Feleség és/vagy édesanya

Zsebik Ildikó 2018. november 17., 20:37

Ezzel a címmel tartott előadást Királyhelmecen a Cseperedő program keretén belül fiatal feleségeknek és anyukáknak dr.Süll Tamás komáromi lelkész, párkapcsolati tanácsadó, 5 gyermek édesapja. A programot a Magyar Kormány támogatja.

dr. Süll Tamás Fotó: Zsebik Ildikó

Az előadó elsőként arra volt kíváncsi: kitől tanulták, hogyan sajátították el a feleség és az anya szerepet a megjelent anyukák. A különféle válaszokat összegezve megállapította: nagyon hiányzik, hogy  az oktatás során ilyesmiről nem esik szó egyetlen tantárgy keretén belül sem, pedig maga az anyai szerep felér egy hivatással. Az óvodában ugyan a legkisebbek játszanak szerepjátékokat, de ezzel vége is az ilyen jellegű tanulásnak. Az illetékesek egyszerűen kifelejtették az életnek ezt a roppant fontos szegmensét az oktatási rendszerből.

Ha egy fiatal pár örökbe szeretne fogadni egy gyereket, azoknak egy bizonyos felkészítésen kell átesniük, pszichológussal kell beszélgetést folytatniuk még akkor is, ha egyébként már van gyerekük. Süll szerint ezek a beszélgetések rendkívül hasznosak és fontosak, ezért minden potenciális szülőnek szüksége lenne hasonló szakmai beszélgetésre.

Minden nő a lehető legjobb anya szeretne lenni, ha a családba gyerek kerül, ebből adódóan a  feleség szerepe alá szokott rendelődni az anyai szerepnek. Ez családon belül akár feszültség forrása is lehet.

Majd arra kérte az anyukákat, mondják el, mikor érezték magukat először anyának. Kiderült, mindenki más pillanatot jegyzett fel erre vonatkozóan emlékezetében: valaki a szülés pillanatát említette, más az első etetést tartotta emlékezetesnek, megint másban a rugdosó magzat váltotta ki ezt az érzést. Mindenki a maga módján éli meg az anyává válást pillanatát.

De mikor lesz egy férjből apa? - hangzott el az előadó következő kérdése. Nyilván létezik a férfiban is apai ösztön, csak az mélyebbre van elásva. Valakinek segít ebben az apás szülés, másokat viszont a gyerektől ez az élmény el is távolít. A férfi általában nem tudja, mi is az igazi teendője. Ideális esetben a gyerekre is és egymásra is a házaspár mindkét tagja egyformán fókuszál. Ha a gyerek körül minden feladat kizárólag az anyáé, akkor ez annyira kimeríti őt, hogy a gyerek ilyenkor leginkább eltávolítja a szülőket egymástól.

Az anyának kell behívnia a gyermekgondozás feladatába a férjet, természetesen az apa betanítása a mama számára plusz munka, de csak így tudja elérni, hogy a férj behelyezkedjék az apa szerepébe, és azáltal maguk is meg tudjanak maradni férjnek és feleségnek. A gyerek pedig nemcsak egy emberhez fog kötődni, hanem mindkettőhöz. Amíg az anya bizalmat, addig az apa biztonságot ad a családnak.

Süll Tamás azt is hangsúlyozta: egy apának több tudatosságra és segítségre van szüksége, mint az anyának. Fontos, hogy a gyerekhez ne csak gügyögjünk, hanem értelmesen beszéljünk is. Kísérletek igazolják: amely gyerekhez élete első 6 hetében nem beszélnek, annak a későbbiekben egészen biztosan kommunikációs problémái lesznek.

0 HOZZÁSZÓLÁS