2021. május 16., 12:58

Fejlődik a turizmus a Szilicei-fennsíkon - KÉPEKKEL

Több turisztikai fejlesztés is zajlik, illetve zajlott a közelmúltban Szilicén azzal a céllal, hogy felhívják a látogatók figyelmét a község környékén található ismert és kevésbé ismert látnivalókra, nevezetességekre, illetve szálláslehetőséget biztosítsanak azoknak, akik meg szeretnék ismerni ezeket.

szilicei fennsík
Fotó: Fábián Gergely
Szilicei-fennsík, Grulya-hegy: Kilátás délnyugat felé

Nemrég zárult le A titokzatos Szilicei-fennsík címet viselő pályázat, amely a kevésbé fejlett járások fejlesztési programjának keretében valósult meg. A pályázatnak köszönhetően hat pihenőhelyet alakítottak ki. Kettőt a község területén, négyet pedig a természeti látnivalóknál: a Szilicei-jégbarlang parkolójánál, a Papverme-tó, illetve a Gyökérréti-tó mellett, valamint a Grulya-hegy tetején.

Emellett információs paneleket helyeztek ki, hogy a látogatók többet tudhassanak meg az adott helyről, az ott található állat- és növényvilágról.

Kihelyeztek még padokat, bicikliállványokat, szemétkosarakat, illetve térképeket és irányjelző táblákat, hogy a turisták könnyebben tájékozódhassanak a fennsík látnivalói között. 

szikicei fennsík
Fotó:  Fábián Gergely
Sziliciei-fennsík, Gyökérréti-tó. Háttérben a Grulya-hegy
Filagóriák, tájékoztató táblák

A projekt keretében épült egy kisebb méretű filagória is a községháza melletti téren, illetve egy nagyobb a katolikus templom mellett. Ezek egyrészt pihenőhelyként szolgálnak a turistáknak, másrészt hátteret nyújtanak a faluban működő szervezetek, polgári társulások, egyesületek tevékenységéhez.

A községben találkozik a sárga, a kék és a piros turistaösvény, ezek mentén, a természeti látnivalóknál helyeztek el hat információs táblát. Tartalmuk, a szöveg és a képanyag Gordon László munkája.

– A táblák nyelvezete mindenki számára érthető. Beavatják a látogatókat azokba a titkokba, amik itt találhatók. Gordon Lászlónak sikerült a táblák szövegét úgy megfogalmaznia, hogy pontosan tükrözzék a projekt megnevezését, a Szilicei-fennsík titokzatosságát – magyarázza Várady Tamás, Szilice polgármestere.

Mint elmondja, azért pályáztak a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére, mert a község kataszterében, a Szilicei-fennsíkon eddig nem volt lehetőség pihenésre, adott esetben menedéknyújtásra a turistáknak.

– Szilice közkedvelt kirándulóhely, csodálatos természeti környezetben fekszik, tömegével járnak ide a turisták, főleg a nyári időszakban.

Szerettük volna, hogy a látogatóknak a gyalogos vagy kerékpáros túrák alkalmával lehetőségük legyen megpihenni a falu határában, esetleg elbújni az eső elől.

Hiányát éreztük ezeknek a dolgoknak, ezért is vágtunk bele a pályázatba. A fejlesztést pedig folytatni szeretnénk – árulja el a polgármester.

szilicei
Fotó:  Fábián Gergely
Szilicei-fennsík: kankalinok
Megduplázódik a szálláshelyek száma

Az említett projekt kapcsolódik egy nagyobb lélegzetű, határon átnyúló pályázathoz. Ennek keretében Szilicén és a testvértelepülésén, a Heves megyei Szihalom községben kemping épül.

A polgármester tájékoztatása szerint Szilicén a 2000-es évek elején több családi háznál is volt szálláslehetőség, de a gazdasági válság idején ezek megszűntek. A község turistaszálló kialakításába kezdett, és 2015-től, amennyire a bü-dzsé engedi, felújítják az épületet, amelynek három szobájában 20 személyt tudnak elszállásolni. Az ingatlanhoz tartozó méretes kertben alakítják ki a kempinget, öt faházban 20 főnek tudnak majd szállást biztosítani, emellett sátorozásra alkalmas helyet is kialakítanak.

– Ez a beruházás összeköttetésben fog állni A titokzatos Szilicei-fennsík projekttel. Mindkettő a turisztikai infra-struktúra fejlesztését szolgálja, reményeink szerint a kettő kiegészíti egymást.

A környezetünk kedvelt turisztikai célponttá teszi Szilicét, mi pedig ezt természetesen szeretnénk kiaknázni.

Lehetőséget látunk arra, hogy több napra itt tudjuk tartani az idelátogató turistát, aki bejárhatja a fennsíkot, esetleg a környék, a járás más nevezetességeit is megtekintheti – mondta Várady Tamás.     

  Megjelent a Magyar7 2021/19. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!