2021. szeptember 3., 21:01

Ezúttal Budapesten díjazták a zselízi Biocentrum Kft. munkáját

A Naše pole nevű mezőgazdasági havilap kitüntetése után ezúttal Magyarországon díjazták a Biocentrum Kft.-t.

Biocentrum
Fotó: Palík Dóra
Torda Márta, Palík László (balra) és Palík Gábor

Augusztus folyamán arról számoltunk be, hogy a 2006-ban létrejött zselízi Biocentrum Kft. szlovákiai szinten első helyezést ért el napraforgó-termesztésben. Ezúttal Magyarországon ismerték el a Palík család vállalatát. A Konrád Istvánné által alapított Bokodi Sándor-díjat a minap hetedik alkalommal adták át. A Magyar Piac Szövetkezet szervezésében megvalósuló Bokodi Sándor-emléknapra, illetve a díjátadóra Budapesten, a Kossuth Múzeumhajón került sor.

Az emléknapot mintegy 80 meghívott vendég részvételével rendezték meg. A Bokodi Sándor-díjat a Magyar Piac Szövetkezet hozta létre, amelynek Bokodi Sándor 2010-ben alapító tagja volt. Minden évben egy díjazottat választanak; az idén először választottak határon túli magyar vállalatot; a díjat Palík László és fia, Palík Gábor vehette át.

Amint azt a főleg biogazdálkodással és kereskedelemmel foglalkozó vállalat munkatársa, Palík Dóra kérdésünkre elmondta, cégük Torda Márta, az Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának főosztályvezetője által volt jelölve erre a kitüntetésre.

Nagyon jó ötletnek tartom, hogy létrehoztak egy ilyen díjat, ami a családi vállalkozásokat tünteti ki. Aki ilyen formában vállalkozik, az tudja, hogy egy ilyen családnak mennyire összetartónak kell lennie. Itt nemcsak a szakmai munkát értékelték, hanem a közös, családi munkát is”

– fogalmazta meg Palík Dóra, majd hozzátette:

Testvéremmel kiskorunktól kezdve részt vettünk a céges munkákban. Szüleink fokozatosan megtanítottak a korunknak megfelelő feladatokra. Ebből kifolyólag végigkísértük a cégünk fejlődését. A lelkiismeretes munka egész életünkben követendő példa volt számunkra. Nagyon megtisztelőnek érezzük, hogy szakmai körökben elismerést nyert a közös munkánk.”
„A református felmenőkkel bíró Bokodi elődeit meghurcolták az erőszakos kollektivizálás idején, ám őt ez nem tántorította el, hogy újrakezdje a ’80-as évek legelején az önálló gazdálkodást. Jószágokat vett, földet bérelt, tejgazdálkodásba fogott, s szervezte közösségét. Szellemiségében az erős nemzettudatot, a hagyományos értékrendet és magatartást őrizte, korszerű tudásával a 21. századi agrárium kihívásainak megfelelve. Halála után Konrád Istvánné javasolta a Bokodi Sándor-díj alapítását, hogy ily módon állítsanak emléket e nagyszerű embernek” – foglalta össze a feol.hu.
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.