2021. szeptember 3., 09:30

Felfelé mindig vezet út

Párkányban szeptember elsején emlékeztünk Esterházy Jánosra születésének 120. évfordulóján, a Limes Anavum Regionális Honismereti Társulás szervezésében megvalósult rendezvényen. A szép számú közönség soraiban ott ültek nem csak a régióbeliek, de az esztergomi vendégek is.

esterházy megeml.
Médialapozó
Fotó: Bokor Klára
az emlékezők megkoszorúzzák az Esterházy Emlékkövet

A megemlékezés a Mi jelünk a kereszt című kiállítás megnyitásával vette kezdetét, ahol nagyméretű táblaképeken követhettük végig a mártírpolitikus életútját, de Popély Gyula történésztől is sok információt kaptunk politikai pályájának kezdetéről.

esterházy Limes
Dániel Erzsébet szervező, a Limes Anavum Regionális Honismereti Társulás elnöke, Juhász Gyula múzeumvezető, közreműködtek a Papp Katalin Magán Művészeti Iskola tanérai Gáspár Bettina hegedűn, Kurina József fuvolán
Az Eucharisztia szentje Esterházy János

Molnár Imre történész, Esterházy-kutató a gróf életének utolsó éveire fókuszálva kiemelte, a magyarságra testált hagyatéka keresztény hitünk és nemzeti öntudatunk megtartása. Sajnos korunk globalizációja pontosan e két fontos érték ellen irányul.

„Esterházy János 1945-ben ért el egy olyan útkereszteződésbe, ahol már nem volt út se balra, se jobbra, ő mégis megtalálta a saját útját, mégpedig felfelé. A hit három lépcsőfokán jutott el jogaink és igazságunk fegyverrel történő megvédésétől, az áldozatvállaláson át a mártíromságig, kilépve a gyűlölet ördögi köréből” – hangsúlyozta beszédében.

esterházy Limes
Fotó:  Bokor Klára

Kitért arra is, hogy bár a szenté avatás még folyik, mi már méltán szentként tekinthetünk rá, hiszen életével tett tanúbizonyságot mély istenhitéről. Esterházy akár az Eucharisztia szentje is lehetne. Vágyott a szentáldozásra és hacsak tehette, magához vette Krisztus Testét. Volt rabtársa, Lénár Károly atya mobil tabernákulumnak nevezte, hiszen ő hordta szét az Oltáriszentséget a többi fogolynak.

esterházy Limes
Fotó:  Bokor Klára
Molnár Imre történész és Dániel Erzsébet szervező

Molnár Imre a megemlékezésen bemutatta Isten szolgája Esterházy János emlékkönyv III. kötetét, melynek hátlapján Prokopp Mária művészettörténész ajánlása áll. S mivel a történészasszony ott ült a közönség soraiban át is adott neki egy példányt köszönetképpen.

Az előadások és a kiállítás megtekintése után a résztvevők átvonultak a közeli Sobieski parkba, ahol elhelyezték koszorúikat és mécseseiket a 2018-ban felállított Esterházy Emlékkőnél. A megemlékezés szentmisével ért véget, amelyet Fóthy Zoltán atya mutatott be Esterházy János boldoggá avatásáért.

esterhazy.limes-4-copy
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!