magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. március 1., 08:03

Felújítanák a Medve-kúti kápolnát

Civil kezdeményezésre felújítanák az Ipolyfödémes közelében levő Medve-kút forrása felett található kápolnát. A forrásvíznek köszönhető gyógyulás jeléül, hálából az ipolyfödémesi Morvai család 1970-ben építtette azt.

Medve-kúti kápolna
a Medve-kúti kápolnánál
Fotó: www.mariaut.sk

A történet szerint – amelyet Honti mondák című kötetében Jozef Melicher elevenített fel – egy magyar király csapatával a honti erdőkben megsebzett egy medvét. Üldözőbe vette a megsebzett állatot, majd egy kis tisztásnál érte őt utol, ahol egy mélyedésben vízzel mosta sebeit.

A király már örült a zsákmánynak hisz a medve már halálán volt. Ekkor a medve hirtelen felugrott, lerázta bundájáról a vizet, és eltűnt az erdőben mintha mi sem történt volna. A király nem akart hinni a saját szemének, csoda történt, talán a víz csodás ereje gyógyította meg a medvét – gondolta a király. Hosszú keresés után a vadászok csapata fáradtan, páran sebesülten megtalálták a királyt. A király tanácsára ők is megmosdottak a friss vízben, és hirtelen erőre kaptak”

– foglalta össze a palásti lokális történelemmel is foglalkozó terraplast.sk.

A kutacska csodatévő erejében a mai napig hisznek. A víznek állítólag napfelkelte előtt van a legnagyobb ereje.

Aktív természetjárók és hitüket őrző zarándokok csoportja határozott úgy, hogy a településeikhez közel eső Medve-kúti kápolnát és annak közvetlen környezetét felújítja és rendbe rakja, valamint kiépít egy lépcsőrendszert, mely a kápolna könnyebb és biztonságosabb megközelítését szolgálná. A felújítási munkálatokat 2022 februárjában kívánjuk megkezdeni, hogy a minden évben megrendezésre kerülő tanévzáró szentmise idejére elkészüljön. A kápolna rekonstrukciójára már érkezett felajánlás, viszont a kápolna közvetlen környezetének kialakítására, a forrás kikövezésére, az ülőalkalmatosságok létesítésére, keresztek és feszületek felújítására, valamint lépcsők és kapaszkodó korlátok kiépítéséhez kérjük az önök nagylelkű segítségét és támogatását. A felújítás célja, hogy a Medve-kúti kápolna alkalmas legyen a megnyugvást és a lelki békét keresők méltó fogadására”

– fogalmazták meg közleményükben a felújítás kezdeményezői, Velebny Gábor és Pál Gyula.

A felajánlásokat a következő számlaszámra várják: SK4365000000000096804707.

Amint azt Hála József helytörténész az Adalékok az Ipoly és a Garam menti gyógyforrások és szent kutak ismeretéhez című cikkében írja, Ipolyfödémes, ez a középkori alapítású falu eredetileg a Kotyinka-völgyben volt, de azt a 16. században a törökök elpusztították. Később került mai helyére: „A régi falu emlékét Kotyinkapusztán az egykori templom falmaradványa és egy kápolna őrzi. A rom közelében három forrás van. Valamikor ezekbe rejtették el a falu harangjait…”

Az Ipolyfödémes, Ipolyszécsénke, Ipolynagyfalu, Ipolyhídvég és Tesmag határainak összeszögellése közelében lévő Medve-kútról már Ipolyi Arnold is megemlékezett Magyar mythologia című művében. Azt írta róla, hogy »oda jár a nép fájós szemű gyermekeivel«. Feltehetően ugyanerre vonatkozik alábbi közlése is: »Ipoly-Födémesnél van egy jótékony vizű, szömörcs, arc s egyéb kinövéseket gyógyító forrás, de vizét ha elviszik, nem szabad födél alatt tartani, mert hatását veszti, hanem kertben elásva kell őrizni; a forrás melletti fára a meggyógyultak hálául rongyokat ruháikból s hajfürtöket aggatnak«"

– írja Hála József, majd így folytatja: "A szent hely kialakulásával kapcsolatban napjainkig több történet maradt fenn a juhászokat megtámadó és a forrásvízzel megvakított medvéről, Szűz Mária megjelenéséről és egy kislányt a medvétől megmentő Máriáról. Mások szerint először egy kanász vak gyermeke gyógyult meg a kút vizétől. Ipolyfödémesen és Ipolyhídvégen emlegetnek egy remetét is, aki valamikor a Medve-kút mellett élt…"

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.