Havasi Péter írt arról, hogy nem sok jóval kecsegtetnek a népszámlálási adatok és megpróbálja kibogozni azt is, mire alapozza ezen aggodalmait.

Jó hírekről is beszámol a lap. Ilyen Duray Miklós Pro Probitate – Helytállásért díja, vagy az, hogy irodalmi emlékhelyet újítanak fel Eperjesen, de az is örvendetes, hogy életnagyságú bronz lovasszobrot állítanak Thököly Imrének Késmárkon.

Ha belelapozunk a Figyelőbe, kiderül az is, nehéz helyzetben lévő családokon kíván segíteni az a kezdeményezés, amibe Tiszacsernyőn vágtak bele, ez a Kívánságfa nevű adománygyűjtő akció.

Új elnököt választott a Csemadok Kassai Városi Választmánya, aki nem más, mint Hanesz Angelika, okleveles mérnök, kiváló pedagógus.

Királyhelmec új testvérvárosa Cigánd lesz, amelyet szeptemberben egy kulturális fesztivállal szeretnének megünnepelni. Az újraéledő kulturális élet egyik első eseményeként Tóth László, József Attila-díjas költőt látták vendégül a helmeci könyvtárban.

Az álmok megvalósítója címmel a Figyelő interjút közöl Köteles Lászlóval, a Csemadok országos alelnökével, aki szívvel-lélekkel dolgozik már sok évtizede a felvidéki magyar közösség érdekében.

A lap egyik fő témája a felújított borsi Rákóczi-kastély, aminek ünnepélyes átadására nemrég került sor, mégpedig a szlovák és magyar államfő részvételével.

Nyár lévén kassai strandkörképet is kap az olvasó, megtudhatja, hol és mennyiért lehet csobbanni, ha már elviselhetetlen a hőség.

A múltidéző rovatban ezúttal a koldusházat és városközpontot ismerhetik meg.

Csóti Györggyel, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatójával is olvasható beszélgetés a Kassai Figyelőben, aki Trianon apropóján vázolja fel a magyarság jelenlegi helyzetét és megítélését.

Mi egy vérből valók vagyunk! címmel pedig a nemzeti összetartozás napja alkalmából megtartott megemlékezésekről ír a lap.

Megtudhatjuk még, hogy Boldog reformerek nincsenek, avagy Zolczer János Gorbacsov titkai című könyvének második kiadását mutatták be a kassai Márai Stúdióban és a legendás aranycsapat témája is terítékre kerül.

Kövesse facebook oldalunkat is!