2021. augusztus 1., 18:18

Fesztivál és íjászverseny a kéméndi Szerelemszigeten

A Szerelemsziget polgári társulás által szervezett rendezvény természetközeli programokkal várta a résztvevőket. Az íjászverseny mellett volt, Hétpróba, solymászbemutató és természetesen koncertek is.

íjászverseny Kéménd
Médialapozó
Fotó: Bokor Klára
A kép előterében Szeleczki Mónika szervező

Szeleczki Mónika, a szervezők egyike elmondta, a Hétpróba során bátornak bizonyult mind az ötven gyermek és fiatal. Megmutathatták rátermettségüket az íjászatban, a lovaglásban, az akadálypályán, a népdaléneklésben, a zsákban ugrálásban, a célbadobásban és természetesen a bátorságpróbán, amikor a versenyzőknek egy pokróc alá kellett benyúlniuk és kitapogatni, ott milyen tárgyak rejtőznek.

Íjászverseny Kéménd
Fotó:  Bokor Klára

„Nagyon elégedettek vagyunk a részvétellel, de mi is igyekeztünk, hiszen a programokba minden korosztály bekapcsolódhatott. Sikert aratott a szalmabála erőd, igaz a gyermekek a nap végén mehettek a mosógépbe, de az élménydús nap emléke mindenkit kárpótolt” – sorolta a verseny végeztével a szervező.

Az íjászverseny lebonyolítását a marcellházai Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub vállalta fel.

Bogár Valéria és férje Bogár Péter a klub vezetői, amely jövőre ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Mindketten háromszoros távlövő világbajnokok. Péter nemrég megnyerte Törökországban a Hódítók Kupáját 524 méterrel. A Szerelemszigetre azok az íjászok jöttek, akik tradicionális íjjal lőnek, mert a történelmi íjászklub feladatának tartja a 9 – 10. századi magyar íjászhagyomány éltetését, korhű ruházatban.

Íjászverseny Kéménd
Fotó:  Bokor Klára
Bogár Péter és Bogár Valéria háromszoros távlövő világbajnokok

A koncentráció a legfontosabb az íjászatnál. Kikapcsolja az embert, nem csak fizikum kell hozzá, hanem, hogy az ember észben ott legyen és ne a hétköznapi dolgokkal legyen tele a feje”

– magyarázta Bogár Valéria.

Az íjászverseny abszolút győztese elnyerte a vándorkupát, aki az idén Varga László lett, ő szintén a marcellházai íjászklub tagja.

Íjászverseny Kéménd
Fotó:  Bolya Szabolcs
Solymászbemutató

Bolya Szabolcs Nyitra megye önkormányzati képviselője is részt vett a rendezvényen a családjával. Elmondta, Szeleczki Katalin, a Szerelemsziget polgári társulás elnökasszonya tavaly ősszel pályázott a a fesztiválra, amit Nyitra megye felkarolt, hiszen a sport és kultúra találkozásából nagyszerű dolgok születnek. A megye a rendezvényt 1300 euróval támogatta saját forrásból. „Úgy tudom, a rendezvény hagyományteremtő céllal jött létre, és várom, hogy jövőre is találkozhassunk e páratlan helyszínen” – nyilatkozta a megyei képviselő.

kemendi-ijasz-5-copy
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.