2019. október 23., 17:52

Felújítják az Andrássyak egyik elpusztult kastélyának pincéjét

Velejtén (Tőketerebesi járás) az önkormányzat az egykori Andrássy kastély pincehelyiségeinek felújítását tervezi azzal a céllal, hogy egyrészt megidézze, hogyan nézett ki az egykori épület, másrészt rendezvények helyszínéül is felhasználják.

zdrojtasr.jpeg
Fotó: TASR

A betemetett boltozatos földalatti termek a falu parkjának területén, az alapiskola és az óvoda épülete között találhatóak, ezek az egyetlen megmaradt építészeti elemei az egykori nemesi székhelynek. A falu polgármestere, Mikuláš Levkut elmondta, a felújítással az a célunk, hogy megmutassuk a nagyközönségnek községünk kulturális és történelmi lehetőségeit, hozzájárulva  Dél-Zemplén turizmusának fejlesztéséhez. Ez a felújítás része a helyi parkkal kapcsolatos tervezetnek.

A község a regionális fejlesztés keretén belül erre a célra a Szlovák Kormány Alelnökének Hivatalától kér támogatását. Előreláthatóan az építkezési költségek – a község 10 százalékos önrésze mellett – mintegy ötvenezer euróba kerülnek majd.

A projekt keretén belül az Andrássy parkot is fel kívánják újítani, illetve egy gyalogút is vezetne a pincéhez. A bejárathoz egy kaput terveznek, benn pedig a helyiségeket is megvilágítják majd.

Nincs szó a teljes pincerendszer feltárásáról, mindössze kb. 50 méternyi tér rendbetételében  gondolkodnak. A felújított épületszárnyat a község első írásos említésének 800. évfordulóján szeretnék átadni a nagyközönségnek.

A boltozatos pince a történelem és a kultúra bemutatását szolgálja majd, ugyanakkor a kisvállalkozók is igénybe vehetik azt. A kastély utolsó ura Andrássy Sándor (1863-1946) volt, aki Homonnán is rendelkezett saját kastéllyal. A velejtei kúriát 1928-ban egy tűzvész  elpusztította, romjait pedig új házak építésénél hasznosították. A pince a háború után mezőgazdasági raktárként szolgált, majd az alapiskola építésekor betemették.

Megosztás
Címkék