lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2019. április 6., 15:08

Felvidéki sikerek a 19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Versenyen

A kiskunhalasi Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület további társszervezőkkel együtt e hétvégén 19. alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei Prózafelolvasó Versenyt, amelyről a felvidéki alap- és középiskolások több díjjal tértek haza.

kiskunhalasi-sikereink
Fotó: Kárpátia Sport PT

„A felvidéki Kárpátia Sport Polgári Társulás közreműködésével idén 3 alap- és 2 középiskolás vehetett részt e kiskunhalasi megmérettetésen, amely célja az erdélyi magyar írók műveinek népszerűsítése. Örömmel tudatom, hogy a diákjaink nagyszerűen helyt álltak a viadalon, amelyen Bukovsky Dorottya, Deákiban tanuló nyolcadikos alapiskolás a középiskolások (!) kategóriájában a 3. helyezést szerezte meg.

Az ifjabbak ugyanis mindig indulhatnak az idősebbek kategóriájában, de ez fordítva nem érvényes.

Czajlik Boglárka, a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont gimnazistája pedig Kiskunhalas térség országgyűlési képviselőjének, Bányai Gábornak a különdíját kapta meg“ - tájékoztatta portálunkat Pallag György mérnök, a Kárpátia Sport PT elnöke, aki Michač Szilviával, a társulás másik „motorjával“, valamint Dudás Katalinnal, az izsai Döme Károly Alapiskola és Óvoda igazgatójával utazott Kiskunhalasra.

Majd az alapiskolások kategóriájában elért sikereikről is beszámolt: „További két különdíjnak, azaz tárgyi és könyvjutalmaknak ugyancsak felvidéki versenyzők örülhetnek. Szlatki Áron, a komáromi Munka Utcai AI ötödikes diákja az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület különdíjában részesült, Maczkó Fanni, a komáromi Eötvös Utcai AI negyedikese a verseny társszervezőjétől, a helyi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumtól kapott különdíjat, Burkus Richárdnak, az izsai Döme Károly AI és Óvoda hatodikos tanulójának pedig oklevéllel köszönték meg a szereplését. Ráadásul a megnyitó ünnepségen Maczkó Fanni egy Kányádi Sándor-verset is elmondhatott, Czajlik Boglárka pedig népdalokat énekelt“.

A 2014-ben összmagyar jelleget kapott versenyről azt is megtudtuk, hogy annak szervezői előzőleg valamennyi versenyzőnek elküldték a felolvasandó műveket.

A helyszínen pedig a tőlük telhető legszebb kiejtéssel kellett felolvasniuk a prózarészleteket.

Ez alkalommal az alapiskolások Wass Albert Erdők könyve című mesegyűjteményből, a középiskolások pedig Nyírő József A sibói bölény című történelmi regényéből olvastak fel részleteket.

Minden évben más-más erdélyi írók művei kerülnek terítékre, mert a szervezők az ő emlékük előtt tisztelegnek a jövőre jubiláló versenyükkel.

Annak résztvevői öt évvel ezelőtt a Kárpát-medence több magyarlakta vidékéről Kiskunhalasra vitt termőföldbe elültették a magyarság összetartozását jelképező fát, s azóta a tövénél elhelyezett emléktáblát minden évben közösen megkoszorúzzák. Olvasóink nevében is gratulálunk a tehetséges felvidéki diákoknak!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.