2019. július 13., 16:20

Festői szépségű környezetben táboroztak a cserkészek Felső-Gömörben

Öt cserkészcsapat táborozott idén a felső-gömöri, Pelsőctől pár kilométerre lévő Melléte határában.

cserkészek_melléte
Médialapozó
Fotó: Majoros Jácint

A gyönyörű természeti környezet ölelte hely mintegy 120 cserkésznek adott otthont, több mint egy héten keresztül. A tábori zászlót július 6-án húzták fel, és tíz feledhetetlen napot töltöttek együtt a cserkészcsapatok tagjai.

Schvikker Alexandra, táborvezető elmondta,

azért jó egy tíznapos cserkésztábor, mert a fiatalok ilyenkor kiszakadnak az otthoni környezetből.

Kép forrása: Majoros Jácint

Nem teszik eléjük az ennivalót, nem szolgálják ki őket, nem csukják le nekik a lámpát, nem takarják be őket, itt mindent saját maguknak kell megcsinálni, hiszen nagyon sokan vannak. 125 táborozó esetében nem tudják a vezetők garantálni, hogy minden gyerekre ugyanúgy figyeljenek, mint ahogy azt otthon a szülő az egy gyerekével meg tudja tenni.

Nagyon sokat segít a gyerekeknek, hogy itt önnállósodnak, megtanulják, hogyan kell önmagukat ellátni,

mi az ami nagyon fontos, a tisztálkodás – mindig tiszta ruhát vegyek föl, hogyan kell elpakolni a saját dolgaimat, hogyan vigyázzak a dolgaimra, hogyan vigyázzak a társaimra - hangsúlyozta a táborvezető. A gyerekek megtanulják, hogyan dolgozzanak csapatban. Schvikker Alexandra szerint ezek a dolgok, amik leginkább meghatározzák az embereket és ha itt el tudják sajátítani, akkor ők ilyen értékes emberek is maradnak majd a továbbiakban.

Kép forrása: Majoros Jácint

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség öt csapata táborozott együtt Mellétén.

Nyékvárkony, Nádszeg, Szepsi, Kassa és Királyhelmec cserkészcsapatainak cserkészei így tíz nap alatt folyamatosan kint a szabadban, számos foglalkozáson, versenyen vettek részt. Volt zászlófelvonás, reggeli imádkozás, szentmise, rohampálya, számháborús játék, erdőjárás, tábortűz, de sok egyéb érdekes program és foglalkozás is.

 A kassai Balázs Bendegúz elmondta, az összes programban részt vett, nagyon élvezte a tábort. Számára ez mindig a nyár tíz legjobb napja.

Kép forrása: Majoros Jácint

Várady Liliána Nyékvárkonyból besegített az őrsvezetőknek, ha éppen mást csináltak, vagy nem értek rá. Liliána szerint a programok nagyon jók, maga is részt vett a három sas toll próbán, de sajnos nem sikerült a beszéd, elszólta magát - árulta el a táborozó. 

A cserkészek közül többen évente részt vesznek a közös táborozáson.

A szepsi Viszlay Eszter már negyedszer vesz részt hasonló közös táborozáson. Eszter számára felejthetetlen marad a tábor, az őrsük nagyon összekovácsolódott: még jobban, mint annak előtte. 

Kép forrása: Majoros Jácint

A tíz nap alatt a cserkészek a foglalkozások mellett megtanulják a természetközeliséget és az együttélést. A tábortűzhöz és a főzéshez csak száraz fát gyűjtenek, nem szemetelnek, de legfőképpen azt tanulják meg, hogy milyen az önmagukról való gondoskodás, a közösséghez való alkalmazkodás.
cserkészek_melléte
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék