2023. március 20., 14:43

Fiatal orvosok támogatását tervezi Kassa megye

Egyre égetőbb probléma az orvostársadalom elöregedése, illetve az orvosok külföldre távozása miatt kialakult orvoshiány. Ezen szeretne javítani Kassa megye, amely anyagi támogatással vonzana a régióba fiatal orvosokat.

orvos, orvosi rendelő
illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

„2023 első felében el szeretnénk kezdeni a megyei képviselő-testületben a tárgyalásokat a fiatal és kezdő orvosok támogatási sémájáról. A próbaprojekt során, vagyis a kísérleti fázisban legalább tíz orvos támogatását tervezzünk” – tájékoztatott Michal Hudák, a Kassai Kerületi Önkormányzat szóvivője.

Kassa megye tavaly októberben jelezte, lépéseket tenne annak érdekében, hogy javítsa az orvoshiányt, nemcsak a körzeti orvosok, hanem a szakorvosok körében is. „Az intézkedések részét képezik majd épületfelújítások, illetve úgynevezett megyei egészségügyi központok építése, amelyek 2-4 jól felszerelt rendelőnek adnának otthont, segítve a pályakezdő orvosokat és javítva az egészségügyi ellátást azokban a régiókban, ahol az jelenleg nehezebben elérhető” – magyarázta a szóvivő.

Ezeket az intézkedéseket a tervek szerint a következő három évben valósítanák meg, finanszírozásuknál pedig uniós források is szóba jöhetnek, de az önkormányzatok társfinanszírozása is felmerült. Hudák megjegyezte, mivel a konkrét javaslatokat még nem terjesztették elő és azokat nem tárgyalta a megyei képviselő-testület, részleteket egyelőre nem árul el.

A megye egyúttal leszögezte, az államnak kulcsfontosságú reformokat, rendszerszintű változásokat kell eszközölnie az egészségügy területén.

Ismételten felhívta az egészségügyi minisztérium figyelmét az orvoshiányra, amit jelenleg tovább súlyosbítanak a magas energiaárak, kiemelve, azonnal olyan jogi kereteket kell alkotni, hogy a mostani és a leendő orvosok vonzónak találják ezt a hivatást, motiválva legyenek arra, hogy az egészségügyben dolgozzanak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.