Fiatalodik a Szőgyéni Nemzetközi Alkotótábor - KÉPEKKEL

2021. július 6., 15:12
Bokor Klára

Egy év kihagyás után újra a találkozásnak örülhetnek a 21. alkotótábor résztvevői. Sok a táborban a fiatal, de minden korosztály képviselteti magát. A legfiatalabb résztvevő 16, a legidősebb pedig 77 éves. 

A 31 résztvevő 3 helyszínen alkot, de látni őket faluszerte és a határban is. Némelyiküket a helyiek régi ismerősként üdvözölik, és többen bekukkantanak műhelyeikbe, hogy részesei lehessenek az alkotás folyamatának.

A tábort megboldogult Kántor János esztergomi művésztanár alapította az akkori polgármesterrel, Nágel Dezsővel egyetemben. Kezdeményezésük célja, a művészeknek közösséget, a helyieknek élményeket kínálni, valamint egy egyedülálló galéria létrehozása. Ez utóbbi, mára a környék legnagyobb kortárs galériájává nőtte ki magát.
Alkotótábor Szőgyén
Fotó: Bokor Klára
Kunné Paulusz Györgyi a tábor vezetője, művésztanár, ikonfestő

Kunné Paulusz Györgyi a tábor vezetője kifejti, nagy öröm a táborvezetőnek ennyi fiatalt itt látni.

Mindenre nyitottak vagyunk, a képzőművészet minden formáját kipróbálhatják a résztvevők, akik kölcsönösen hatnak egymásra. A fiatalok Pozsonyban vagy Besztercebányán végeztek, de jöttek a budapesti kisképzőből is.

Újdonság, hogy a festmények, akvarellek, rajzok, réz- és linóleummetszetek mellett megjelent a táborban a számítógépes grafika. Érdekes megfigyelni azonban, hogy amíg otthon a számítógép mellett alkotnak, itt inkább kimennek a rétekre, az erdőbe, ezért is érdemes ebbe a táborba jönniük” – emelte ki Paulusz Györgyi.

Kitért arra is, hogy a résztvevők szlovákiai magyarok és szlovákok, magyarországiak, van egy művész Újvidékről is.

Sajnálatos, hogy Fehéroroszországból most nem tudott eljönni az a két alkotó, akik már többször jártak a szőgyéni táborban.

Alkotótábor Szőgyén
Fotó: Bokor Klára
Peck Arnold fiatal művész Helembáról

Smidt Veronika könyvtáros-kultúrfelelős, a tábor szervezője még hozzátette, az idei tábor egyik ajánlott témája az „Országok, zászlók, emberek az Európai Unióban”.

Bár a művészek eleinte idegenkedtek a témától, már most a tábor közepén látni, egészen különleges, sőt meghökkentő alkotások születnek.

Kövesse facebook oldalunkat is!