2023. június 19., 18:14

Ezért rossz a levegő a Komáromi járásban – riasztást adtak ki a meteorológusok

Földközeli ózon miatt adott ki riasztást a Komáromi járásra a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet.

szmog
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pexels

A riasztás mától visszavonásig van érvényben. A földközeli ózon nitrogéndioxid és oxigénmolekulák egyesüléséből jön létre UV-sugárzás hatására.

A talajközeli ózon általában az ózonszennyezés vagy légszennyezés formájában ismert.

Bár az ózon a felső légkörben, az úgynevezett ózonrétegben hasznos és védelmet nyújt a káros napfény sugárzás ellen, a talajközeli ózon a földközeli rétegben viszont egészségi veszélyeket hordoz magában. A következő okok miatt veszélyes az emberekre:

Légzőrendszeri problémák: A talajközeli ózon irritálja és károsítja a légutakat, különösen azoknál az embereknél, akik már asztmában, légúti allergiában vagy más légzőszervi betegségekben szenvednek. A magas szintű talajközeli ózon belégzése köhögést, torokfájást, légszomjat és légzési nehézségeket okozhat.

Szív- és érrendszeri hatások: A talajközeli ózon szintén negatív hatással lehet a szív- és érrendszerre. A magas ózonkoncentrációkhoz való hosszabb ideig tartó kitettség összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri megbetegedések növekedésével, például a szívinfarktusok és a stroke-ok kockázatának növekedésével.

Légúti gyulladások: A talajközeli ózon az egészséges emberek esetében is légúti irritációt és gyulladást okozhat. A rövid távú kitettség köhögést, torokfájást és légzőszervi irritációt okozhat.

Légúti fejlődési problémák: A gyermekek, különösen a légúti rendellenességekre való hajlammal, érzékenyebbek lehetnek a talajközeli ózonra. A hosszú távú kitettség gátolhatja a tüdőfejlődést és hozzájárulhat a tartós légúti problémákhoz.

A talajközeli ózon tehát potenciális veszélyt jelent az emberek egészségére, különösen az idősebbek, a szív- és érrendszeri betegségekkel küszködők, az allergiások és az asztmások számára

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.