2023. január 11., 12:16

Felső-Ipoly mente prózai népköltészete

Varga Norbert füleki folklórkutató, a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia munkatársa az 1990-es évek közepétől aktív részese a szlovákiai magyar folklórmozgalomnak, s csaknem ugyanennyi ideje foglalkozik a szlovákiai magyar néprajzi tájak prózai népköltészetének gyűjtésével és kutatásával. Néprajzi munkássága eddigi eredményei öt kötetben és öt DVD kiadványon kerültek összefoglalásra. Az elmúlt két és fél évtized során 368 magyarlakta településen végzett terepkutatást, többek között a Felső-Ipoly mente falvaiban is.

Varga Norbert gyűjtése
Néprajzi filmezés 2005-ben, az utolsó gömöri tudós pásztornál. A képen Darmo István, sajóházi pásztor, Varga Norbert gyűjtő, Vörös Attila és Vörös Előd operatőrök.
Fotó: Varga Norbert archívuma

A 2002 és 2010 között gyűjtött folklóranyag sokáig a fiókban hevert, a lejegyzésre váró népmondák, mesék és egyéb népi elbeszélések magnókazettákon álltak, mígnem egy sikeres ösztöndíj pályázatnak köszönhetően 2022-ben feldolgozásra kerültek.

10-15 év távlatából magam is meglepődtem az impozáns eredményen. Egy néprajzilag kevésbé ismert és kutatott kistáj sajátos hangulatú, eltűnőben lévő – vagy azóta tán már teljesen eltűnt – mikrovilága tárult újra elém.

Történelmi eseményeket, személyeket megidéző elbeszélések Mátyás királyról, a török időkről, falvak, kápolnák alapításáról, fogadott ünnepek eredetéről, betyárokról, kincsekről. Legendák Krisztus és Szent Péter földi vándorlásáról, történetek az emberi képzelet alkotta megannyi hiedelemlényről, alagutak, keresztek, gyógyító vizű források mondái.

Egyfelől nézve a tudományos rendszerezés során motívumokhoz, típusokhoz, műfaji csoportokhoz köthető narratívumok sokasága, másfelől a közösségi emlékezet ízes tájnyelven megszólaló megnyilvánulási formája, a Felső-Ipoly mentén élő magyarság lelki tükre”

– avatott be Varga Norbert.

Varga Norbert gyűjtése
Ipolykéri gyűjtés 1996-ban, Szuchánszki Margitnál és Lakota Máriánal
Fotó:  Varga Norbert archívuma

A folklórkutató továbbá hozzáfűzte, hogy tervei szerint ez a tudományosan rendszerezett és bemutatott anyag hamarosan nyomtatásban is napvilágot lát majd egy Magyar Zoltánnal közösen írt néprajzi kötetben, mely több szlovákiai magyar néprajzi kistáj népi elbeszéléseibe nyújt betekintést.

Varga Norbert Felső Ipoly-mentét érintő kutatásáról hamarosan a Magyar7 hetilap hasábjain is olvashatnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.