2020. szeptember 11., 13:45

Fafaragó alkotóműhely– tizedszer

Ha a járványra való tekintettel szerényebb körülmények között kerül is megrendezésre, de semmiképpen sem maradhatott el Kaposkelecsényben a X. Fafaragó találkozó és alkotóműhely. Igaz, a műhely oszlopos tagja, a Kárpátalján élő Halavács Béla a határzár miatt most nem tud részt venni az eseményen, itt van viszont a székelyföldi Réti Zoltán és a zempléni Árvai Attila. A szeptember 4. és 15. között a helyi tájház udvarán tartott rendezvény szervezője ezúttal is a helyi Bercsényi Miklós Csemadok Alapszervezet.

Médialapozó

A keleti tájakon egyedülálló tábor nagy hangsúlyt fektet a magyar népi motívumok bemutatására és megőrzésére, valamint arra, hogy az itt készült alkotásaikkal az Ung-vidéket gazdagítsák.

Elég csak körülnézni a tájház udvarán, ahol többek között Széchenyi István, Álmos vezér, Mátyás király, Szent László, II. Rákóczi Ferenc teljes alakos faragott szobra áll. De a település más pontjait is az itt született alkotások ékesítik, a parkot az Összetartozás Életfája és gróf Esterházy János emlékműve, a templomot a Magyar Református Egyház címere stb. Sőt a település határát túllépve Nagykapos több pontján is találkozhatunk a táborban készült alkotással.

A faragók idén kopjafákat, faragott táblákat készítenek, illetve segítenek a tájház belső szépítésében. Miközben alkotnak, látogatókat, érdeklődőket is fogadnak.

ovisok.jpg

Eljöttek megnézni az itt folyó munkát a helyi óvodások, illetve a közeli a nagyszelmenci Dobó István Alapiskola diákjai is megpróbálták, milyen érzés fából alkotni valamit. De megfordulnak itt szülők gyerekeikkel, sőt idősebb polgárok is. Az alkotókhoz Tóth József sallangkészítő bőrműves mester is csatlakozott, aki kiállításra szánt munkái tökéletesítése mellett a fafaragóknak is besegít.

A Bethlen Gábor Alap mellett az önkormányzat és magánemberek is támogatják az alkotótábort. 

+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.