2023. február 19., 14:10

Farsangolás Pozsony utcáin - KÉPEKKEL

Karneváli hangulatba merült a hétvégén a szlovák főváros. A Pozsonyi Kulturális és Információs Központ a Pozsony-Óvárosi Önkormányzattal együttműködve gazdag programmal készült az eseményre, amely február 18-án délután az álarcos karneváli felvonulással és a Preßburger Klezmer Band koncertjével csúcsosodott ki.

Pozsonyi farsangolás
Elindult a farsangi felvonulás
Fotó: Dunajszky Éva

A farsangi programok már délelőtt elkezdődtek a Gyengéd Forradalom terén és a Régi Vásárcsarnok épületében, illetve előtte. A délelőtti programok elsősorban a családoknak és a gyerekeknek szóltak, volt gyermek álarcos-kosztümös felvonulás is, ami a Szlovák Nemzeti Színház történelmi épülete elől indult.

Pozsonyi farsangolás
Maszkok a farsangi menetben
Fotó:  Dunajszky Éva

Martin Staňo moderátor a Régi Vásárcsarnok épülete előtt etnológusokkal a farsangi időszakról beszélgetett, bemutatták a hagyományos maszkokat és beszéltek a farsangi időszak szokásairól, jelentőségéről és érdekességeiről.

Pozsonyi farsangolás
Vidám zeneszó mellett haladt a farsangi menet
Fotó:  Dunajszky Éva

Nem maradhatott el persze a tánc és a zene sem, először a Funny Fellows swing csoport szórakoztatta a farsangi rendezvénysorozat résztvevőit, a Živel Folklóregyüttes pedig az alap tánclépések elsajátításában segített az érdeklődőknek.

Pozsonyi farsangolás
Maszkok a farsangi menetben
Fotó:  Dunajszky Éva

A délutáni program a legeredetibb maszk versennyel indult, a felvonultatott álarcok közül szakmai zsűri választotta ki a legeredetibbeket, amelyek aztán az álarcos karneváli felvonulást is vezették. A felvonulás a Régi Vásárcsarnok elől indult a Prímás téren és a Főtéren keresztül, a Ventúr utcán, a Hviezdoslav téren és a Laurinská (Lőrinckapu) utcán keresztül vissza a Vásárcsarnok elé, de a felvonuláshoz út közben is csatlakozhatott bárki.

Pozsonyi farsangolás
Maszkok a farsangi menetben
Fotó:  Dunajszky Éva

A felvonulás részét képezték a megállók, amelyeken különféle zenei és táncos meglepetések várták a felvonulás résztvevőit és a bámészkodókat egyaránt.

Pozsonyi farsangolás
Az egyik meglepetésmegálló
Fotó:  Dunajszky Éva

A program egy része közvetlenül a Régi Vásárcsarnok épületében zajlott. A hagyományos szombati termelői piac standjain kívül, a piac előtti téren is helyet kaptak a farsangi finomságokat árusító standok. A leginkább hagyományos farsangi finomságból – a fánkból – többféle fajtát is megkóstolhattak a résztvevők – már akinek jutott – mert ez a nyalánkság hamar elfogyott.

Pozsonyi farsangolás
A kicsiket és nagyokat is bevonták a táncba
Fotó:  Dunajszky Éva

Farsangi programokkal a Pozsonyi Városi Képtár is készült délután 13.00 és 15.00 óra között maszkműhelyt tartottak a családoknak a Mirbach-palotában. A karneváli időszakról a Mladosť moziban is további információkat lehetett szerezni, ahol karneváli témájú filmeket vetítettek, amelyeket Katarína Nádaská etnológus előadása egészített ki.

Pozsonyi farsanolás
Áll a bál
Fotó:  Dunajszky Éva

A karneváli hangulatot az élőzene tette még teljesebbé. Az egész napos program csúcspontja a Preßburger Klezmer Band zenészeinek koncertje volt a vásárcsarnok előtti nagyszínpadon.

POzsonyi farsangolás
Az egész napos program csúcspontja a Preßburger Klezmer Band zenészeinek koncertje volt
Fotó:  TASR

Régi hagyomány, hogy a Háromkirályok másnapján kezdődő farsangot a városokban is megünneplik, az ünnepnek a városi környezetben sajátos formája volt, amihez a különböző kézműves céhek, egyesületek is hozzájárultak, amelyek az álarcos felvonulást, a tornát vagy a táncmulatságot szervezték.

Pozsonyi farsamgolás
A gólyalábas maszkok is elnyerték a tömeg tetszését
Fotó:  Dunajszky Éva

„A külföldi karneválok mintájára szeretnénk a farsangi ünnepség hagyományát Pozsonyban is megújítani” – fogalmazott Katarína Hulíková, a Pozsonyi Kulturális és Információs Központ igazgatója.

Pozsonyi farsangolás
A vízimanó irányította a táncot
Fotó:  Dunajszky Éva

„Ideje felébredni a téli álomból. A karnevál ősidők óta titokzatos időszak a téli időtlenségben, amikor a fagyos kapcsolatok a barátságos légkörben felolvadnak, a maszkok, a szórakozás, a fánkok és a tarkaság ideje ez, amikor mindenki megbolondulhat egy kicsit…” – írta közösségi oldalán az esemény kapcsán a főpolgármester Matúš Vallo.

Pozsonyi farsangolás
A gólyalábas maszkok a pozsonyi Főtéren
Fotó:  Dunajszky Éva

A hangulat pedig fergeteges volt az Óváros utcáin, kicsik és nagyok egyaránt jól érezték magukat, a résztvevők közül pedig többen abbéli kívánságuknak is hangot adtak, hogy remélhetőleg jövőre is folytatódik majd ez a hagyomány.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.