Farkas Iván: a párkányi hulladékégető félresiklott ügye

hirek.sk 2017. február 17., 12:13
POZSONY, PÁRKÁNY. A Párkányi Hulladék-felhasználási és Újrahasznosítási Központ ügye kapcsán Farkas Iván, Muzsla polgármestere, az MKP alelnöke úgy véli, aggasztó a téma kezelése, eltitkolása a közvélemény és a választott tisztségviselők előtt. Közölte: mivel az illetékesek nem kérték ki a lakosság véleményét, petíció kezdeményezésével ők teszik ezt meg.

Az elmúlt hét év folyamán a Duna és a Garam mentén számos községben épült hulladékgyűjtő-udvar, általában az Európai Unió támogatásával, jellemzően két-háromszáz tonna éves forgalommal. Néhány településen hamarosan hasonló gyűjtőudvar épülhet, amelyben újrahasznosítható zöld hulladékot, kis mennyiségű építkezési hulladékot, egyéb osztályozott hulladékot lehet begyűjteni a hulladékgazdálkodási törvény által megszabott keretekben. Sőt az új törvény kötelezővé teszi a települések számára a fentebb felsorolt és további hulladékfajták begyűjtését, újrahasznosítását – mutatott rá portálunkhoz eljuttatott nyilatkozatában Farkas Iván, Muzsla polgármestere, az MKP alelnöke.

Ám egy olyan hulladék-felhasználási és újrahasznosítási központ, amely Párkányban épülne, évente 20 ezer tonna hulladékot dolgozna fel – zömében műanyagot és gumiabroncsot – 520 Celsius-fokos hevítés által, ami merőben más kategória. E hőfoknál makacsul cáfolni a hulladékégető megnevezést nem óvatosság, hanem badarság – hangsúlyozta Farkas Iván. Hozzátette: maga a beruházó is elismerte, hogy a hulladékfeldolgozás technológiája közepes mértékű környezetszennyezési terhet okozna nemcsak a városnak, hanem szűkebb és tágabb környékének egyaránt.

Ellentmondások és kockázati tényezők

„Az általam többször hangsúlyozott, az ország északi és déli régiói gazdaságának összehasonlítása – figyelmeztetés az egyre inkább szétnyíló képzeletbeli ollóra – már szinte közhelynek számít. Ám itt és most teljes esszenciájában zúdul ránk a téma. Hiszen északon, Puhón (Púchov) gyártják a gumiabroncsokat, munkások ezreinek munkát és megélhetést adva. Délen, Párkányban pedig elégetnék a használt gumiabroncsokat – közepes mértékű környezetszennyezési terhelést okozva a régiónak – miközben a hulladék-feldolgozóban alig 40 ember találna munkát” – fogalmazott az MKP alelnöke. Mint rámutatott, a szűkebb régióban Dorogon és Tatabányán található hulladékégető, a tágabb régióban Vácon. „A környéket egy újabb környezetszennyező beruházással megterhelni igencsak meggondolatlan döntés lenne. Mivel az országhatár a légszennyezésnek nem szab gátat – határon átnyúló rendszerben gondolkodva – a környezetvédelmi előírások sem engedélyezik ennyire sűrűn telepíteni a légszennyezési forrásokat. Párkány városát leginkább a Vadas strand, az idegenforgalom jellemzi. Környékét pedig a szőlészet és a borászat, az ország legkiválóbb szőlőtermő vidékén élünk. Vajon mennyire fér ez össze a hulladék-feldolgozóval?” – tette fel a kérdést.

Nem lokális, hanem nagyon is regionális probléma

Szlovákiában a daganatos megbetegedések száma az Érsekújvári járásban a legmagasabb, azon belül a párkányi kistérségben. „Az eddigi gondokat tetézni egy újabb környezetszennyező beruházással hihetetlenül felelőtlen döntés lenne. A tervezett építkezés környezetvédelmi hatástanulmánya kitért a kibocsátott karcinogén anyagok elemzésére, a közegészségügyi terhek kimutatására? Amennyiben kitért, az illetékesek miért nem közölték az elemzés eredményét a lakossággal?” – kérdezte.

Farkas Iván úgy véli, a legaggasztóbb minden bizonnyal a téma kezelése, eltitkolása volt a közvélemény és a választott tisztségviselők előtt. „A Párkányhoz közeli Muzsla polgármestereként, a párkányi körzet megyei képviselőjeként senki sem informált arról, mi készül Párkányban.  2017. január 13-án zajlott a déli régió polgármesteri tanácsa, amelyen részt vett a kistérség húsz polgármestere. Egyetlen mondattal sem említették a készülő beruházást. Február 15-én tanácskozott Párkány Város Önkormányzata. A polgármester által javasolt napirendi pontok között nem szerepelt a Hulladék-felhasználási és Újrahasznosítási Központ témája, noha az állami környezetvédelmi hatóság február 22-ig várja a város véleményét, álláspontját. Csupán képviselői módosító indítvánnyal került a téma a tanácskozás napirendjébe. Ám ennél sokkal súlyosabb mulasztás, hogy az illetékesek nem kérték ki a lakosság véleményét. Nemcsak Párkányban, hanem a környékbeli, a jövőben kibocsátott káros anyagok által sújtott településeken – Ebeden, Muzslán, Esztergomban és másutt sem. Hihetetlen kommunikációs mulasztásról tanúskodik mindez, mintha választott tisztségviselőként, a város és polgárai érdekképviselőjeként nem a város véleményét kellene a környezetvédelmi hatósághoz eljuttatni” – szögezte le.

Farkas Iván közölte: mivel az illetékesek nem kérték ki a lakosság véleményét, petíció kezdeményezésével ők teszik ezt meg. „A város álláspontja (miért csupán Párkány város, a környék véleményére miért nem kíváncsiak?) leadásának határidejéig az aláírásokat eljuttatjuk az állami környezetvédelmi hatósághoz. Tudják meg a döntéshozók, az eltervezett beruházásról hogyan vélekednek a párkányiak és a környékbeliek. Ne rontsuk el gyermekeink és unokáink életterét, óvjuk meg környezetünket a következő generációk számára!” – hangsúlyozta Farkas Iván, Muzsla polgármestere, az MKP alelnöke.

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS