2020. augusztus 8., 14:45

Felemás strandszezon a gömöri fürdőkben

Bár a nyár kétharmada már elröppent, azért még augusztusban is számíthatunk strandidőre. A koronavírus-járvány miatt ugyan a legtöbben belföldön töltik szabadságukat, azt mégsem lehet mondani, hogy az idei lesz a rekordév a hazai fürdők életében. Az üzemeltetők és a nyaralók eltérően értékelik az aktuális helyzetet. Lássuk, hogy alakult eddig a szezon, és milyen szolgáltatásokat és újdonságokat kínálnak az egyes gömöri fürdők, strandok.

A Rimaszombathoz tartozó kurinci Zöld Víz Üdülőövezetben még június 13-án indult a szezon, de a változó, csapadékos idő kezdetben nem igazán kedvezett a látogatóknak. A fürdőkomplexum a szigorúbb biztonsági intézkedések mellett zavartalanul kezdte meg működését, ám az új csúszdákat a tervezett időponttól egy hónappal később, július második felében adták át.

A közel félmillió eurós attrakciót Jozef Šimko polgármester avatta fel egy üveg pezsgővel, majd gyerekek vették birtokba a csúszdát a ragyogó napsütésben.

Az idill mégsem volt tökéletes, mert a túlárazott beruházás megosztotta a közvéleményt, s a város első embere állandó támadásoknak volt kitéve a képviselők részéről. A dolog másik szépséghibája, hogy az óriáscsúszdák használatát már az átadás hetén le kellett állítani üzemzavar miatt, mivel a gépház beázott.

A Rimaszombat és a kurinci fürdő között menetrend szerint közlekedő kisvonat ugyancsak meghibásodott, de azóta már sikerült kiküszöbölni a technikai problémákat, így a látogatók újra igénybe vehetik mindkét szolgáltatást. A három új csúszda iránt egyébként nagy az érdeklődés, és nemcsak a kisebbek, hanem a felnőttek is előszeretettel kipróbálják. Előfordul, hogy 10-15 percet is várni kell, amíg a legnagyobb csúszdán sorra kerül az ember.

Látogatottsági rekord Kurincon

A kezdeti nehézségek ellenére stabilnak mondható a fürdő látogatottsága, sőt

a múlt hét folyamán 2621 fővel beállították az idei év napi látogatottsági rekordját.

Az viszont kérdéses, hogy éves összehasonlításban sikerül-e tartani az emelkedő tendenciát. A városvezető szerint fontos, hogy Rimaszombat felismerte az egykor szebb napokat megélt fürdő felélesztésében rejlő lehetőségeket, s az üdülőközpont bevételeit így további fejlesztésekre tudják fordítani. A terveik között szerepel egy ötven méteres úszómedence és egy hullámmedence kiépítése.

Az üdülőövezet területén belül nincs túl sok szálláshely, de lehetőség van kempingezésre, amely ugyancsak népszerű a nyaralók körében.

A parkolóban és a kempingben Szlovákia távolabbi járásaiból érkező autókat és lakókocsikat is látni lehet, néhányan pedig a nyüzsgés helyett a csendesebb tóparti horgászatot választják.

Pozitívum, hogy a fejlesztések ellenére a belépőjegyek ára ebben az évben nem változott.

Az egésznapos jegy felnőtteknek 5 euróba kerül, három évtől idősebb gyerekeknek és nyugdíjasoknak pedig 3 euróba, míg délután 17.00 órától féláron lehet bejutni.
A Zöld Víz Üdülőövezet augusztusban is várja látogatóit, a strand minden nap 9.30 órától nyit, viszont augusztus 14-e után már egy órával korábban, vagyis 18.00-kor zár.
Csízben olcsóbb a  belépőjegy

A csízi fürdő a régió másik kedvelt fürdőhelye. A természetes jódos vizének köszönhetően évről évre sok kikapcsolódni vágyót vonz. A gyógyfürdőben a pihenés mellett keringési és mozgásszervi betegségek, idegrendszeri panaszok, légzőszervi megbetegedések kezelése ajánlott. Az itteni víz jótékony hatása külföldön is ismert, de idén szinte csak belföldi vendégei vannak a fürdőnek.

A rehabilitációs központként is működő fürdő egyik orvosa szerint megváltozott az emberek viselkedése. Többen lemondták, vagy átidőzítették a foglalásokat, és az emberek sokkal gyakrabban érdeklődnek telefonon, hogy melyek az aktuális előírások és milyen szabályokat kell betartani. Az egészségügyi rendelet értelmében a vízköpővel ellátott külső relaxációs medencét egészen július közepéig nem lehetett használni. Ezt a fürdő vezetése azzal próbálta meg ellensúlyozni, hogy 6-ról 4 euróra csökkentette a belépőjegyek árát mindenki számára, mivel itt is igyekeznek mindent megtenni a lehető legjobb szezonért.

A fürdő területén 800 vendéget tudnak fogadni naponta, ezt a kapacitást csak a legmelegebb napokon, vagy hétvégén használják ki.

A látogatóknak lehetőségük van a biciklizést, a lovaglást is kipróbálni, hetente asztalitenisz kupát szerveznek számukra.

A 33-37 fokos vízzel rendelkező medencék minden nap 9.00 órától 19.00 óráig vehetők használatba.

Népszerű a paddleboard Meleghegyen

A Rimaszombattól 12 km-re található, Szlovákia egyik legmelegebb vízfelületének tartott meleghegyi víztározó hőmérséklete szinte egész hónapban 25-26 fokos. Az északnyugati öblét tanösvény veszi körül, amely lehetővé teszi a vízi-madarak megfigyelését.

paddleboard meleghegy

A nyári üdülésre főképpen a víztározó keleti partja alkalmas, ahol kemping, üdülőház, éttermek és sporteszközkölcsönzők szolgálják a vendégeket. Itt vízibicikli és állószörf (paddleboard) is bérelhető. A SUP (az angol Stand Up Paddle rövidítése) rendkívül népszerű lett az utóbbi időben, mivel használata könnyen megtanulható és bárki örömét lelheti benne. Orosz Peter, az egyik kölcsönző tulajdonosa nem panaszkodik az idei szezonra.

Mint mondta, előfordult, hogy mind a 19 deszkát kibérelik egyszerre, egyet azonban mindig fenntartanak mentés céljából.

Szerinte az emberek felelőségteljesebben viselkednek, ami abból is látható, hogy idén még senkit sem kellett kimenteniük a vízből, holott korábban erre mindig volt példa.

A szállásadók szerint sem kifejezetten rossz ez az idény.

A mintegy 120 férőhellyel rendelkező Drieňok szállóban augusztus végéig foglalt az összes szoba, már csak szeptemberre vannak szabad helyek. A környező családi nyaralókban, faházakban és a helyi turistaszálláson még akadnak szabad szobák, de ajánlatos gyorsan lefoglalni, mivel a szünidő végének közeledtével ezek iránt is megnőtt az érdeklődés.          

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/32. számában.

Megosztás
Címkék