2018. július 12., 09:20

Favilla, fakanál, fatányér- hagyományőrző gyerektábor volt Almágyban

Második alkalommal szerveztek hagyományőrző napközis gyermektábort az almágyi alapiskolában. A háromnapos rendezvényt a népi kultúra szeretete, megismerése hatotta át.

tabor7.jpg
Médialapozó
Fotó: Agócs Ildikó

„Favilla, fakanál, fatányér, itt leszek veletek a héten én. Citerázok, gyertyát öntök, táncolok, festek, fonok, lövök, célzok és varrok. Favilla, fakanál, fatányér, élményekben dús és gazdag lesz a hét”– csendült fel a tábori nóta az almágyi alapiskolában. Az ismert népdal szövegét átírva, saját dalocskát szereztek, amit tábornyitáskor és záráskor, citerakísérettel énekelnek a gyerekek.

Hangsúly a hagyományok továbbörökítésén

„Az aktuális foglalkozásokat foglaltuk bele a dalba, melyek a hagyományőrzésre helyezik a hangsúlyt. Minden nap párhuzamosan több foglalkozás zajlott. A dalban említetteken kívül volt szövés, hímzés, gravírozás, batikolás, bőrözés és kerékpártúra is. Nagyon színes három nap van mögöttünk”– nyilatkozta Agócs Ildikó, igazgatóhelyettes, akinek elmondása szerint, a tábor megszervezésével egyik nagy álma vált valóra.

Fotó:  Agócs Ildikó

Az ötlet már évekkel ezelőtt megfogant, viszont tavaly sikerült először megvalósítani. Akkor kopjafát is avattak, amit a gyerekek saját kezűleg véstek, faragtak. Tavaly 20-25 gyermek vett részt a táborban, idén viszont megduplázták az előző évi létszámot, hisz mintegy 45 gyermek érkezett.

„Idén kicsit változtattunk a foglalkozásokon, mivel minden napra hívtunk külső segítőket is. Első nap Ózdról és Budapestről érkeztek a Barkó Kézműves Műhely tagjai, akik keresztszemes hímzést, szütyőszövést, népi bútorfestést és különféle használati tárgyak készítését mutatták be a gyerekeknek. Második nap Salgótarján mellől, Baglyasaljáról érkezett egy nyugdíjas óvónéni, akitől a gyertyaöntés technikáját leshették el. Szerdán pedig Imre Mács Katalin, néptáncoktató érkezett, akitől népmesét hallgathattak, illetve népi játékokat játszhattak a diákok”- tette hozzá.

Fotó:  Agócs Ildikó

Az intézmény pedagógusai nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok továbbörökítésére. Az iskola keretén belül működik citerazenekar, de vannak sikeres népmesemondóik, népdalénekeseik is. „Igyekszünk az ünnepváró rendezvényeinkbe is népi dolgokat belecsempészni, hogy a gyerekek megismerjék őseik hagyatékát. Egy-egy foglalkozás alkalmával, észrevétlenül cseppennek bele a magyar kultúrába”–folytatta.

Jövőre ötnapos lesz

Ottjártunkor a kisdiákok kivétel nélkül nagy munkában voltak. Figyelmüket teljesen lekötötte az épp zajló foglalkozás. Pelle Tímeát kavicsfestés közben sikerült megszólítanunk. Elmondta, hogy minden foglalkozáson részt vett, és nagyon élvezte azokat.

„Íjászkodtam, gravíroztam kulcstartót, játszottam meseszínházat és népi játékokat. De legjobban a gravírozás tetszett”– mondta. Kovács Botond fiú létére a varrást is elsajátította. „Karmantyúbabán szőttem, és könyvjelzőnek hímeztem félszívet és egy elefántot. De tulipán alakú hűtőmágnest is készítettem” – sorolta Botond.

Fotó:  Agócs Ildikó

Az elmúlt két év sikere bizonyosságot adott, hogy a rendezvényt érdemes folytatni. Így jövőre szeretnék ötnaposra bővíteni a tábort, melyet idén is a Bethlen Gábor Alap, az almágyi önkormányzat, illetve az alapiskola támogatott.

tabor7.jpg
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék