2024. május 6., 18:37

Fejlesztésekről, támogatásokról és dr. Viola Pál nyugalmazott főorvos kitüntetéséről is döntöttek

A Nyitra Megyei Önkormányzat május hatodikai ülésén több olyan pozitív döntés született, amelyek kedvezően befolyásolják a déli, magyarlakta térség fejlődését és lakosainak életét. Minderről Farkas Iván, a Magyar Szövetség megyei frakcióvezetője tájékoztatta portálunkat.

Fejlesztésekről, támogatásokról és dr. Viola Pál nyugalmazott főorvos kitüntetéséről is döntöttek
A Nyitrai Megyei Hivatal épülete
Fotó: Farkas Iván albuma
A megyei hivatalunk korábbi beadványa alapján a Nyitrai járás 15 megyei fenntartású intézmény esetében, egy külső beszállító révén, jelentős mértékben megnövelné azok épületeinek energetikai hatékonyságát. Ezt a beadványt a mai ülésünkön kiegészítettem az indítványommal, amely értelmében nem külső beszállítóval, hanem inkább az Environmentális Alapból történő kamatmentes hitel felvételével, a többi választási körzetben is hasonló lépésre kerüljön sor.

Konkrétabban: az Érsekújvári, Komáromi, Lévai és Nagytapolcsányi járás oktatási, szociális és kulturális intézményei közül mindenütt két-két objektumban történne meg ugyanez. A három kisebb körzetben, vagyis az aranyosmarótiban, a párkányiban és a vágsellyeiben pedig egy-egy intézményben valósuljon meg ez a fejlesztés. Továbbá olyan 3 kiválasztott szociális intézmény (a lelédi, lontói és az egyik lévai), amelyekben jelenleg farostokkal, elavult rendszerrel fűtenek, mielőbb szintén korszerű fűtési – hőgazdálkodási rendszerrel gazdagodjon. E javaslatomat megszavazta a képviselő-testület” – ismertette a mai legfontosabb döntésüket Farkas Iván. 

Hozzáfűzte: első lépésként minden intézmény kapcsán elkészül az energetikai tanúsítvány, s még az idén elvégeztetik a szükséges munkálatokat is.

A másik lényeges napirendi pont a helyközi buszjáratok üzemeltetésére vonatkozó, Arriva vállalattal kötött szerződés meghosszabbítása volt.

„Nyolc évvel ezelőtt, országos viszonylatban is elsőként az Európai Közlönyben jelentettük meg a vonatkozó pályázatunkat.

Bár a tíz évre kötött keretszerződésünk lejártáig még két év van hátra, de lehetőség nyílik annak további öt évvel történő meghosszabbítására. A mai ülésünkön megszavaztuk, hogy élni akarunk a lehetőséggel, ami azért számít gazdaságilag megfontolt döntésnek, mert a meghosszabbítás további ötéves időszakra is szavatolja a jelenlegi árakat”

– fejtette ki a továbbiakban.

Majd arról is beszámolt, hogy az egészségügy kapcsán jóváhagytak egy új általános érvényű rendeletet.

„Magam is bábáskodtam a korábbi hasonló rendelet megszületésénél, s javasoltam egy támogatási keret létrehozását a megnyíló vagy hosszú kihagyás után újranyíló körzeti, gyermek- és fogorvosi rendelők esetében. Többen igényelték is az újszerű támogatást, ami ez évben már a szakorvosi rendelőkre is vonatkozhat, mert a szakorvosi ellátottság korfa tekintetében még aggasztóbb, mint a többi orvos esetében.

Az idei megpályázható összeg 480 ezer euró, amiből egy-egy pályázó legfeljebb 40 ezer eurót kaphat az említett célra. Megjegyezném: a megyénkben már 2020 óta lehet élni e lehetőséggel, amit az egészségügyi minisztérium csak 2023-ban kínált fel”

– hívta fel a figyelmet a pályázók körének bővítésére.

Azt is elárulta, hogy valószínűleg még ebben a félévben megtartandó ünnepi ceremónián jutalmazzák majd azt a három személyiséget, akik kitüntetéséről ma döntöttek:

Köztük van a komáromi dr. Viola Pál nyugalmazott ideggyógyász-főorvos úr is, aki ezt nagyon megérdemli”.

Az egészségügyi témák közül azt is megemlítette, hogy jóváhagyták: Nyitra megye együttműködési szerződést köt az érsekújvári és a nyitrai állami kórházzal, amely egyebek mellett a térségbeli egészségügyi szakközépiskolák végzőseinek alkalmazását is szorgalmazza.

„A megyei hivatal azon javaslatát is megszavaztuk, ami főleg a 3. osztályú megyei utak korszerűsítésére és biztonságosabbá tételére vonatkozik. E célra korábban évi 7 millió eurós keret állt rendelkezésre. Az idei munkálatokhoz még nincs meg a konkrét pénzügyi keret. A következő testületi ülésen fogadjuk majd el a zárszámadást, s a megmaradt többletpénz nagysága alapján határozzuk meg az idei pénzügyi keretet” – szólt a következő napirendi pontról.

További pozitív döntésként említette a Leader társulások pályázati rendszerével kapcsolatos pályázati bizottságok elfogadását, s a helyi akciócsoportok számára hamarosan kiírják a pályázatot.

„Részben egyes érintettek korábbi tiltakozásának hatására ugyancsak megszavaztuk a megyei szociális szolgáltatások következő évekre vonatkozó koncepcióját.

Eddig a megyei fenntartású szociális intézmények jóval kisebb megyei anyagi támogatásban részesültek, mint a nonprofit szervezetek által fenntartottak, ám ezen a stratégián mindenképpen változtatni kell. Ezentúl már az utóbbiak sem kaphatják meg automatikusan az általuk kért teljes összeget, azt majd az országos átlaghoz igazítjuk, hiszen minden területen takarékoskodni kell. Persze, eközben a szolgáltatások színvonalát is figyelembe vesszük”

– zárta tájékoztatását Farkas Iván.    

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.