2019. január 26., 07:25

Fészekrakó projekt: gyermeknevelésről, párkapcsolatokról szabadon

A Fészek Családi Kör és a Villa Camarum Polgári Tárulás képviselői februárban Fészekrakó címmel kezdődő közös projektjüket mutatták be a komáromi Zichy-pont Civil Közösségi Központban január 25-én megtartott sajtótájékoztatón.

A Fészek-Camarum-projekt
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Családtámogatás és közösségkovácsolás

A szülés-gyermekágy-kisgyermekes lét témakört felölelő projekt megálmodója a Fészek Családi Kör,

amelynek küldetése az, hogy a komáromi és környékbeli családokat támogassa a tudatos életmód és gyermeknevelés terén. Továbbá egy olyan szülői közösséget hozzon létre, amelyben lehetőség nyílik a gyermeknevelésről, a párkapcsolatokról, a környezettudatosságról és a testi-lelki egészségről beszélgetni, ismereteket gyűjteni, illetve tapasztalatokat megosztani.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A pályázatot a 2018 a külhoni magyar családok éve – A szomszédos országokban működő civil, nonprofit és egyházi szervezetek, továbbá vállalkozások családokat segítő tevékenységének támogatása elnevezésű programcsomag keretében a Villa Camarum PT nyújtotta be – tudtuk meg annak egyik képviselőjétől, Tárnok Magdától. Majd bemutatta a Fészek Családi Kör két jelen levő szervezőjét: Szegi Arankát és Molnár Krisztinát.

Szegi Aranka babahordozási tanácsadó elmondta: mivel Krisztinával együtt mindketten gyakorló anyukák, a „Fészket” korábban saját igényeik alapján, hiánypótló céllal hívták életre. Többed magukkal együtt szükségét érezték a személyre szabott tanácsadásnak és olyan rendezvényeknek, amelyek elsősorban a kötődő nevelés témaköréhez kapcsolódnak. Más szülőket is gyakorlatban hasznosítható tudással akarnak gazdagítani, miközben egy hasonló érdeklődésű közösséget kovácsolnak. Ekképp segítve a generációk közti kapcsolatok erősödését és az elmagányosodás kiküszöbölését.

Előadás-sorozat, coaching-csoport, tanácsadás és brosúrakiadás

Molnár Krisztina coachtól megtudtuk:

programjuk célcsoportját a fiatal családok, illetve gyermekvállalás előtt álló párok jelentik.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Április végéig megvalósuló terveik négy alappillére egy előadás-sorozat, valamint egy kisgyermekes anyákból álló coaching-csoport létrehozása, továbbá a sokrétű tanácsadás biztosítása és egy információs füzet kiadása – terjesztése. A Zichy-pontban megvalósuló előadás-sorozatuk során szó esik majd férfi és női, anyai és apai szerepekről, párkapcsolati és családi konfliktusok kezeléséről, hatékony időgazdálkodásról és háztartásmenedzsmentről, szeretetteljes fegyelmezésről, kapcsolódó nevelésről és a házasságok életfázisairól. Szél Dávid szakpszichológus és apuka a február 8-án 16,30 órakor kezdődő Apapara című előadásában majd az apákkal kapcsolatos elvárásokról és sztereotípiákról beszél. Paizs Dóra a női és anyaszerepet gyakorlati oldalról kívánja megközelíteni.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A későbbiekben Erdélyi Boróka az  időgazdálkodás, család-logisztika, és háztartás-menedzsment, Urbán Péter pedig a konfliktuskezelés kulisszatitkaiba avatja be az érdeklődőket. Auxner Beatrixtől a háborítatlan szülésről, Štefkovič Patasi Ágnestől a szoptatásról, Szegi Arankától pedig a babahordozásról hallhatunk újdonságokat.

Azon anyukák számára, akik szeretnének az önismeretben, saját anya- és női szerepeikben fejlődni, AnyaSzabadság címmel indul coaching-csoport, illetve április végéig rendelkezésre áll egyéni életvezetési, hordozási és szoptatási tanácsadás is.

A szervezők Komáromban és környékén létre akarnak hozni egy olyan támogató rendszert, amely a gyermekvállalásra készülő szülőket a gyermekük fogantatásától kezdve a kisgyermekkorig végigkíséri, illetve segíti őket a mindennapos dilemmáik, kérdéseik megválaszolásában. Ennek érdekében készül majd egy magyar nyelvű információs füzet kismamáknak, amelyet a szervezők szülész-nőgyógyászok és gyermekorvosok segítségével is terjeszteni szeretnének. Akik pedig lemaradnak az egyes rendezvényekről, azok online közvetítését a Facebookon kísérhetik figyelemmel.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Hosszútávú cél egy saját központ létesítése

A programsorozat keretében Komáromban is megrendezik a Születés hetét, amely során a háborítatlan szülésről, a szoptatás fontosságáról és a babahordozás előnyeiről lesz szó, sok-sok jótanáccsal színesítve az elmondottakat.

A hosszútávú cél egy olyan saját központ létesítése, ahol pszichológusokból, logopédusokból és további szakemberekből álló, összehangolt szakmai csoport magyar nyelvű szolgáltatásokat nyújt az érdeklődőknek. A folytatáshoz szükséges pénzeszközöket szintén pályázati forrásokból próbálják előteremteni.

A projektről bővebb információt a Fészek Családi Kör és a Villa Camarum PT Facebook-oldalán találhatnak az érdeklődők.

A sajtótájékoztató végén az is kiderült: a Villa Camarum PT közkedvelt gyermeknapi Komálom-banzájára idén május 26-án kerül sor. Tárnok Magda elújságolta, hogy megújult a Zichy-pont műszaki parkja, s az eddiginél kényelmesebb bútorokkal, új ablakokkal is gazdagodott. További pályázati támogatást igyekeznek szerezni a hozzátartozó konyha rendbehozatalára. Leszögezte: kiemelt támogatójuk Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága.   

A Fészek-Camarum-projekt
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék