2024. február 11., 17:40

Felszentelték a megújult Tours-i Szent Márton templomot Nagytúron

Magyarország Kormánya támogatásával megújult az Ipoly menti palóc vidék egyik legjellegzetesebb modern kivitelezésű temploma, a Tours-i Szent Márton templom Nagytúron. Ennek kapcsán a kör alaprajzú imahelyen 2024. február 11-én templomszenteléssel egybekötött hálaadó szentmisére került sor.

Nagytúr
Galéria
+1 kép a galériában
Soltész Miklós
Fotó: Soltész Miklós

Amint az a Középkori templomok nevű weboldalon olvasható, Túr 1260 táján épült kései románkori plébániatemploma 1938-ban addig sosem látott természeti csapás áldozata lett: a Korpona áradása magával sodorta a hosszanti templom nagyobbik felét, a gyülekezeti termet és a karzatot:

Később eltűntek a lábnyi »magas« romok is, velük együtt a hajó déli bejáratának gótikus ívbélletkövei. Csupán a szentély, a déli fekvésű sekrestye, valamint a szentély mögött lévő különálló harangláb maradt meg. A helyi hívek még sokáig használták a romba dőlt templomot.”

A túriak évtizedeken keresztül ahhoz kevésbé méltó helyen tudták csak gyakorolni hitüket. Végül a Nagytúr részét képező Kistúr és Középtúr közötti telken – Nagy János esperesplébános kezdeményezésére – megépült az a korszerű kivitelezésű új templom, amelynek Marko Ivan Rupnik jezsuita képzőművész által több mint 70 négyzetméternyi felületen megalkotott mozaikkompozíciója 2020 auguszusában készült el.

A felszentelésre egészen 2024. február 11-éig kellett várni; az ünnepi rendezvény során a 2011–2014 között felépült templomban a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós is beszédet mondott. A nagytúri templomszentelést és a szentmisét történelmi jelentőségűnek nevezte, mert – mint mondta – a szlovákok és a magyarok közti megbékélést tudják tovább erősíteni:

A szlovákokat, a cseheket, a magyarokot és más nemzetbélieket a kereszténység ezer szállal köti össze. Azt kérem mindannyiuktól, hogy erősítsék azt, ami összetart minket, s ne hagyjuk, hogy összeugrasszanak bennünket.”

Beszédében megköszönte mások mellett Marián Chovanec besztercebányai püspöknek és Nagy János plébánosnak a templomépítésért tett fáradozásukat és kitartásukat.

Nagytúr
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.