2019. március 24., 15:55

Fiatalos lendület és lelkesedés

A vásárúti rétes nemcsak a Csallóközben, de messze földön is híres, akárcsak a Vásárúti Réteshúzó Fesztivál. A Vásárúti Dalárda sok helyre elvitte a csallóközi település jó hírét, amiként a falu sportolói is.

Vásárút
Médialapozó

Tavaly novemberben azonban az új polgármester megválasztásának hírére kapták fel a fejüket az emberek. A harmincéves Török Gergelyt a polgármesteri poszton eltöltött első hónapjairól és a terveiről kérdeztük.

Török Gergely eredetileg független képviselőjelöltként szeretett volna indulni a választásokon, de a Magyar Közösség Pártjában tevékenykedő barátai meggyőzték, hogy az ő támogatásukkal, a párt jelöltjeként induljon a polgármesteri címért a 2200, szinte teljesen magyar lakosú Vásárúton.

Az előző polgármester, Zsoldos Roland halála után időközi választást tartottak Vásárúton, amelyet akkor Takács Ildikó nyert meg. Egy évig vezette a falut. Nehéz dolga volt, ismeri el Török Gergely, hiszen elődje váratlan halála megrázta a települést.

Török Gergely a legutóbbi rendes választásokon négy jelölt közül szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát. Az építészmérnöki diplomával rendelkező fiatalember szakmájában sok tapasztalatot szerzett.

Legutóbb a dunaszerdahelyi Közös Építészeti Hivatalban dolgozott, ahol 22 község és Dunaszerdahely számára készítik el az építkezési engedélyeket. Ezt a munkahelyét cserélte fel a polgármesteri tisztségre, ráadásul úgy, hogy ezelőtt soha nem vett részt önkormányzati munkában. Bevallása szerint ő inkább egy intézkedő, a falubeliekkel találkozni szerető, szervezni képes személynek tartja magát, aki szívesebben jár-kel az emberek között, mintsem íróasztal mögött üljön naphosszat. Bő három hónappal a megválasztása után úgy érzi, a faluban kezdenek megnyugodni az emberek.

– Érződött a falu életén, hogy hiányzik a stabil polgármester. Az egy év kevés volt az elődömnek, addig éppen csak beleszokik, beletanul az ember a munkába. Most már van egy biztos pont, aki után lehet menni, akit fel mernek hívni a gondjaikkal – véli az új polgármester. Elmondja, hogy a lakosság mindennapos gondjainak intézése mellett az önkormányzat idejének nagy részét most egy telekfelosztás tölti ki. Még az előző önkormányzat kezdeményezte a telekcserét, és most a falu kimérhet 15 házhelynyi telket. Itt természetesen ki kell építeni a közművet és az utat. – Számomra ez, szakmámból kifolyólag, testhezálló feladat. Amit még meg kell oldanunk, az a szennyvízelvezetés kiépítése a faluban. Ez sajnos egy régóta húzódó probléma. A környező községek tisztítóállomásai már épülnek vagy tervben vannak, sajnálatos módon a tervekbe Vásárút, különböző okok miatt, nem került be. Miránk maradt, hogy megbirkózzunk a feladattal. Tárgyalunk, gondolkodunk, ám ez egy hosszabb távú folyamat lesz.

Török Gergely
Török Gergely

A polgármesternek természetesen nemcsak a magánszemélyek, de az intézmények és szervezetek gondjaival is foglalkoznia kell.

Most éppen a kultúrház-vezetői állást szeretnék betölteni. Remélik, hogy ezáltal nemcsak fellendül a kulturális élet, hanem meg is erősödik az összetartás az emberek között. A szervezetek és intézmények támogatására nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni, mert nagyon jó munkát végeznek. A sportszervezetek (köztük a futballcsapat, a birkózók, az asztaliteniszezők), a vadászegyesület, a horgászszövetség, a galambászok, az önkéntes tűzoltótestület, a kiskertészek szervezete és a nyugdíjasklub, valamint a borbarátok társasága és a vöröskereszt mellett a kulturális szervezetek, mint a Csemadok, a Vásrúti Dalárda, a Vásárúti Komédiások és a Vásárúti Ifjúsági Csoport is hangsúlyosan jelen vannak a falu életében. Vásárúton a teljes szervezettségű magyar tanítási nyelvű iskolába körülbelül 170, az óvodába 60 gyerek jár. A polgármester büszkén mondja, hogy mindkét intézmény magas színvonalon működik. A sok gyerekből látszik, hogy a szülők bizalmat szavaznak az iskolának és az óvodának.

Török Gergely azt is elárulja, hogy a faluban főleg kis- és középvállalkozók vannak jelen, multinacionális cég nincs, de ennek ellenére az itt élők, ha akarnak, találnak munkát. Ez meglátszik a falun, hiszen a házak rendezettek, jó állapotban vannak. Török Gergely szerint Vásárút két legnagyobb látványossága a tőkési Duna-ág és a Réteshúzó Fesztivál. A tőkési Duna-ág a faluképet meghatározó természeti kincs, amelyet az itt fellelhető őshonos fajoknak köszönhetően a nemzeti parkok közé soroltak be. A víz különös hangulatot kölcsönöz a vidéknek. A Tőkési-ág mellett húzódó falvak mindegyike, így Vásárút is, a szép, nyugodt települések közé tartozik. Az itteni természeti környezet Csallóköz egyik ékessége, mondja büszkén a polgármester.

A nagy sikerű Réteshúzó Fesztivál az eddigi években mindig is kiérdemelte az önkormányzat támogatását. Török Gergely kiemeli, hogy ez a jövőben is így lesz. Hozzáteszi, hogy a rendezvényre ebben az évben mind az MKP, mind a Most-Híd párt képviseletét szeretné meghívni.

– Kíváncsi vagyok, hogyan fog sikerülni ez a találkozó, de mindenképpen azt szeretném, hogy az idei Réteshúzó Fesztivál idején Vásárút egy politikamentes sziget legyen, ahol mindkét párt vezető képviselői jelen lennének, és félretéve a különbözőségeket, közösen töltenének el egy kellemes délutánt, hogy ezzel is bizonyíthassák, bár vannak nézeteltérések, mindannyian a magyarságot képviselik – árulta el nézeteit és terveit Vásárút új polgármestere. 

Megjelent a Magyar7 hetilap 2019/12. számában.

Vásárút
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.